logomamaninjashop

Да помогнем на Любчо

Сигурно много от вас познават симпатичния Любчо и всеотдайната му баба Саня Христова. Историята му е колкото разплакваща, толкова и вдъхваща надежда. Любчо губи майка си още преди да се роди при ужасна трагедия, която потресе цяла България през 2002 година. Бременната в осми месец Невена и съпругът й са убити на тротоара от пиян шофьор. Все още нероденият Любчо е спасен, но идва на този свят не само сирак, а и с тежки увреждания. Но знаете ли, всъщност Любчо е дете с късмет, защото все пак не е сам. Благословен е да има баба-борец, баба-герой, която пред нищо не се спира и никога не се предава. Животът им е непрекъсната битка с пораженията на детската церебрална парализа. Може би заради непримиримостта на двамата и на приятелите, които ги подкрепят, Любчо е усмихнато момче, което упорито преодолява недъзите на заболяването си.

39047716 2177289689166854 8441892725778808832 n

Сега Любчо има нов шанс. Неотдавна той беше прегледан от специалист, който прилага нова терапия със стволови клетки. Любчо и Саня се срещнаха с д-р Джихан Абазович, който преглежда момчето и се запознава с документацията по лечението му до момента. Специалистът преценява, че може да бъде полезен и препоръчва триразов курс на лечение в болница в Нови Сад. Терапията се изразява във вливане на извлечени от тазобедрената кост стволови клетки в гръбначния стълб. Д-р Абазович е оптимистично настроен за ефекта от лечението при Любчо, тъй като момчето е на 16 години и мозъкът му все още се развива. Терапията може да подобри психо-емоционалното му състояние, да повлияе положително върху фината моторика, краткосрочната памет и др. Тъй като следя състоянието на Любчо, видях, че се набират средства за кампанията му и се обадих на Саня, че ще пишем за Любчо отново. И знаете ли какво ми каза тя? Нещо, което никога няма да забравя. "Мария, много ми е неудобно да пишете само за моя Любчо, защото там има още трима българи, които се нуждаят от средства за лечението. И никак няма да е честно, все пак хората не разполагат с толкова средства да помогнат на всички. Ако пишете за Любчо, какво ще правят другите? Две дечица има, освен него, и една жена, която е майка и е пострадала при злополука, кой сега ще й гледа децата?" Да, бабата на Любчо ми каза тези думи. В болката и в страшната си битка тази жена има сили да мисли и за чуждото нещастие. Затова ние решихме друго. Решихме да пишем за всички. Заедно с Любчо на терапията се подлагат още трима души – 7-годишната Елена от София, 4-годишният Никола от с. Камен и 34-годишната Златка от Куклен. А вас, който имате възможност да помогнете, ще помоля да не избирате само Любчо. Това е желанието на баба Саня, от която все повече се възхищавам. Нека се опитаме да редуваме хората, на които ще помогнем. Може например да отбелязвате в коментар на кого сте помогнали и следващия да избере друг. Всъщност, ваша воля. А ако нямате възможност, просто споделете, това е достатъчно.

Една забравена история

39872954 2187686561460500 78197657411584 n

Сумата, необходима за пълния курс на лечение на всеки от четиримата, е 49 230 евро. Ето няколко думи за другите трима пациенти:

Златка

Златка Маринова е на 34 години от малкото градче Куклен, близо до Пловдив. Преди две години, докато чисти, пада от висока стълба. Вследствие на инцидента няколко кости в гръбначния ѝ стълб са раздробени. Претърпява тежка 3-часова операция. Когато се събужда от упойката, лекарите ѝ казват, че поне година няма да може да се движи и никога няма да е същата като преди. Златка е майка на две деца.
Дарителска кампания "Да сбъднем мечтата на Златка" - вижте тук  

Никола

Никола Христов е на четири годинки, от с. Камен. По време на раждането лекарите в Горна Оряховица губят тоновете на бебето, което налага секцио. Три дни по-късно майката на Никола е изписана с напълно здраво дете по документи. В деня, в който младото семейство се готви да прави погача за бебенцето то прави първия си гърч. От този ден светът се преобръща и започва непосилната битка на Никола с детската церебрална парализа и епилепсията.

Дарителска кампания "Заедно за бъдещето на Никола" - вижте  тук

Елена

Елена Минкова е на 9 години от София. Откакто се е родила, тя и родителите й живеят със стигмата семейство с “различно” дете. Елена има поставена диагноза детска церебрална парализа и епилепсия.

Дарителска кампания "Да дарим бъдеще на Елена" - вижте тук

 ***

Нека помогнем!

Дарителска кампания "Да помогнем на Любчо" - вижте тук

Тяхната борба

38071979 2163702533858903 8852081747727220736 n


Прочетохте ли

Няма майка - няма пари

Последно променена в Петък, 24 Август 2018 15:59

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам