logomamaninjashop

Баба пее рок

Рок баби или рокаджийки в златна възраст – както и да наречеш седемте жени от BabsBg, все ще е необичайно. Жени на 65+, с кожени якета и кубинки, които пеят кавъри на известни рок парчета, не се срещат под път и над път. Не е чудно, че за тях вече са чували и в чужбина. Рок групата от казанлъшки баби се създава през 2018 по идея на екипа на читалище „Искра 1860“ в Казанлък. И правилно! Стига вече стари градски песни. Проектът е толкова неконвенционален, че е грях да не поразпита човек.

Защо баби?

Това е първоначалната идея на музикалния проект, създаден в читалище „Искра – 1860” в Казанлък, който събра възрастните дами, за да ги направи истински звезди. Още повече, че жените са по-последователни, атрактивни, изпълнителни, трудолюбиви…

Каква беше първата реакция сред дамите в зряла възраст, когато обявихте кастинг?

Казанлък и общината бяха рекламно провокирани от проекта. Кастингите обявихме по регионалните медии. Направихме два рекламни спота и плакати, явиха се доста кандидатки с много енергия и оптимизъм. А що се касае до реакцията – да, имаше такава, след като обявихме кой остава в групата.

45664020 1741695662626396 7560573128926035968 n

Колко жени се явиха? Разкажете кои бяха най-забавните моменти от кастинга? Какви песни изпяха?

Явиха се над 60 жени, които получиха творчески предизвикателства от петчленното ни жури - актьорски и музикални задачи. Кандидатките бяха гъвкави и забавни на провокациите, напр. стихотворението „Аз съм българче“ рецитираха като първолак или старец, а песента, с която се представяха, трябваше да я изпълнят като оперна, джаз, рап, кънтри или народна певица. Чухме много патриотични и детски песни, стари градски и фолклор - бяха рядкост.

IMG 1834 ok

Как избрахте точно тези жени?

Критерият ни беше да притежават пластичност и артистичност. Важно за нас беше излъчването им, не акцентирахме толкова на пеенето, защото бяхме наясно, че в процеса на работа, те ще се потопят, с професионалисти, в пеене, танци и .т.н.

IMG 7718 ok

Представете ги с няколко думи.

Първата рок група от баби в България. Това са седем дами в златна възраст - бизнесдами, бивши учителки, счетоводителки, данъчни... Пеещи, артистични и надявам се скоро по-пластични жени, средната им възраст е 68 години. Музиката им е в душите, както обичат да подчертават. 

IMG 2496 ok

Как се отнасят към Вас бабите – като към ръководител на групата или като към внук – месят ли Ви питки, плетат ли Ви чорапи?
(въпрос към Стоян Петров, ръководител на групата) 

С огромно уважение. Очакват ме с нетърпение и вълнение за репетициите, защото аз живея в София и рядко напоследък се виждам с тях, но Стефка Денева ме замества достойно и им помага да разучават песните. БАБСБГ имат занятия по актьорско майсторство, пластика, вокал, публично поведение и реч. Програмата сама по себе си говори, че хората, които работим по проекта с енергия, желание и любов, се отнасяме към всичко твърде отговорно и резултатите са налице. Това е читалищен проект, но целият екип, който е ангажиран с вокалната група, са доказани професионалисти.

IMG 4834 ok

Как реагират семействата, внуците? Фенове ли са?

Определено да! Поставете се на мястото на внука на баба, пееща рок. Някои от внуците са насърчили своите баби към тази изява. Т.е те вече са от най-любимите.

Ще има ли дядовци? Изобщо как дядовците гледат на тази идея и какво мислят за жените си, които пеят в групата?

Проявяват разбиране и се радват. За момента музикалния проект не предвижда алтернативна група.

Има ли сред рок бабите някоя истинска рокаджийка?

Провокираме го в тях.

57589747 1978976592231634 1318408647516094464 o

Как подбирате песните и разучавате репертоара?

Всеки месец - нова песен! Стоян Петров и Боян Христов избират репертоара и правим аранжиментите. Петър Москов адаптира с красиви български думи, текстовете на английски. Почти всеки ден репетираме.

Чували ли бяхте групите, чиито кавъри изпълнявате?

Подбираме да са световни хитове засега. Скоро ще започнем да репетираме и авторска музика.

Колко песни имате вече в репертоара? Какви са бъдещите ви творчески планове :)

Вече са шест. Пеем парчета на Майкъл Джексън, Мадона, Куин, АББА, да запазим в тайна плановете засега.

47124250

Правили ли сте опити да се свържете с някоя от групите, чиито песни изпълнявате?

Имаме такава идея.

Кога ще има турне?

Нека да направим репертоар, върху това работим. Интересът от публиката е огромен. Подготвяме се за тези срещи.

Как ви се вижда Евровизия като цел?

Бихме обмислили такова предложение.


Както разбирате, дамите от BabsBg репетират сериозно, разучават и трупат репертоар, записват в студио, вземат уроци по актьорско майсторство и танци. Освен това вече имат международна известност, с каквато малко родни рок групи могат да се похвалят. В края на краищата "Дойче веле" не пишат за кого да е. Чакаме турнето, за да ни облъчат с енергията и таланта си. Феновете могат да следят изявите им на страницата BabsBg

А междувременно, БНТ, поканете BabsBg да ни представят на Евровизия!

Интервюто (от целия екип) взе Янка Петкова

 

Препоръчваме ви още:

Когато баба ти е хакер

За бабите с любов!

Каква баба ще излезе от теб? Да му е мислил дядото!

 

Последно променена в Неделя, 19 Май 2019 10:28

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам