logomamaninjashop

Книгите, които децата ни ще обикнат

Автор: Валентина Вълчева 

Лятото най-накрая дойде, макар и със снежни преспи на Мусала, и е време за лятното четене. Задължителните учебни списъци винаги са били голяма досада. На пръв поглед. Всяко нещо, превърнато в задължение, става досада. Аз самата, макар и пристрастена към книгите, макар и да ги превърнах в своя професия и призвание, си признавам, че в училище така и не прочетох част от задължителната литература. Може би просто не ми беше времето. За всичко си има време, за книгите също. Но все пак има и такива, които си искат прочит на определена възраст, защото после магията им вероятно ще е отслабнала. Детското въображение рисува реалността и фантазията по съвсем различен начин и иска своите стимули в точния момент.

Като библиотекар, признавам си, опитът ми с най-малките читатели не е чак толкова голям. Въпреки това има някои заглавия, които според скромното ми мнение се харесват и трябва да бъдат прочетени именно в невръстна възраст, за да останат в паметта. Има разлика дали ще прочетеш „Патиланско царство” на 7-8 години или на 17-18. Ефектът определено не е един и същ.


На най-малките, условно класирани във възрастовата група от 7 до 10-годишна възраст, според мен им е времето да прочетат няколко знакови детски книжки, част от които не влизат в изучаваните в училище, но въпреки това са останали като вечна детска класика.

„Приключенията на Лукчо” на Джани Родари. Една забавна и за по-големи детска книжка, която ни учи на сериозни неща. Например на това, че колкото и да си малък, има смисъл да се бориш срещу несправедливостта и тиранията на онези с власт и възможности. Малкият храбър Лукчо, подпомаган от верните си приятели, се опълчва на арогантните дон Домат, принц Лимон, барон Портокал и дук Мандарин.

"Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини. Това е поредицата, с която съвременните деца обикват четенето. И ако "Патиланско царство" им се стори с твърде сложен език, оставете я настрани и пробвайте с дръндьото. Децата ще обикнат малкия неудачник Грег и заедно с него ще преживяват безбройните му перипетии у дома и в училище.

„Патиланско царство” на Ран Босилек. Навремето всички бяхме влюбени в историите, разказвани от сладкодумния и палав Патилан в писмата му до неговия приятел Смехурко. А образът на добродушната дебелана баба Цоцолана вече е станал почти нарицателен.

52652

„Пипи Дългото Чорапче” на Астрид Линдгрен. Че кой не би искал да има за приятелка Пипи? Кой не би искал да преживее приключенията, в които тя увлича Томи и Аника? Кой не би искал да се качи на кораба на капитан Дългия Чорап и да отплава с него към екзотичния остров, на който е избран за крал?...

„Емил от Льонеберя” също на Астрид Линдгрен. Което важи за Пипи, важи и за Емил. Неговите пакости надминават по изобретатeлност дори знаменития филмов палавник Денис Белята.

„Приключенията на Незнайко” на Николай Носов. Една като че ли позабравена в последните години детска книжка с непреходна стойност. Вълнуваща история за палавия Незнайко и неговите приятели дребосъчетата, които тръгват от Града на цветята с балон, но попадат в Зеления град, където приключенията им нямат край.

Разбира се, за най-малките читатели изборът далеч не може да се ограничи с препоръчителните и задължителните списъци. Няма как да пропуснем книги като „Ян Бибиян”, „Туфо, рижия пират”, „Белият Бим, Черното ухо” и още много, много други.


За малко по-големите, да речем 10-12-годишни читатели, изборът се разширява. Вероятно тук е времето на вечни класики в приключенския жанр от рода на „Винету” например, макар че, признавам си, и на доста по-сериозна възраст съм се връщала неведнъж към някои от тях.

За „Винету” много хора и до днес вярват, че е автобиографична книга. Толкова живи и истински са образите, излезли изпод перото на Карл Май. Една история за приятелство и предателство, за смелост и страх, за сблъсък на светове и за привидно несъвместими характери, които в крайна сметка се превръщат в кръвни братя. Може да я предложите на децата като знакова книга от вашето детство.

„Децата на капитан Грант” на Жул Верн. Както и може би почти всичките му останали книги – „Капитан Немо”, „Пътешествие до центъра на Земята”, „Тайнственият остров”, „Около света за 80 дни”... Може би избързвам, но аз „открих” за себе си мосю Верн именно на 10 години и затова смятам, че възрастта е напълно подходяща.

film v poiskah kapitana granta 12

„Момиченцето от Земята” на Кир Буличов. Фантастика от най-чист вид, написана толкова увлекателно, че дори възрастни читатели я прелистват с удоволствие, споделяйки пътешествията из Космоса на малката Алиса Селезньова – момиченцето, на което нищо не може да му се случи.

„Кръстоносен поход по джинси” на Теа Бекман. На пръв поглед приключенски роман за едно момче, поставено във фантастичната ситуация да се озове далеч назад в миналото, във времената на кръстоносните походи. На втори, исторически роман, който разкрива на младите читатели времена на религиозни и териториални войни, на рицари и крале, но без приказния им блясък. И за необходимостта да се превърнеш в лидер, когато не го желаеш и не си сигурен, че си точният човек за целта.

„Войната на таралежите” на Братя Мормареви. Едва ли има дете, което да не се влюби в героите от тази вечна детска класика – Камен, Маляка, Пантата, Добролюб... Кварталните палавници, чиито приключения и тревоги са същите, като онези, които и ние сме имали в детството си.

На тази възраст, надарена с неутолимо любопитство, могат да се прочетат още стотици книги, няма как да обхванем всички. Може би тук е времето за непреходни романи като „Островът на съкровищата” на Робърт Луис Стивънсън, „Принцът и просякът” на Марк Твен, както и за великолепните книги на Роалд Дал "Матилда", "Чарли и шоколадовата фабрика" и други.


Да
пораснем още малко и да се прехвърлим към групата от 12 до 15 години, когато започваме да откриваме много повече и много по-любопитни страни от човешките взаимоотношения! Възрастта, в която въображението се развихря заедно с хормоните. Може би точно това е времето да открием някои заглавия. Възрастта, в която ни завладява и очарованието на фентъзито като жанр.

"Хари Потър" на Дж. К. Роулинг. Приключенията на малкия магьосник Хари и невероятната атмосфера на училището за магьосници завладяват и възрастните, не само децата. Историята на сирачето, което успява да победи злото и да спаси света, не само ще вдъхнови децата да обикнат четенето, но и ще ги научи на истинските ценности в живота. Освен това книгата е богата стилистично и лингвистично, което ще обогати речника на малките читатели.

„Властелинът на пръстените” на Джон Р. Р. Толкин. Да, това може би не е точно детска книга, макар в нея да оживяват хобити, елфи, джуджета, магьосници, орки, тролове, зли духове и още, и още. Но според мен „Властелинът на пръстените” и предхождащата я хронологично книга „Хобит” („Билбо Бегинс или дотам и обратно”) трябва да бъдат прочетени поне няколко пъти в живота. Писана по време на война, тя разказва именно за войната и приятелствата, които могат да възникнат между диаметрално противоположни характери. Ако забележите, че книгата се струва сложна на детето, може да предложите "Хобит". Или просто изчакайте да порасне още малко.

„Стас и Нели” на Хенрик Сенкевич. Според мен тази великолепна приключенска история трябва да бъде прочетена дори на по-ранна възраст, но да кажем, че на тази – 12-15 години – вероятно ще бъде разбрана по-добре като поука.

„Нещата, на които не ни учат в училище” на Емил Конрад. Популярният влогър, нашумял в последно време сред тийнейджърите, споделя размисли и съмнения, дава съвети за оцеляване в ежедневието, в училище и у дома, като всичко това е поднесено с неподражаем хумор и лекота.

„Скъпо тъпо дневниче” на Джим Бентън. Ако си падате по Дръндьото, Загубенячката, Джорджия Никълсън и Тими Провала, тази поредица е за вас. Светът на вечно съмняващите се в себе си и в другите тийнове, облечен в свеж хумор. За борбата за популярност, отчаяните опити да не се сдобиеш с гаден прякор, чисто женското съперничество и всичко останало, което изпълва живота на подрастващите с поводи за радост и тъга.

2110808703

„Пърси Джаксън” на Рик Риърдън. И подобните на тази увлекателна поредица, която уж е приключенска, уж е екшън, но някак неусетно в главата ти остават имена на богове и герои, за които ти се иска да научиш още нещо.

Възрастта от 12 до към 15 години е доста специфична. На изхода от детството и на прага на тийнейджърството. В нея като че ли интересът може да бъде пробуден от най-широк кръг заглавия – и детски, и по-сериозни.


И накрая
, да споменем и онези, които вече са окончателно навлезли в дебрите на тийн-времето. На 15 години плюс... Моментът, когато започваме да откриваме т.нар. сериозна литература и когато разбираме, че животът не е само цветя и рози, а морето не е до колене. Или поне не всеки ден.

„Ангели небесни” на Владо Даверов е първата, която ми изниква в ума. Една история за няколко съвсем обикновени момчета и момичета, на прага на живота, за решенията и бягствата, за възходите и паденията. За отговорността, за наркотиците, за насилието, за презадоволяването, за СПИН... По малко от всичко. Пак от него – „Вчера”. Един роман, който не бива да се пропуска.

„Кронос. Тоя нещастник” на Юлия Спиридонова. За гениалността и проблемите, произхождащи от нея, когато си неориентиран тийнейджър, на всичкото отгоре влюбен до уши.

„Парченца от нашия живот” на Хелън Дънбар. За почитателите на драматичните истории. Какво е да изгубиш най-скъпите си неща и да се налага тепърва да преоткриваш себе си.

46479c3b57717345

„Три метра над небето” на Федерико Моча. Никой не би могъл да каже какво намират младежите в тази книга, но е факт, че успехът ѝ е феноменален от момента на излизането ѝ от печат. Една история за любовта и за привличането между противоположностите.

„13 причини защо” на Джей Ашър. Една актуална до болка книга, която засяга проблемите за агресията, за интернет тормоза, за мобилните връзки и за отговорността. Едновременно и тъжна, и обнадеждаваща история за порастването и за влиянието ни върху другите, както и за тяхното върху нас.


Получи се малко дълъг списък. Истината е, че той е безкраен. Смисълът е всеки да открие своите заглавия, своите истории, своите герои.

Снимки: БНТ, 
Fox Searchlight Pictures, Warner Bros. Pictures


Препоръчваме ви:

10-те права на малкия читател 

7 хубави тийн книги за лятната ваканция

За мишката и книжката

Когато пламнат книгите

 

Последно променена в Сряда, 21 Юни 2017 09:53

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам