logomamaninjashop

В цивилизования свят на жените след 60 им казват дами

Автор: Елена Конова

Попаднах на една статия, в която пишеше, че след 40-тата година в жената започват потресаващи промени. Бръчки и паласки, увиснала кожа, но най-вече на 40 започва менопаузата с всичките ѝ ужаси и до 50-те е довършила, дъвкала, мачкала 10 години и накрая изплюла. Чета и си викам кошмар, кошмар, шок, шок, как ще го живеем тоз живот, докато не се сетих на колко съм и че вече трябва да съм в края на този ад от изпотяване и неволно напикаване.

Авторът се беше изказал и за мъжете в тази тежка възраст. И изведнъж разбирам, че те в друг свят живеят и имат инструмент - пушка, с който стрелят по сърнички, тоест, радват се на живота и си купонясват.

Да ме пита човек как стигнах до тази статия, че сега да съм ядосана. Чак станах права, ритах си чехълчето с пух из стаята и се чудих как да се добера до автора и да го удуша със сатенените връзки на сатененото ми халатче.

Много се изнервям на тема дискриминация по възраст. Още когато бях на двайсет, ме подлудяваха епитети - каки, лели, баби. В цивилизования свят на жените след 60 години им казват дами, госпожи. При нас "баба" задължително. Баба Пенка, пишат, скочила с парашут. Баба, ама друг път. Смел човек, ентусиаст е тя.

Как си го представят тези хора? 
 
"Вчера тя навърши 40 и вече нищо не е същото. Тъй както си подскачаше весело по улиците на града, старостта я издебна, разтърси я с топли и студени вълни, подкосени капачки заради  изтънелите кости, несигурност, световъртеж, увиснала кожа и повреден контур. Даа, въздъхна тежко пред огледалото... Каква съдба! Леля стана баба! Започна с изтръпнали и изкривени от старостта пръсти да пренарежда довчерашния си гардероб. Ще трябва да се живее достойно, каза си и с тъга погали една лятна рокличка от онзи живот преди. Чуваше как пукат старите ѝ кости, едва се дотътри до кухнята за чаша вода и аспирин..." 

Какво се случва всъщност?
 
"Тогава се звънна на вратата. Два часа по-късно беше забравила, че е стара, много стара жена и без да ѝ дреме от старческото напикаване. цвилеше от смях с приятелите си. Къса памет на възрастна 40-годишна жена или истината за живота? Докато душата ни е в нас, ние сме това, което сме."  
 
Нека не бъдем прасета, а хора с усет към живота. Клишето умря, да живее живият живот!
 
Бел.ред: Без никакво намерение да омаловажавам менопаузата и напредването на годините, нека не забравяме, че това не е нищо повече от период в живота на жената, тоест в живота на половината човечество. И е нормален период. Може да има неприятни странични ефекти, но такива обикновено има всяка промяна, през която преминаваме. Важното е да си обръщаме внимание и да потърсим помощ, когато се налага. Животът не свършва с менопаузата, мили дами. Жените, които на 30 са умеели да живеят добре и да се чувстват щастливи в кожата си, го могат и на 50+. А ако не умеят на 30, поне имат достатъчно време до 50 да се научат :) 
 
Прочетете още:
Последно променена в Сряда, 17 Юли 2019 08:55

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам