logomamaninjashop

Мога да работя - подкрепа за хората с интелектуални затруднения

Сега, когато всички говорят за работа, безработица, трудности за малки и големи бизнеси, ние смятаме, че има една общност, която не трябва да оставяме да бъде последна на опашката. Хората с интелектуални затруднения са една от най – маргинализираните групи. Съгласно данните на Световната здравна организация интелектуални затруднения се срещат във всяка човешка общност като сравнително постоянен процент от населението. Този процент – общо за лицата с интелектуални увреждания, възприет както в европейските страни, така и в България, е 0,63 % от населението. Само в гр. София живеят над 8 000 човека с интелектуални затруднения. Повечето от тях могат да работят, стига да получат адекватната подкрепа за това.

Цветелина, Виолета, Калин, Виктор  - това са само част от 11-те младежи от Дневен център „Светове“ на Фондация „Светът на Мария“, които вече успешно работят в различни организации. За тях да са полезни, да се развиват и да се доказват като способни е особено важно. За да постигнат своята заетост, те получават подкрепа. На такава подкрепа имат право всички младежи с интелектуални затруднения в цялата страна. 

За да намерят отговор на въпроса „Какво пречи всички младежи с интелектуални затруднения да получават подкрепа за заетост?“, Фондация „Светът на Мария“ и Български център за нестопанско право организират семинар „Мога да работя! Хората с интелектуални затруднения на пазара на труда“, който ще се проведе на 9 юли 2020, в Зона 21 на ул. Христо Белчев 8, партер от 10.00 часа.

В семинара ще вземат участие експерти, представители на институции, на организации за и на хора с увреждания, работодатели, както и младежи с интелектуални затруднения и техни близки. 

Целта на семинара е да бъдат представени и обсъдени изследване на правната рамка за заетостта на хората с интелектуални затруднения и изследване на потребностите им от подкрепа. 

На семинара ще бъдат представени и дискутирани добри практики и модели и ще бъде обсъдено защо все още подкрепата за трудова заетост за хората с интелектуални затруднения е толкова рядка. В дискусия ще бъдат очертани проблемите и възможните решения за това как и в каква посока да бъде подобрена правната среда за реална подкрепа на трудовата реализация на хората с интелектуални затруднения. 

В последната част на семинара от 16:00 часа заедно с г-жа Деница Сачева ще бъдат обсъдени основните проблеми и ще бъде дискутирано как Министерство на труда и социалната политика вижда възможностите да се промени и доразвие подкрепата, предоставяна за трудова реализация на хората с интелектуални затруднения.                            

Дискусиите и въпросите, които ще бъдат поставени за обсъждане с министър Сачева, вече стартираха във Фейсбук страницата на Фондация „Светът на Мария“ – Maria’s World Foundation и всеки, който се вълнува от темата, участва в анкети за оценка на подкрепата, предоставяна от държавата, за уменията, които трябва да се развиват и за това какво искаме да се промени.

Програмата на семинара ще намерите тук.

Формулярът за регистрация е тук.

Предвид спазването на противоепидемологични мерки участници за присъствена форма не се записват. Можете да проследите форума дистанционно. Дистанционното участие ще бъде осигурено през онлайн – платформата Zoom. След регистрация тук ще ви бъде изпратен линк за събитието.

На семинара ще бъдат представени анализите, разработени от Фондация „Светът на Мария“ и Български център за нестопанско право:

∙       „Анализ на потребностите от подкрепа на хората с интелектуални затруднения за достъп и включване в пазара на труда“ – от тук може да се запознаете с резюмето на анализа на потребностите.

∙       „Подкрепа за трудовата реализация на хора с интелектуални затруднения – Анализ на актуалните регулации, възможности и предизвикателства на контекста в България“ – от тук може да се запознаете с резюмето на правния анализ.

Семинарът е част от проект „МОГА ДА РАБОТЯ! Подкрепа за трудова реализация за хората с интелектуални затруднения“. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа, предоставена от Исландия, Лихтенщайн и Норвегия, по линия на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г., Фонд Активни граждани България (www.activecitizensfund.bg). Проектът се реализира от ноември 2019 до май 2021 г.

Целта на проекта е да се разработи и приложи модел на социална услуга за подкрепа за трудова заетост на хора с интелектуални затруднения. Предвидено е изготвяне на анализи и застъпничество за промяна на нормативната среда в страната, както и осигуряване на подкрепа за 30 младежи за придобиване на трудови умения. Повече за проекта можете да прочетете на страницата на Фондация „Светът на Мария“ тук.

Фондация „Светът на Мария" е учредена през 2012 г. от семейството на Мария – млада жена с интелектуално затруднение. Основната цел на организацията е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и техните семейства, както и да подпомага личностната им реализация чрез осигуряване на достъп до качествени услуги, развиващо обучение и подходяща трудова заетост.

Български център за нестопанско право (БЦНП) е създаден през 2001 г. , с цел развитие на гражданското общество, гражданското участие и доброто управление в България, като през годините се утвърждава като основен доверен партньор за граждански организации и инициативи. 

7

Вижте още:

Светът на Мария

За специалните и неспециалните деца

Последно променена в Сряда, 08 Юли 2020 15:30

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам