logomamaninjashop

Коледен фъч

Класически сладкиш в коледно амплоа
Автор: Диди от Cherry Bakery


Като дете много исках да се науча да правя сладкиши. Вкъщи имахме един дебел тефтер със старателно записани рецепти, а мое любимо занимание беше да го разлиствам и с огромно любопитство да изучавам как се приготвя кекс „Елена“, баклава „Петранка“ и какви ли не още сладости, носещи предимно имената на приятелки, роднини и приятелки на приятелки, споделили с мама съкровените тайни на домашните си печива.

Имаше една страница в този тефтер обаче, на която в контраст с всички тези именити десерти, някак гордо и с достолепие се открояваше „Английски фъч” – рецепта от моята кръстница. Никак сложна, със съставки, които се броят на пръсти, и може би точно по тази причина и първият, който мама ми посочи и ме научи да приготвям. Има-няма 15-16 години по-късно фъчът все още държи челното място в любимите и най-често приготвяни сладкиши от цялата ни фамилия. Това си личи и по същата онази страница в тефтера – цялата в пръски от какаово тесто и глазура (познайте чие дело!).

И понеже с този фъч сме посрещали гости, рождени дни (успешно се превръщаше в почти-торта с няколко запалени свещички отгоре) и изобщо е търпял толкова трансформации във формáта и украсата си през годините, реших в духа на предстоящите празници да опитам да го преобразя и в коледен сладкиш. Смених формата за печене със звездовидна, украсих с червени боровинки за повече цвят и ето че добрият стар фъч придоби празничен вид. Предавам нататък рецептата, пък току-виж попаднала и във вашите тефтери.

fych parche

Необходими продукти:

За тестото:

1 ч. ч. захар

1 ч. ч. кисело мляко + разтворена в него 1 равна ч.л. сода

½ ч. ч. олио

1 ½ ч. ч. брашно

2 с. л. какао

1 пак. ванилия


За глазурата:

½ малко пакетче масло (60 гр)

5 с. л. захар

5 с. л. прясно мляко

1 с. л. какао


За украса:

Пресни или сушени червени боровинки (в оригиналната рецепта: кокосови стърготини или натрошени орехи)


Начин на приготвяне:

1. Захарта, киселото мляко със содата и олиото се разбъркват заедно до получаване на еднородна смес. Добавят се брашното, какаото, ванилията и се разбърква добре отново, докато се получи гладка смес без бучки. Изсипваме сместа в намазнена тавичка (20-22 см е перфектен диаметър за тази доза) и изпичаме сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 20 минути*. Проверяваме готовността на блата с клечка за зъби – ако излезе суха от тестото, значи е готово. В противен случай – допичаме. Готовият сладкиш се оставя да изстине, а през това време се заемаме с глазурата.

2. В съд, върху слабо загрят котлон, поставяме маслото, захарта, прясното мляко и какаото. Бъркаме, докато всичко се разтопи и се получи еднородна глазура. Изстиналия сладкиш заливаме с глазурата и оставяме да се напои. Преминаваме към украсата: 2 с. л. сушени червени боровинки заливаме с 3 с. л. вода и 1 ч. л. пудра захар и кипваме на котлон или в микровълнова фурна. Целта е боровинките да се „рехидратират“ и да омекнат. Отцеждаме ги от течността и ги разпределяме върху напоения сладкиш.

fych 2

Ако изберете класическата рецепта, просто поръсете с кокосови стърготини или натрошени орехи по ваш вкус.

Това е всичко! Отрежете си парченце (или пък 2), пуснете си коледна песен и се отдайте на празнична идилия.

*За коледната версия на фъча аз използвах звездовидна форма за сладкиши, намазнена и посипана с брашно. Тя беше по-малка и по-дълбока от стандартната тавичка, в която правя сладкиша, затова се наложи по-дълго печене, може би около 35-40 минути.


Препоръчваме ви още:

Кулинарната фиеста на Мама Нинджа

Коледна баклава

Пай с мандарини и любов

Последно променена в Понеделник, 18 Декември 2017 11:40

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам