logomamaninjashop

До 20 - учете, след 50 – работете с млади хора

или Съветите на Джек Ма

Най-богатият човек в Китай разказва как е градил кариера през всяко десетилетие от живота си.

Кои сте вие – X, Y или Z? Още през 1991 година американският икономист Нил Хоу и историкът Уилям Щраус решават да класифицират различните поколения според интересите, навиците и жизнените им цели. Поколението Х са родените между 60-те и 80-те години на миналия век, поколението Y (известно още като милениали) - в следващите години до края на 20-и век, а поколението Z (или Homeland Generation) са родените през 21-и век. Ако в момента поколението Z все още учи, динамичните „игреци“ вече се реализират професионално, техните вкусове и навици се наблюдават от работодатели и компании за наемане на персонал. Какви са тенденциите? Натискът над младото поколение, което поема лидерските и ръководни позиции в ръцете си, се увеличава. Все повече работодатели предпочитат да наемат млади, неопитни кадри, които да обучат според собствените си изисквания, тъй като те вече са коренно различни от актуалните досега. Това, което се цени у всички кандидати обаче, независимо от възрастта им, е жизнената енергия, която влагат в работата си, желанието да предлагат нови идеи, да променят това, което не им харесва и да се развиват. Дори да им липсва опит, страстта към работата може да спечели всеки ръководител.

Известният предприемач Джек Ма, създателят на платформата за търговия Alibaba, е най-богатият човек в Китай. Състоянието му се изчислява на повече от 30 милиарда долара. Г-н Ма споделя съветите си за кариерно развитие и разказва какви са били приоритетите през всяко десетилетие от живота му. 
Изображение 109

До 20 години: Учете
На самия Джак Ма не му потръгва особено с ученето. По време на Китайската революция той се опитва на два пъти да влезе в колеж и с големи усилия успява да попадне в педагогически институт. Увличайки се в изучаването на английски език (самостоятелно), успява да се усъвършенства до степен да отвори бюро за преводи. Днес дипломата от престижен университет несъмнено е плюс за старта на кариерата, но за работодателя има не по-малко значение и всеки практически опит, който сме успели да придобием. Доброволчеството, летните стажове, участието в студентски проекти и международни програми – всичко това добавя шансове по време на интервюто ни за работа. Както казва Джек Ма: "За да направите успешна кариера в съвременния свят, ще ви се наложи да учите цял живот."
16998887 401

20-30 години: Намерете си ярък лидер
В тази възраст, докато все още нямате сериозни семейни задължения, можете да рискувате и да пробвате силите си в предприемачество, да основете стартъп или да изберете път за кариерно развитие във вече съществуваща компания. Работата в голяма компания ще ви помогне да изучите „отвътре“ как действат главните структури и кариерни „стълбички“ във вашата сфера. Джек Ма смята, че е особено интересен опитът на малките компании, които се стремят да усвоят нови пазарни ниши, предлагат иновативни решения и се опитват да надникнат в бъдещето. Точно в такава компания според милиардера, имате големи шансове да срещнете силния лидер – не просто Boss, а ярък, нестандартно мислещ професионалист, който ще ви разкрие нови хоризонти и ще ви посочи нови възможности за развитие. Така или иначе времето между 20-30-та година е добре да се посвети на амбициозни експерименти. Рискувайте, опитвайте, сигурно ще преживеете и неуспехи и ще започнете пак отначало. „Всяка днешна грешка ще ви носи доходи в бъдеще.“ – твърди Джек Ма. 
nis karijera razvoj karijere

30-40 години: Работете за себе си
Дори да сте наемен работник в голяма компания, в този период работете за собственото си благо: за да станете добър професионалист, за да си осигурите по-добър стандарт на живот. Може би това е най-подходящият момент да основете собствен бизнес: имате идеите и нужната енергия, познавате пазара, имате делови контакти и достатъчно професионален опит. Ако изберете този вариант, ще ви е от полза отрано да сте помислили за „финансовата възглавница“ и клиентската база, да сте получили необходимата магистърска степен (ако все още не сте) или квалификация в областта. Другата възможност е да обновявате своите компетентности, да следите за интересни позиции в други компании, да ходите на събеседване, за да не пропуснете по-добър шанс ( не е необходимо да обявявате това публично). В никакъв случай не забравяйте, че в този период работите само за себе си, дори да имате добър шеф.
razvitie kariru

40-50- години: Фокусирайте се върху това, в което сте силни
Колкото повече професионални и семейни задължения се появяват, толкова по-малко ще ви се иска да рискувате всичко постигнато. През това десетилетие можете да затвърдите позициите си, да използвате максимално своята компетентност, за да постигнете достоен резултат. Разбира се, във всяка възраст могат да се открият още неподозирани таланти, но ако на този етап решите да промените кариерата си, ще трябва да сте готови сериозно да работите над себе си и за известно време да направите крачка назад – и като професионална позиция и като доходи. При всички случаи ще трябва да се опирате на силните си страни, да не губите мотивация и твърдо да вярвате в успеха.
career development 1

50 плюс: Работете с млади хора
Това ни съветва 52-годишният милиардер Джек Ма, който, както и преди, черпи вдъхновение от идеите и ентусиазма на младото поколение. Той е убеден, че тайната на успеха е да подкрепяш новото, да инвестираш в това, което се развива. Тази формула действа във всяка възраст.

Препоръчваме ви още:
Какъв да стана 
Мечта за работа vs работна мечта 
Децата и парите

Последно променена в Четвъртък, 02 Ноември 2017 11:31

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам