logomamaninjashop

Осъден за трафик на хора напусна българския ВИП Брадър след протести

"Рапърът Иван Главчев напусна шоуто по „лични причини“, след оплаквания и жалби заради присъдата му за склоняване на жени и малолетни към проституция.", пише The Guardian в коментар за моралните стандарти на българските риалити формати.

Българският рап изпълнител, който е осъден за трафик на жени и малолетни, обяви внезапното си напускане на формата след протести на защитници на правата на жените. Присъствието му в един от най-гледаните български телевизионни формати не предизвика сериозен медиен интерес. Но през последните дни обществената апатия беше взривена от многократни сигнали от зрители и активисти заради включването на Иван Главчев, познат като Ванко 1 в шоуто. През 2003 г. той влезе в затвора за склоняване на 10 жени и една малолетна към проституция чрез злоупотреба с наркотици, и извеждането им в европейски държави.

ВИП Брадър е една от най-популярните български шоу програми, която привлича милиони зрители всяка седмица. Данните показват, че през 2016 г. 30% от българските зрители са следили шоуто.

Шведската медийна компания Modern Times Group, собственик на Нова телевизия, която излъчва предаването, обяви пред „Гардиън“, че Ванко 1 е напуснал къщата на ВИП Брадър по лични причини, но телевизията ще промени стратегията си по подбор на участниците в шоуто. „В светлината на сигналите, които получихме, нашата местна компания ще преразгледа критериите за избор на участници в тези формати, тъй като наказателна присъда за такива провинения е нещо изключително сериозно и хора с подобно минало няма да бъдат включвани в бъдещи предавания“.

Главчев беше осъден на 12 години затвор през 2003 г., но впоследствие присъдата му беше намалена, след спорни промени в Наказателния кодекс, влезли в сила след осъждането му. Това предизвика обвинения в корупция и манипулиране на съдебната система.

Напускането на Главчев стана факт след публикуването на отворено писмо на групата за подкрепа на жени, жертви на насилие „Не си сама“, в което се критикува поканата към Ванко 1 да се включи във ВИП Брадър. По време на шоуто той стана известен и с изявлението си за мястото на жените: „Аз не виждам нищо срамно от това жената да стои по-ниско от мъжа. Нека всеки да си знае мястото и ролята в живота“. Смята се, че Главчев има и здравословни проблеми, но напускането на шоуто се приветства от активистите.

ВИП престъпници в националния ефир

41827813 10156342497602605 4885885402142998528 n

„Като оцеляла от трафик на хора, лично аз се чувствам засегната - казва Галина Лачева, член на „Не си сама“ - но се надявам, че новината за излизането от ВИП Брадър на Ванко 1 има нещо общо с нашето писмо.“ Тя пояснява, че този случай отразява все по-голямото внимание, което се отделя на проблема с насилието над жените. „Крайно време е западното общество да припознае хора като Ванко 1 като симптоми, а не като причини за проблемите. Количеството време в прайм тайма, което се отделя на жертвите и на оцелелите при насилие, сравнено с това за проповедниците на омраза към жените, хомофобия, расизъм, е достатъчно красноречиво“.

Бетина Жотева, член на Съвета за електронни медии (СЕМ) заяви, че противоречието е по-скоро отражение на ниските медийни стандарти в България, отколкото на отношението към жените. „Проблемът е, че като цяло българското общество, семейството и децата, които гледат това шоу, приемат идеята човек, извършил въпросното престъпление, да участва. Той има гражданското право да го направи, но аз намирам това за проява на лош вкус. Стана тенденция в телевизиите да се канят престъпници, а журналистите смятат това за голямо постижение“.

По данни на Държавния департамент на САЩ, България е един от основните източници на трафик на хора в Европейския съюз. В своя годишен доклад той критикува българската съдебна система за условните присъди, които се издават за такива престъпления и липсата на защита за потенциалните жертви.


Източник и снимка: The Guardian 

Отвореното писмо, което публикувахме в Мама Нинджа можете да прочетете във ВИП престъпници в националния ефир.


Прочетохте ли 

СЕМ започва проверка срещу Ванко 1

Последно променена в Сряда, 26 Септември 2018 13:13

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам