logomamaninjashop

Икария – островът на дълголетниците

Автор: Антоанета Матзиари


Остров Икария в Гърция
е популярен не толкова с плажовете си както други гръцки острови, а с дълголетието на обитателите му. Световно известен с този факт, той е включен в така наречените Сини зони - места с дълга продължителност на живота. Икарианците живеят повече от европейците, американците и не само. И вече разполагат с научни факти, за да го докажат. Според така нареченото "изследване на Икария", което се провежда от Медицинския факултет на Университета в Атина, там продължителността на живота е над 90 г. - 2,5 пъти повече от американците и средно с 10 години повече от другите европейци.

Проучването заключава, че умерената физическа активност на хората над 80 години допринася за 54 % намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания. В допълнение, тя се свързва с намалената честота на диабет тип 2 и повишените нива на „добрия" HDL холестерол. Там хората не страдат от деменция и депресии.

22773591 10210688329271986 3954575 n

Икария носи името си от митичния Икар - синът на Дедал, който изработил криле от пера покрити с восък, но пренебрегнал съвета на баща си да не лети близо до Слънцето. То разтопило восъка и той паднал безпомощен край бреговете на Икария.

Островът е разположен на площ от 255 квадратни километра, в югоизточно Егейско море, на около 10 часа с кораб от Атина. Някои го наричат “рай на дълголетието" или “островът, където хората забравят да умрат”. Той не е толкова популярен, макар че посещенията на любопитни туристи, които искат да се докоснат до магията му, стават все повече.

На какво се дължи дълголетието на местните жители? Според икарийци - на две основни правила:

Не се интересуваме колко е часът. Часовникът ни е нужен колкото официален костюм в морето.

Не е нужно да почиваме от ежедневието, трябва непрекъснато да се наслаждаваме на живота си!

Те спят до късно, лягат късно и задължително почиват следобед. Храната е средиземноморска, изключително собствено производство като основни са зеленчуците, плодовете, козето мляко и виното. Често консумират риба, ядат малко месо, рафинираната захар почти не присъства на трапезата.

Интересна е историята на Стаматис Мораитис, който живял в Щатите. През 70-те години там му поставят диагноза рак на белия дроб, която е потвърдена от 9 лекари. Присъдата била до 9 месеца живот. Стаматис решава да се върне и да ги доизживее на родна земя в Икария. И тук е най-интересното - 40 години по-късно, жив и здрав на 98 г., по документи, а според него - 102, той решил да се върне в Щатите и да разговаря с лекарите за неговия случай. Но не открил никого от тях, защото всички били починали. Стаматис напуснал този свят чак през 2013 година, и то не от рак. Родният му остров Икария му подарил още много десетилетия здраве и щастлив спокоен живот.
22809778 10210688329511992 1688511868 n

Екологично чистата природа, спокойствието, начупеният релеф, по който хората изминават дълги разстояния, обработването на земята, задружието, в което живеят, са основна част от дълголетието на жителите на Икария. Освен това там се отглеждат и много видове билки. Местните твърдят, че ако стомахът ви притеснява, най-доброто е чай от риган. Пиенето на отвара от глухарче е благоприятно за здравето на черния дроб като перфектен естествен диуретик, помага да се поддържа и кръвното налягане. Градинският чай поддържа ниско нивото на кръвната захар. Ментата се счита за един от най-добрите антиоксиданти, подпомага храносмилането и се ползва успешно при лечението на алергии и настинки. Имунната и кръвоносната системи ще са здрави, ако пиете чаша розмарин всеки ден. Излишно е да споменаваме, че се консумира основно зехтин, като с него и се готви, което опровергава разпространеното у нас мнение, че сготвената със зехтин храна е канцерогенна.
22809876 10210688329231985 1513480110 n

На острова има и минерални извори. Там се провеждат известни панаири - селски събори, в които се включват всички жители от селата. Много вино, егейски и икарийски танци до зори, в чест на бога на виното Дионисий, роден в Икария. От туристическа гледна точка на север има повече села и хотели, дълги пясъчни плажове, а най-посещаваните места са Арменистис и Гиалискари. Югозападната част на острова са предимно скали и е по-слабо населена.
22773474 10210688329311987 1995570692 n

Има една много популярна история, споделена от туристи на острова. След разходка сядат в местно кафене, което е празно, само двама възрастни мъже играят табла. Чакат доста време, но никой не отива да ги обслужи. Хората се оглеждат и търсят кой ще ги посрещне, когато изненадващо единият от играещите табла ги поздравява и пита какво ще обичат. Хората, още по-учудени, питат не ги ли е видял по-рано, а той им отговаря: “Спокойно, не бързайте, аз ви чакам цяла година и вие ще ме почакате малко да си довърша играта... ”

Та по примера на икарийци да сваляме часовниците и да налеем по чаша червено вино.

Препоръчваме ви още:

На море в Гърция 
Сините флагове на Северното гръцко крайбрежие 
Моето голямо, лудо, гръцко кръщене

Последно променена в Събота, 28 Октомври 2017 12:42

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам