logomamaninjashop

Коледа по света - Ирландия и Исландия

За интересните коледни традиции на някои народи

Зимните празници в последните дни на декември са време за прощаване със старото и приветстване на новото, което идва с настъпващата година. Според християнската традиция светът приветства новородения младенец Христос. За всички вярващи това е знак за пречистване и шанс да започнат всичко отначало, ставайки по-добри, загърбвайки грешките си от изминалата година. Ето как се сбогуват с нея в две северни страни.

Коледа в Ирландия

Ирландия е от малкото европейски страни, които с времето не губят идентичността си. Келтските обичаи се съхраняват в много региони на страната и традициите на зимните празненства не са изключение. Ирландските зимни празници продължават от 24-и декември до 6-и януари. Рождество е семеен празник. Дори емблематичните пъбове не работят от 24-и до 27-и декември. Затова пък на Нова година успяват да компенсират „загубите“.

ireland ok

Единственото достъпно обществено място на Коледа е църквата – с традиционната меса в полунощ, която е една от най-силните ирландски рождественски традиции. В навечерието на Рождество спира дори обществения транспорт. 26-и декември е денят за подаръци, а когато традиционният празник отшуми, започва голямото предновогодишно веселие (често съпроводено със специални костюми). Пикът е новогодишната нощ, а краят е на 6 януари, ден познат като Малкото (Женското) Рождество. В този ден мъжете прибират елхата и привеждат дома в предишния му вид, а децата подаряват на „изтощените“ от приготвяне на пудинги и печени птици майки специални картички. В този ден в пъбовете могат да се видят предимно жени.

Любопитно
Фойерверките в Ирландия са забранени. Използването им гарантира солидна глоба, а според мащабите на атракцията може дори да осигури от нощ в ареста до 5 години затвор.

Много от съвременните рождественски и новогодишни традиции са запазени в страната от времето на келтското езичество. В новогодишната нощ например момичета и девойки поставят до възглавниците си „вълшебни“ билки или сушени цветове лавандула и детелина. Вярването е, че така ще могат да сънуват бъдещия си избраник.

В навечерието на Нова година ирландските домове са широко отворени. Първо, за да ги напуснат бедите, нещастието и злите духове, после, за да влязат доброто и благополучието с новите гости. Според поверието, ако прага прекрачи висок и строен мъж, ще донесе късмет, но ако в първите минути на новата година в дома влезе рижа девойка, нещата няма да тръгнат добре.

Ирландците гонят злите духове с хляба останал от трапезата на Рождество. С парчета от него те чукат по стените и вратите, за да изплашат нечистите сили.

Местните украсяват домовете си като останалите европейци, но много често жилищата окичени с имел и борови клонки остават без елха. Ирландците смятат, че украсените елхи на публични места са достатъчни за празничното настроение на децата.

По изобилието на оригинални тостове ирландците могат да се мерят с грузинците. Ето някои от тях:

Нека не трепва ръката, раздаваща добро!

Нека Господ те държи на дланта си и никога да не я свива в юмрук!

Нека най-добрият ден от твоето минало, да бъде най-лошият от бъдещето ти!

За дълъг и весел живот! За бърза и лека смърт! За красива и вярна жена! За нова чаша хладно пиво!

С усмивка да се посрещнем и с усмивка да се разделим! Наздраве за вас от сърце!

rykevik rooftops 1230557Рождество в Исландия

Четири седмици преди Рождество в Рейкявик пристига огромна пищна елха от Норвегия (елхата е дар в знак на приятелството между двата народа). Нейното поставяне е държавно събитие. В исландските домове елхата се украсява на 23 декември в чест на местния светец Торлак Торхалсон.
Въпреки че са приели християнството отдавна, исландците не изменят на култа към огъня, който е символ на изобилието и възраждането на живота и на своите вълшебни същества – троловете - участници в коледните тържества.

Рождество е семеен празник, който се отбелязва с посещение в църквата, богата вечеря и дълъг-дълъг сън. Домовете и градовете са пестеливо украсени със светлинни гирлянди, звучат рождественски песни. Официалното посрещането на Рождество започва в шест вечерта. По това време в храмовете се провежда богослужение. Празничната меса се предава по радиото, а телевизиите не излъчват програма.
Сутринта е време за игри по пижами. Вечерта семейството сяда на трапезата отново, домакинята поднася специално приготвен овнешки бут и оризов пудинг, нареждат се и ястията останали от предната вечер. В пудинга се поставя и бадемова ядка. Който я намери в своя залък, ще има късмет през новата година.

В стари времена исландците са украсявали някое дърво около дома си, използвали са свещи и нанизи от сушени плодове. Сега, разбира се, масово се използват фабричните играчки, но много от семействата украсяват домовете си с гирлянди направени от тях, с помощта на малчуганите.

В Исландия Дядо Коледа е заменен от 13 тролчета, които се наричат Йоуласвейн. Според местната митология те не само дават подаръци, но е твърде възможно да пуснат в дома някои свои нецивилизовани събратя, обикновени тролове, да откраднат свещ или прибор, да развържат панделките на подаръците, да оближат неизмитите съдове, да изядат някоя празнично ястие или да извършат някоя друга пакост. Въпреки това, появата им се очаква с нетърпение и всички им се радват.

Исландските коледни тролове имат дом и семейство. Майка им е страшната котка-трол Грила. Всички живеят в зловеща пещера, в която се заключват и непослушните и мързеливи деца. Имат си и домашен любимец – черна котка с размерите на бик, която има слабост към вълната. Затова, ако не иска да бъде изяден на празника, човек трябва да е пременен с нова вълнена дреха. Макар и заплашителни, тези митологични същества са очаквани с нетърпение от малчуганите, защото с тях идват подаръците.


Препоръчваме ви още:

Коледният град-мечта
Тя е Коледа
Не разваляй дисциплината, Дядо Коледа!

Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 11:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам