logomamaninjashop

Каква е подходящата професия за вашето дете

Все по-често се говори за ранно професионално ориентиране. Разбира се, не става дума за това да впрегнем детето в някакви сериозни професионални занимания, но бихме могли да стимулираме интересите и таланта му в посока, която ще му е много полезна в бъдеще. Нали всички това искаме – да работим нещо, което обичаме и ни се удава.

Един от добрите, но по-недостъпни варианти да разберем къде детето ни би могло да се реализира пълноценно, е ДНК тестът. Той може да определи има ли наследникът художествени или музикални способности, склонност към танците или към някакъв вид спорт. Много често се изследва т. нар. „спортен ген“ ACTN3: това е начин да се прогнозира в какъв вид спорт детето ще е най-успешно – силов, спринтов или изискващ издръжливост). В Китай например без такъв тест не се приемат деца в специализирани спортни училища. Какво обаче със сигурност определя тестът? Само физическата предразположеност. Упоритостта, трудолюбието и амбицията могат да постигнат повече. Много интересен пример е Ричард Фосбъри, състезател по висок скок, който е олимпийски шампион, има дори собствен стил на скачане. Според ДНК теста му той няма предразположеност към такъв вид спорт. Но страстта му към дисциплината и победата са успели да се наложат над природата.

Първата стъпка

Работата е начин за реализиране на вътрешните ни нагласи и място за практикуване на таланта ни. Затова е добре отрано да сме запознати със силните си страни. Когато става дума за деца, най-важно е да преглътнем собствените си нереализирани амбиции и да не ги прехвърляме върху тях, а да открием най-добрия начин да развият таланта си. Сега често се говори за това, че вероятно в бъдеще на днешните деца ще им се налага често да се преориентират професионално. Затова много специалисти по пазар на труда твърдят, че децата трябва да опитват колкото може повече неща, в различни области и да не се съсредоточават върху едно-единствено професионално приложение. Успешният опит в повече области дава по-големи шансове за реализацията им.

Как да се ориентираме

Повечето специалисти, които се занимават с професионална ориентация, съветват родителите да наблюдават внимателно децата си – по време на игра, в общуването им с връстници и възрастни, при избора на играчки и книжки.

jurnalist

Детето лесно осъществява контакт с другите. Може да събере група за игра (без значение каква), увлича не само по-пасивните си връстници или по-малките, но и възрастните. Готово е да се вслушва и да приема правилата на чуждата игра, ако му е интересна. Не се затруднява да намери тема за общуване с другите. В компания му е комфортно, не обича да играе само.

Подходящите професии: преподавател, журналист, юрист, политик, преводач, маркетолог, специалист по рекламата.

Как да се развият нужните качества?

При такова дете трябва да се възпитава умението да работи (играе) в екип. Чуждите езици ще са му от особена полза, както и знанията по психология, бизнес, запознаването с изкуствата, създаването на умение да гради имидж. 

Какъв да стана

florist

Детето не е особено контактно, но затова пък всякакви животни или птици го привличат. Обича цветята, не се страхува от насекоми, интересуват го промените в природата през сезоните, с удоволствие майстори неща от природни материали, обича филмчета и книжки за животни.

Подходящи професии: биолог, зоолог, ветеринарен лекар, флорист.

Как да се развият нужните качества?

Биологията във всичките й проявления – от чистата наука до цветарството, астрономията, химията и физиката са области, в които ще се занимава с интерес. При склонност към естествените науки ще му е необходима и математиката. За развиване на способностите му може да помогнат шахът, заниманията с оригами, екотуризмът, контактната импровизация.

ingener

Детето не е особено общително, но няма и афинитет към природата. Всяка нова играчка обаче бива разглобена за минути. С увлечение строи сгради с конструктора си, измисля свои модели, мигновено научава как работи всяка технологична вещ вкъщи, интересува го домакинската техника.

Подходящи професии: програмист, инженер, конструктор.

Как да се развият нужните качества?

Роботехниката, моделирането, физиката, компютърните технологии са неговата сила. Ще се нуждае и от знания по чужди езици и хуманитарни науки. Ще са му нужни умения да проектира, да изработва схеми и стратегии. Предпочитани спортове са индивидуалните, които изискват определени времеви резултати (лека атлетика). 

Днешните деца - какво ги чака утре

lekar

Детето се интересува от хората и природата, но не обича да влиза във взаимодействие. Предпочита да наблюдава другите. Забелязва детайли в поведението им, които убягват на другите. Често с абсолютна точност имитира тези, които е наблюдавало. Разсъждава по видяното, прави изводи.

Подходящи професии: психолог, юрист, лекар.

Как да се развият нужните качества?

Много полезни са заниманията с някакъв вид изкуство, креативните игри, моделирането, анимацията, литературните клубове, източните бойни изкуства, балетът. 

Една майка в търсене на математическия гений - дезертьор

gotvaach

Детето се интересува от вещите, които са пряко свързани с ежедневието му. То може да бъде увлечено във всякаква дейност. Важно е заниманията да не са виртуални, а реални.

Подходящи професии: специалист в сферата на обслужването (стилист, готвач, треньор).

Как да се развият нужните качества?

Трябва да се започне с областите, с които детето се сблъсква ежедневно. Плуването и гребането са добра идея. Ако обича да ходи с баща си да поритат топка – тренировките по футбол ще му харесат. Кулинария, дизайн, моделиерство, спортно ориентиране – това са областите, в които може успешно да опита силите си.

А ако е в тийнейджърска възраст, нека открие тези занимания, с които ще се чувства уверен и равен на възрастните.

Източник: parents


Препоръчваме ви още:

Гордея се с труда на моите родители

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

Бизнесът трябва да влезе в училище

 

Последно променена в Сряда, 02 Май 2018 09:21

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам