logomamaninjashop

Братът с лъвско сърце

Таня, моята приятелка планинарка, ми разказа тази история. Реших, че задължително трябва да стигне и до вас. История не просто за едно изкачване на Ботев, не просто за едно специално дете. История за един много специален брат, чиято сила и смелост вдъхновиха и планинските спасители. И да не е планинар човек, му идва да грабне раницата и да тръгне по чукарите, защото там наистина се срещат най-истинските хора.

„Най-голямото предизвикателство за сестричката ми е утре!!! С помощта на няколко отряда на ПСС (Планинската спасителна служба), Теди ще се наслади на красотата на нашата природа. Живи и здрави да сме, ще изкачим връх Ботев в Стара планина. Катерил съм много по нашите планини, но утре за мен ще е най-хубавото изкачване, защото ще е с Теди.“ Това споделя на страницата си във фейсбук братът на Теодора Тодорова, който няма търпение да покаже красотите, които е виждал, на сестра си. Постът на Румениге Тодоров свива гърлото. А и от снимките настръхваш – брат, прегърнал сестричката си, изкачила първия си връх с близки, приятели и съмишленици на идеята – дете с увреждане да катери върхове. За баткото какво да кажем? Може ли да се казваш Румениге и да си обикновен? За него това изкачване е също толкова вълнуващо.
21463006 1799728163388700 3459977439361957242 nТеди е наистина борбено момиче и не отстъпва на брат си. Вече е ученичка в 12 клас. До момента е преминала три курса на рехабилитация. Неотдавна майка й се обърна за помощ в социалната мрежа, защото в началото на октомври предстои поредният рехабилитационен курс, за който все още не са събрани нужните 4 440 лева. Според лекарите от клиниката, в която се провежда рехабилитацията, шансът Теди да проходи е реален, но са необходими между 3 и 6 курса на рехабилитация, закупуване на проходилка и педиатрична стълба за упражнения, специални образователни пособия, за работа вкъщи, за да не изостава в учебния процес. На семейството е отказан
DMS номер с мотив, че лечението не е животоспасяващо и се провежда в България. В момента Теди не получава и инвалидна пенсия (230 лв.), защото е в процедура на преосвидетелстване от ТЕЛК.
21751354 1800147356680114 3775683464466027823 nДокато държавната машина бавно движи процедурите, момичето и неговите близки търсят предизвикателства, за да докажат, че наистина няма невъзможни неща, ако имаш кураж да ги търсиш. Така идва датата 17 септември, денят в който Теди изкачва връх Ботев, в прегръдката на батко си, под грижите на приятели и съмишленици от Планинската спасителна служба. Един достоен за това смело момиче ескорт. Четири отряда на ПСС от Карлово, Калофер, Сопот и Пирдоп, общо 28 души, вземат участие в това необикновено изкачване. Спасителите го наричат „Акция Щастие“. Теди тръгва рано сутринта от Златица, придружена от майка си и брат си. Хората са щастливи да покажат на смелата туристка планината, с която са свикнали, а нейните очи виждат за пръв път. Качването до връх Ботев се осъществява със специализиран транспорт. Теди почти не се разделя с инвалидната си количка. Кратък опит да я преместят в носилка я разстройва и променя предварителната програма, но момичето успява за близо час да се наслади на гледката от върха. Изненадват я с подаръци от ПСС и Туристическо дружество „Васил Левски“ Карлово. След импровизиран обяд в местността „Паниците“ Теди и близките й се прибират в дома си в Златица удовлетворени.
21751724 1345291805583593 8938790119270728431 nВ Деня на вярата, надеждата и любовта едно момиче видя света отвисоко. Неговите близки се зарекоха, че това е само първият изкачен от него връх. А всички, които споделиха с тях този специален миг, участваха в необикновен урок по смелост.

„За мен е чест, сестричке моя, че ти днес успя да се насладиш на красотата на нашата природа, и че аз също бях част от това начинание! Обичам те! Ти днес успя да докажеш много неща. На батко борбеното момиче...“

Ако желаете да дарите средства за рехабилитацията на Теди:

IBAN : BG94FINV91501016394407
BIC : FINVBGSF
Теодора Тодорова Юрукова
Pay pal :
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Телефон за контакт : 0877656911


Препоръчваме ви още:

Майки, за които няма празници 
Една вълнена история 
Момчето, което се бори

Последно променена в Вторник, 19 Септември 2017 12:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам