logomamaninjashop

Цветът на самотата

Автор: Марая Чуруликова


Какъв е цветът на самотата/на любовта/на щастието/ на тъгата...? Задавали ли сте си такъв въпрос? Аз - никога! Обаче веднъж отговорих.


Беше преди 8 години, когато 5-годишното ми тогава момиченце ми показа домашното си. Просто задание: в началото на листа бяха изброени няколко човешки емоции/състояния, детето трябваше да избере едно от тях и да отговори на въпросите:

1. Какъв е цветът на...?
2. Какъв е звукът на...?
3. Какъв е вкусът на...?
4. На какво мирише...?
5. На какво прилича...?

Хареса ми! Много ми хареса това домашно. Даже и аз отговорих на въпросите. После отидох при учителя на класа и го помолих да ми покаже отговорите на децата. Повечето от момиченцата бяха избрали "любов". Оказа се, че любовта е предимно червена, звъни като камбанка, има вкус на ягоди/шоколад/маршмелоу, мирише на рози/на Коледа и прилича на сърце/балон/усмивка. Повечето от момчетата бяха избрали "сила" (power). Научих, че "силата" е синя/черна/червена, има вкус на кръв, чува се като от удар със сабя, мирише на шоколад (?!) и прилича на Скайуокър. Предимно.

Децата бяха на по 5. Помня, че много завидях на дъщеря си - тя има щастието да решава такива сладки задачи! И на нас с татко й завидях - че сме дали сме шанс на детето си да има такива домашни. Нали в началото ви казах, че аз също отговорих на въпросите? Тогава си избрах "самота" (беше предизвикателство, а и никое от децата не беше посочило това състояние, естествено). И така (не говоря по спомен, а чета от листа, който съм запазила):

Самотата

1. Цветът на самотата е зелен - понякога е свеж като измит от дъжд, друг път прилича на дълго неполиван фикус.

2. Самотата звучи един път като нокти, които скърцат върху стъкло, друг път като дъждовни капки, трополящи върху прозореца на топла стая, в която съм аз.

3. Самотата мирише на мента.

4. И има вкус на мента - приятно гъделичка небцето и обонянието, или горчи, ако сложиш повече.

5. Прилича на усмивката ми - скептично крива, сияйно белозъба или просто запетая в ъгълчето на устните ми, според момента.

И така... Вие можете ли да направите домашното на 5-годишните?



Препоръчваме ви още:


Няма угодия
Последният мохикан на семейния живот

Не остарявай, любов

Последно променена в Вторник, 14 Ноември 2017 10:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам