logomamaninjashop

Как да сме приятни гости

Коледният сезон наближава, а в нашето семейство това е период, в който винаги посрещаме много гости и ходим често на гости. Предполагам, че и при вас е така. Да си добър гост не означава да си свръхлюбезен. Всъщност единственият случай, в който се зарекох, че повече няма да каня въпросната гостенка повече беше точно патологичен случай на свръхлюбезност. Дамата беше толкова притеснена да не ни попречи с гостуването си, което включваше и преспиване, че отегчи цялото семейство с постоянните си въпроси дали не е в тежест. Гостуването й общо-взето премина в следните разговори под най-различна форма.

- Сигурна ли си, че е удобно?

- Да, разбира се, нали ние сме те поканили.

- Искам да ми кажеш, ако ви преча, за да се изнеса веднага на хотел.

- Моля те, не се тревожи.

- И си накарала детето да ми отстъпи стаята си. Не, не, толкова ме е срам, че ми идва да си тръгна веднага. Нека поне да спя на пода.

- Той нямаше нищо против, а и все пак става дума за два дни.

- Виждам, че си сервирала вечеря, но на мен ми е неудобно да ви безпокоя, затова си купих сандвич и ще го изям права до мивката.

- Но аз съм сготвила специално за теб.

- Не, не, не искам да ви притеснявам. Само ще опитам кекса ти, но пак ще си го изям на мивката.

Това продължи два дни. Не преувеличавам. Тя през цялото време се хранеше на мивката или някъде навън и всичките ни разговори се въртяха около безкрайното й неудобство да ни гостува. В края на престоя й вече цялото семейство въздишаше и чакаше с нетърпение да изпрати твърде притеснената госпожа. Тя успя да ни притесни наистина.

Статия от „Гардиън“ дава много полезни съвети за доброто гостуване.

Доброто гостуване започва още преди пристигането ти. Отговаряй на всяка покана, колкото може по-бързо. Ако не можеш да приемеш, откажи по-рано. Отговорът ти трябва е „да“ или „не“. Няма нужда да обясняваш неща като: как ще стигнеш дотам/детегледачки/паркиране/пътуване/какво ще правиш с бабата и кучето. Тъй като стана дума, не питай и дали можеш да доведеш още гости (или домашни любимци), които не са били поканени – това е нещо, което касае само теб.

1. Най-добрите гости са … домакините. Никой не знае какво се очаква от един гост и как да се държи по време на визитата си по-добре от тези, които често канят хора в дома си. Най-лошите гости са тези, които никога не връщат поканите и никога не приемат гости. Това са хора, които се държат сякаш са в хотел. Да започваш всяко изречение с „имаш ли нещо против?“ не е добра идея.


2. Никога не се появявай с празни ръце, освен ако не гостуваш на някой, когото самият ти често каниш. Да кажеш: „Не знаех къде е местния супермаркет.“ или „Дойдохме с влака.“ е слабо извинение за мързела и липсата на организация. Няма нужда да харчиш състояние, макар че една кошница с деликатеси и напитки винаги се приема добре, ако оставаш да преспиш.

food drinks 1122 19943. Не носи храна, предназначена за консумация по време на престоя ти, която явно е недостатъчна за всички. Освен ако не е вид сирене. Не изброявай дълго и подробно всичко, което ти и децата ти не ядете. Освен ако не си алергичен към нещо. Правилният отговор е „ям всичко, благодаря“. Едва ли домакинът ще сготви шкембе и черен дроб, освен ако не те мрази. А ако нещо не ти харесва, няма нужда да го ядеш. (Ако си веган или вегетарианец, задължително предупреди. Изпадала съм в ужасно конфузна ситуация да поканя хора, за които не знам, че са вегетарианци на... пържоли. Домакинът не е длъжен да знае, че имаш алергия или не консумираш месо. Също така предупреди ако религията ти не позволява да консумираш свинско и алкохол или ако се храниш "кашер". Това също може да не е известно на домакина.)


4. Ако някое от сервираните ястия не ти харесва, просто си замълчи и го остави. Няма защо да обявяваш пред всички, че ядеш само прясно уловена риба, органични малини или че „не ти е любимо“. Никога, абсолютно никога, не казвай думите „био храна“. Ако искаш да избираш от меню, отиди на ресторант.

happy people serving themselves with snacks 1262 18515. Не изкарвай целия престой на телефона си. Никой не е толкова важен. Не се заяждай с партньора, децата си или който и да е друг на партито. Не използвай момента, за да изложиш политическата си гледна точка, не споменавай Исус. Ако си с лошо пиянство, не пий. Ако пиеш порядъчно (но нямаш проблем с това), донеси някакъв качествен алкохол. Не използвай гостуването, за да се заяждаш с домакина и да питаш защо няма семейство или деца.


6. Похвали дома, интериора. Ако трябва - излъжи. Да не казваш нищо, особено ако за пръв път си в нечия къща, не е проява на добър вкус. Кажи нещо хубаво. Пасивно-агресивни коментари като „тази къща сигурно изисква доста поддръжка“ просто те карат да изглеждаш тъжно. (Не мога да не вметна тук коментарите на едни гости, които винаги обясняваха как всичко е много хубаво при нас, но сигурно е прекалено слънчево, защото дърветата не са достатъчно пораснали, за да хвърлят голяма сянка.)

friends with different dishes of food 23 21476811027. Ако пиеш много чай/кафе, помоли да ти покажат как да си го правиш сам и предложи да приготвиш на останалите – най-вече на домакина. Използвай една и съща чаша за себе си, иначе домакинът може да получи „нервен срив“.


8. Когато домакинът сервира ястието и седне, това е кратката му почивка преди следващото поднасяне. Недей да използваш момента, за да питаш дали детето ти може да получи сандвич с шунка, понеже „не е яло на обяд“. Грубо е.

close up view of forks and dish 23 21476811149. Занеси чинията си в кухнята и предложи да я измиеш, освен ако домакинът не те е помолил да не го правиш (някои хора не обичат да им се пречкат).


10. Тръгни, когато си казал, че ще тръгваш. Ако ще преспиваш и се притесняваш за завивките, донеси свои. Вземи си топли дрехи, ако е студено. Не питай дали могат да увеличат парното (или да го включат). Поскачай и ще се стоплиш.


11. Усмихвай се и се наслаждавай на гостуването. Най-желаните гости са тези, които карат всички да се чувстват добре, като помагат или като не пречат. Ако те поканят отново, значи си се представил добре.

 

Към тези правила мога да добавя само две. Ако не обичаш домашни животни, не ходи на гости у семейство с такива или преглътни неприязънта си към тях и ги изтърпи за няколко часа. Ужасно е да караш домакините си да затварят домашните любимци на двора или в друга стая. Това е почти като да ги накараш да изгонят децата си от стаята, защото не обичаш деца. И накрая - хубаво е да върнеш поканата и да посрещнеш домакините на свой ред. Ако у дома нямаш условия, може да ги поканиш на ресторант или заведение. Когато някой отвори дома си за теб, нормално е да му върнеш жеста. Не само от добро възпитание, а и за да покажеш, че ти си също толкова мил и любезен домакин. Да посрещнеш някого и да сготвиш за него е не по-малко приятно, отколкото когато някой го направи за теб. :)




Препоръчваме ви още:

 

Защо вече никой не ни идва на гости?
8 психологически трика в ресторантското меню 
Винените страсти на Балканите 
Илиян Димитров: "Животът има смисъл само ако е вкусен"

Последно променена в Петък, 20 Октомври 2017 10:04

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам