logomamaninjashop

Най-великите шампиони

През юни в Москва се проведоха VIII Световни детски игри за победители. Това спортно състезание не прилича на никое друго. И участниците в него са специални, защото са се съревновавали с най-коварната болест и са я надвили. Наричат ги „игри за победители“, а всъщност са празник на живота. Това е най-голямата спортна проява за деца сървайвъри. Осмото състезание бе организирано от Руския Благотворителен фонд "Подари жизнь".

Първите Игри за победители се провеждат на Московския стадион "Локомотив" през 2010 г. и се превръщат в незабравим празник за 200 деца от 8 държави. С времето стават все по-популярни и броят на страните-участнички нараства. Тази година Олимпиадата за сървайвъри посрещна над 500 деца на възраст между 7 и 16 години, от 15 различни държави - Армения, Беларус, България, Хърватия, Германия, Унгария, Индия, Казахстан, Латвия, Литва, Молдова, Сърбия, Турция, Украйна. Деца от Сибир до Калининград представляваха Русия.
Игрите се проведоха на стадион "ЦСКА Москва". Младите спортисти демонстрираха силен дух и удържаха нова победа в живота си. Доказаха за пореден път, че ракът не е смъртна присъда, а предизвикателство, което може да бъде преодоляно.

В трите дни от спортната олимпиада децата се състезаваха в шест дисциплини: лека атлетика, тенис на маса, мини футбол, плуване, шах и стрелба. Ходенето с помощни средства и състезанията за инвалидни колички бяха обособени в отделни дисциплини.

02b min

В Игрите за победители традиционно се канят спортни, театрални, телевизионни и музикални знаменитости. Световноизвестни спортисти, олимпийски и параолимпийски шампиони от Русия поздравиха младите победители. Връчването на медали от такива личности е вдъхновение за всички участници да продължат да спортуват.


Българчетата

Сдружението „Деца с онкохематологични заболявания“ вече пета поредна година осъществява мечтата на млади хора, преборили рака. За този период, малките герои завоюваха над 50 медала в оспорвана битка с участници от цял свят. Така за пореден път доказаха, че след историята на болестта следва историята на победата – основен девиз на игрите.

Тази година българският отбор бе съставен от 15 момчета и момичета, придружавани от членове на Сдружението и лекар от Детска клиника по онкохематология към УМБАЛ „Царица Йоанна“ – ИСУЛ, София.

Медалите, които завоюваха за България нашите смели бойци са общо 17 – пет златни, пет сребърни и седем бронзови.


Златни медали:

Александър Гочев – бягане

Александър Гочев – футбол

Николай Тупаров – футбол

Галин Василев – футбол

Александър Илиев – футбол

Сребърни медали:

Кристина Чобанова – бягане

Йоан Гочев – бягане

Пламен Павлов – футбол

Алекс Иванов – футбол

Виктория Чернаева – футбол

Бронзови медали:

Виктория Чернаева – тенис на маса

Галин Василев – тенис на маса

Галина Дочевска – футбол

Лилия Дачева – футбол

Борис Митов – футбол

Кристина Чобанова – футбол

Емил Христов – футбол

Александър Илиев е четвърти в плуването сред 41 деца. В същата дисциплина Галина Дочевска зае 6-то място сред 39 участници.

 659A2553


Двама от шампионите за Игрите и победите в живота си

Александър Гочев: „Научих, че не трябва да се предавам.“

DsdKwWg

Александър е на 14 години. Той се състезава в дисциплините лека атлетика, плуване, спортна стрелба и футбол. Златен медалист по лека атлетика и футбол. Казва, че досега не се е занимавал с друг спорт, освен футбола, който упражнява, докато играе с приятели. Заминава за Москва убеден, че е подготвен. Изучава компютърни технологии и мечтае да стане психолог или юрист.
„Най-ярките емоции са докато играеш. Пробваш нови неща и се запознаваш с хора не само от България, но и от другите държави. На тези игри научих, че не трябва да се предавам, иначе нямаше да успея да спечеля.“

Пламен Павлов: „Горд съм, че въпреки някои неуспехи, аз продължавах да се боря за победата.“

UL3ZQzy

Пламен е 13-годишен, състезава се в дисциплините шах, лека атлетика, стрелба с въздушна пушка и футбол. Сребърен медалист по футбол, с награди и за стрелба с въздушна пушка и шах. Увлича се от компютърни игри и карате. Мечтае да стане програмист или спортист.

„Тези спортове не са ми приоритет, от малък знаех правилата и са ми ежедневни развлечения. Тренирам друг спорт, който е свързан с всички изброени. Бойните изкуства подпомагат стабилността, здравината и издръжливостта на тялото. Освен това повишават концентрацията и точността.
За първи път съм избран в тази олимпиада. Все още се чувствам щастлив. Обичам спорта и, без да се замисля, приех. Горд съм, че въпреки някои неуспехи, аз продължавах да се боря за победата. Най-важното е, че се забавлявах и си прекарах чудесно. Научих, че трябва да се усъвършенствам още. Не трябва да губя надежда и въпреки загубата знам, че оставам победител. Нужна е повече концентрация, за да успея нататък."


Материала подготви Янка Петкова

Снимки: www.winnersgames.ru и личен архив 


Прочетете още:

FUCK CANCER

Гинекологът отговаря 
Майки, за които няма празници

Последно променена в Петък, 30 Юни 2017 12:29

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам