logomamaninjashop

Не сте ли чували за киноа?

Един текст от фейсбук, който искам да стигне до всички.

Тъпо е, разбира се, да нападаш непознати в интернет, но една снимка изплува вече за трети път, затова е време да напиша няколко думи.

Живея в тайландския град Хуа Хин, който е известен като тих курорт за пенсионери от Европа и любимо място за кайт сърфисти. Градчето е малко, новините бързо се разпространяват във фейсбук групите.

Някъде в края на януари в една група се появи тази снимка, направена на плажа – три пълни жени гледат трениращите спортисти. Показаха ми я и със смях коментираха: „Хуа Хин заприлича на родните курорти“.

57164099 2276812825903339 3650089582982070272 n

Адски се ядосах, но нищо не казах. Споменах само, че е тъпо и жестоко да се снимат непознати без разрешение и да се поства снимката им в мрежата за сеир.

След два месеца тя отново се появи в лентата ми. Стар познат, с когото имаме идейни разногласия, я беше постнал на стената си с ироничен коментар, че „нашите“ и в гръб ще ги познаеш. Тогава се вбесих за втори път и вече ми се искаше да го подгоня с юмруци и да му изкрещя, че няма право да съди хората… после ми мина и реших да споря някой друг път.

Все пак снимката и тоновете злоба, които се изливаха в социалните мрежи срещу тези жени, които се осмеляват да бъдат дебели, да стоят на красивия плаж с некрасивите си тела и да пречат на господата да се наслаждават на порещите небето кайт сърфисти ме застигна трети път. Вече през април.

През април аз доведох в Тайланд майка си. Моята майка не прилича на фитнес маниачките в инстаграм. Прилича на обикновена жена на възраст. Има и корем, и дупе. Има целулит и огромен бански. Купила си е капела, слънчеви очила и джапанки.

Да, вероятно дебелите хора сами са си виновни. Толкова ли е сложно в крайна сметка – смути, киноа, авокадо и малко йога?! Спрете да се тъпчете с всякакви говна и да седите по диваните и ще имате прекрасна фигура, и никой няма да коментира появата ви на плажа!

Моята майка, кой знае защо, не се е занимавала с йога през последните 40 години. И смути не е пила. Едва ли е чувала за киноа – и ето го резултатът! През последните 40 години моята майка работеше като лекар. Възпитаваше мен и брат ми. Преживя тежък развод и страшно безпаричие. 90-те години ги прекара с мен на ръце и с брат ми вкопчен в полата ѝ. Отглеждаше картофи. Лекуваше ни, утешаваше ни, приспиваше ни, проверяваше бележниците ни, ходеше на родителски срещи, ремонтираше всичко вкъщи, броеше парите си до заплата. И работеше, работеше, работеше. И сега продължава да работи.

А с йога, кой знае защо, не се занимаваше.

Трите килограма, които убиват

5104a1b2e1964d6decac501573adac6e XL

Стотици, дори хиляди хора е излекувала. В кабинета ѝ, доколкото си спомням, идваха с букети и торти. Защото добре лекува. А виж смути не пие. Знае всичко, което трябва и не трябва за обезболяването, за фармакологията. Знае как да пропусне покрай Касата човек със силни болки и празен джоб. Може да е неправилно. Но знае. А за киноата не знае нищо.

Не знае, че тук морето е топло дори рано сутрин, че ананасите, които внасят у нас не струват; че тайландският масаж се прави върху дрехите; че тук слоновете излизат по пътищата и причиняват адски задръствания.

Тази година реших да ѝ покажа какъв е светът извън родния ми град.

Става ми много болно, когато за хиляден път, щом види непозната храна, ме пита много ли е калорична? И за хиляден път я лъжа, че изобщо не е: "Тук е Азия, виж колко слаби са всички."

Мама знае, че не трябва да яде мазно, сладко, пържено, готвено със сос или с картофи. Спомням си, че винаги беше на някаква диета. Мрази всяка торта, която ѝ носят любимите пациенти, защото е страшно калорична. Не е спряла да обича пациентите си, но тортите дава на медицинските сестри.

И, разбира се, преяжда след всяка диета.

Не съм толкова дебела, колкото се чувствам

bd7f0e9239ee23b936271d792790b48d XL

Често, в старанието си да ги утешат, казват на пълните хора: „Не преживявай толкова. Килограмите ти притесняват само теб.“ Това не е истина. Поне у нас не е. Твоите килограми се обсъждат зад гърба ти. Твоите килограми са нещо, на което се обръща внимание всеки път, когато говорят за теб. Твоите килограми се обсъждат в кафенето от всеки идиот, когато влезеш. Ако си поръчаш салата или ти кимат одобрително, или си мислят: „Кого се опитваш да излъжеш, а?“ Ако си поръчаш бургер или нещо подобно, на съседните маси настъпва истински празник: „Вижте я! Дебеланата сега ще си лепне и тоя мазен бургер. Отвратително! Няма наяждане! Как може толкова да се занемариш!“

Аз също започнах да наблюдавам как се храни майка ми. Как пробва нови храни и изпитва удоволствие от храната. Как се отпуска и не се притеснява от всички наоколо. Тайландците сигурно също я осъждат, но ние не го разбираме. Представяте ли си - само за две седмици успях да накарам майка си (прекрасен лекар, невероятен човек, отгледал две деца, постигнал всичко най-важно в живота), да се храни, без да се срамува. Никой тук не я осъжда за това, че задникът ѝ не изглежда като задника на двайсетгодишната глупачка от инстаграм. Невероятна, прекрасна страна!

Добре че майка ми не ползва фейсбук и не знае, че в групата на Хуа Хин, прекрасните, остроумни хора с красиви тела тичат по плажа и снимат непознати жени, чиито фигури категорично не съответстват на високите стандарти на плажните богове. А после други умни и красиви хора разпространяват снимките и разказват на читателите си, че трябва да бъдеш умен, и красив, и да се занимаваш с йога. Да си тъп и дебел е лошо! Не сте ли чували за киноа?!

Препоръчваме ви още:

Добре в кожата си

Тегло

Мамо, не казвай...

 

Последно променена в Петък, 26 Април 2019 18:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам