logomamaninjashop

Добри хора

История с продължение:

Началото:

18.01.2020

Днес едно усмихнато, хубаво семейство празнува годишнина. Това са семейство Мускичеви от Ново Село, Видинско. Никога нямаше и да разбера за съществуването на тези симпатични хора от другия край на България, ако една приятелка не беше споделила историята им в групата ни. 

Ето какво написа Ася Стоянова:

На 6 срещу 7 януари сем.Мускичеви ги сполетя голяма беда - изгоря домът им и цялата покъщнина в с.Ново село, обл.Видин. Обръщам се с апел към всеки, който може и има желание да помогне, нека го направи. Искам да трогна сърцата ви, затова прилагам тези снимки, за да свържете молбата с тези лица, защото тези хора наистина нямат нищо в момента. Живеят в село, в най-западналия край на България, добри, сърдечни и образовани хора, но са съкратени преди години и се опитват да добутат до пенсия, като предлагат окачени тавани в една спряла икономика. А в момента се опитват да съберат живота си. Можете да си представите какво е да ти изгори всичко - всичко: документи, снимки, спомени. Мъжът е способен и се надява сам да вдигне къщичката им отново, а съседите (включително моите родители) помагат и са всеки ден там да разчистват, но там никой няма възможности, а само с труд, без материали, не става.

Вчера се свързах със семейството на Валя и Кирил, които ми разказаха следното:

Аз се казвам Валентина Пенева -на 59г. /от Нова Загора/, а съпругът ми - Кирил Мускичев- на 64г /от Ново село/.  По професия сме инженери. Семейство сме вече 39 години, а между другото утре имаме годишнина от сватбата. Имаме две големи, вече семейни дъщери. Живеем постоянно в Ново село от 5-6 години,а работим във Видин. Имаме микро фирма за вътрешни щори и окачени тавани. Казвам микро, защото работим само двамата в нея. Пътуваме всеки ден до Видин, защото ни харесва да живеем на село. Спокойствието и тишината не заменяме и за най-луксозния апартамент в града. Още повече, че приятелите ни също живеят на село и имаме много активен социален живот. Обичаме да се занимаваме с градинарство, особено аз в малкия ни двор.

82241818 10218510968479708 532611640177197056 n 1

Преди 12 години си направихме ремонт на къщичката сами, която е 70 кв м. Понеже съпругът ми е в час с всичко, майстор за нищо не сме викали. Направихме си го да ни е удобно и уютно.

12890857 1287516517929824 8393244246313148914 o

Но на 07.01.2020г. в 3.35ч. се събудих от пукот. Станах и видях, че покривът гори. Събудих съпруга си и в суматохата успях да грабна само папката с важните семейни документи и чантата си. Пламъците вече навлизаха през гипскартона на тавана. Избягахме на улицата и докато дойде пожарната покрива падна и вече цялата къща пламна, като факла. Оказа се, че причината за пожара е нагорял контакт на аспиратор. За зла врага зад него е имало греда, която се е запалила. По пижами и боси, при - 9 градуса, стояхме и гледахме как това, което сме събирали цял живот се изпепелява. В 5.30 пожарът беше потушен, а ние благодарение на нашите приятели, бяхме обути, облечени и стоплени. Те стояха с нас, докато си тръгна пожарната. И оттогава до този момент, нито за миг не са ни оставили. 

82133129 10218510969319729 7465546590954979328 n

81833573 10218510969839742 3333493413151506432 n

 

3 дни след пожара, с тяхна помощ, разчистихме всичко - 5 ремаркета от трактор. Хората се убиха от работа, но не се отказаха.

В момента се настанихме в къщата на голямата ни дъщеря, с която ни дели една ограда. Тя е на ниво груб строеж, но има действаща баня и тоалетна.Сега правим една стая, в която да живеем, докато стане нашата къща. Още на следващия ден заваляха обаждания и помощи /финансови и предметни/. От близки, приятели, колеги и познати. Ася веднага поде дарителската кампания и хората веднага реагираха. Да, българите са добри хора!!!
Защото веднага откликнаха толкова непознати добри хора! Мои съседки са все възрастни жени, на които помагам както и с каквото мога. И те, милите, дойдоха всички да ми донесат по нещо - коя родопско одеяло, коя терлици, даже и изсушен липов чай. И сега се просълзявам.
Винаги сме се стремили с моя мъж да правим добро и да го хвърляме зад гърба си.
Не съм очаквала, че в един момент то ще ни се върне стократно!
 
За всички добри хора, които искат да помогнат, споделям банковата сметка:

BG61STSA93000025850656

ДСК гр. Видин

Кирил Евстатиев Мускичев

Моля,като основание за превода пишете"помощ за опожарена къща”

Опция за Еконт:

гр. Видин, офис кв. Крум Бъчваров

+359 87 880 0820

за Валентина Пенева или Кирил Мускичев

Отчет за помощта, събрана до момента от Ася, можете да следите в профила й.

Продължението - 24.08.2020, споделено отново от Ася, която организира цялата тази кампания: 

На 07.01.2020 г. годината започна с голям удар за Валя и Кирил Мускичеви от с. Ново село, Видинско - през нощта изгоря домът им, граден с толкова любов и труд през годините, а с него и почти всичко останало - покъщнина, дрехи, снимки, спомени. За щастие, Валя и Кирил са успели да излязат секунди, преди покривът да рухне.

Снощи майка ми за пръв път ми разказа детайли от онази кошмарна нощ, а сълзите се стичаха от нейните очи, и от моите. През разказа ѝ видях как две сломени души седят по пижами в предверието на нашата къща, премръзнали, докато са гледали тричасовото потушаване на огъня от пожарната, но неусетили студа от шок и незнаещи дори как да отговорят на въпроса “как да помогнем, да пийнете чай, да ви дадем да се облечете, да поспите?”

Седем месеца по-късно най-после успях да видя с очите си това, което изникна от пепелта, с помощта на верни приятели, на добри съселяни и съграждани, и на почти неочакваната подкрепа на толкова много съвършено непознати на Мускичеви хора. Има още страшно много работа, която Кирил вече си прави сам, но аз видях двама усмихнати, успокоени и оптимистично настроени души, които имат покрив на главата си и планове за още по-хубав дом, в който ще бъде вградена добрината и благопожеланията на вас, скъпи дарители!

Валя и Кирил говорят с огромна признателност за 7-те лева, изпратени от пенсионерка по Еконт, за двете чашки за кафе, грижливо опаковани и пратени от друга пенсионерка, за кухнята от Ани Михайлова, внимателно демонтирана, за да бъде запазена и още по-старателно надписана модул по модул, за да се монтира по-лесно, за масата и столовете от Екатерина Николова, чакаши да заемат мястото си, за уредите от Деница Шипковенска и Еди Едимирова, които са били толкова мили при предаването на даренията си, за спалнята от Надежда Огнянова, която беше създала стройна организация за възможно най-лесно и бързо натоварване на дарението.

Аз съм безкрайно благодарна на моите приятели и техните приятели, които се включиха в безценната и навременна финансова и материална помощ, които помогнаха призивът за помощ да достигне до много повече хора. Бъдете здрави и доброто да ви следва винаги!

Image may contain: house and outdoor


Последно променена в Вторник, 25 Август 2020 08:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам