logomamaninjashop

Пееви ще покоряват Европата

Автор: Мария Пеева

Подготвям „европейската обиколка“ с кола на семейство Пееви. Ще бъдем в непълен състав – двама родители и само три деца – на 14, 9 и 4. Големият ми син Теди и снаха ми Яна няма да идват с нас, не само защото Яна е бременна, но и защото Теди има много работа. Така са бъдещите татковци, няма начин. Кучетата и котката също няма да идват и слава богу. Вече си представях, че ще трябва да ги мъкнем упоени в багажника, но едно добро момче ни спаси. Разказах ви как търся Хотел за майки-бегълки.

Първоначалната идея беше просто да отидем до Мюнхен със самолет за футболното събитие, което момчетата очакват с нетърпение (аз никак, въпреки уверенията на Иван, че на футболен мач в Европа никой няма да ми плюе семки по главата), и да прескочим оттам до Леголенд. Не знам на кого му хрумна идеята вместо със самолет да го направим с кола и да разгледаме някои европейски градове по пътя. Обичам да пътувам с кола много повече отколкото със самолет. Отдавна си признах, че имам ужасна аерофобия и единствената мисъл, с която се утешавам, когато пътувам със самолет, е че ако катастрофираме, поне няма да умра от рак. Така че веднага скочих от радост, че ще пропусна ужасното летене. Но най-вече се зарадвах, защото обожавам да се разхождам из различни европейски градове, да разглеждам църкви, музеи, зоопаркове, галерии и всякакви атракции. Честно казано, достатъчно ми е дори да бродя по уличките часове наред и просто да попивам атмосфера, да опознавам местната кухня и да наблюдавам хората. Така че много се зарадвах. Но да организирам такова пътуване се оказа малко по-сложно, отколкото обичайната ни морска или планинска почивка или кратките ни самолетни екскурзии из европейски столици. За всички, които се решат на ваканция с деца и кола из Европа, ето няколко полезни съвета от личния ми опит.

1. Изберете си крайна дестинация, която да е кулминацията на пътуването – може да е някой известен град, атракция, фестивал или събитие, което ще представлява интерес за цялото семейство. В нашия случай са два града на близко разстояние, като и в двата ще останем по три дни – Мюнхен, където се провежда футболният турнир AudiCup и съседния Legoland, който се намира на час и половина от Мюнхен, в Гюнцбург. Ако крайната ви цел е конкретно събитие, първото, което трябва да направите, е да си резервирате билети за него, защото винаги има риск всичко вече да е разпродадено, особено ако става дума за футбол или концерт.  

 Ето някои интересни европейски атракции за деца.

 

2. Направете си маршрута предварително с помощта на някое удобно приложение, и го обмислете много внимателно. Аз използвах Google Maps. Не залагайте прекалено дълги преходи, за да не се преуморят децата, а и вие. Целта на пътешествието с кола все пак не е да слизате от колата само за ядене и спане, дори да не сте със съвсем малки деца. От друга страна пък ми се стори досадно да се пътува всеки ден по малко. Затова заложих на средно големи преходи и престой по два дни в град. Така ще можем и да си починем, и да разгледаме поне по две или три атракции в град. Запишете си някъде на коя дата в кои градове ще нощувате, и приблизително в колко часа се очаква да пристигнете там. Това е важно заради хотелските резервации.

 

3. Идва ред и на хотелските резервации. Това ми отне доста време, така че в никакъв случай не го оставяйте за последните дни. Използвах booking.com, защото максимално улеснява търсенето и има много реални отзиви. Подберете си внимателно критериите на търсене, за да спестите време. Когато пътуваме със самолет, винаги се старая хотелът да е някъде в центъра, за да е удобно да разглеждаме града. Никой не иска да губи часове в метрото, когато е в града само за два-три дни. Сега трябваше да търся и паркинг, защото сме с кола. В крайна сметка резервирах апартаменти, които се отдават от собственик, такива опции има много във всеки град, в центъра или близо до него, за да стигаме бързо до набелязаните атракции, вместо да обикаляме с колата из центъра и да търсим къде да паркираме. Проверих отзивите на всички. (Това наистина отнема време). Неприятно е само, че когато резервацията не е за цяла седмица, цената е по-висока, но пък така ще ни е удобно и всички ще сме заедно, а не разделени в отделни хотелски стаи. Освен това така е по-лесно за багажа, с което стигаме до следващата точка.

Някои полезни съвети за пътуването с кола с малки деца

можете да прочетете тук.

 

4. Багажът за автомобилно пътешествие се подготвя по различен начин. Когато отиваме някъде на почивка, момчетата имат отделни малки куфари или голям общ, а ние с баща им също сме с голям общ куфар, в който са всичките ни дрехи. Но когато планираме последователен престой в различни градове, е много неудобно да сваляме всеки път целия багаж с куфарите за всекиго поотделно. Най-доброто решение е да се предвидят отделни по-малки сакове или куфари за всеки отделен престой, като в един и същи куфар се подреди багаж за всички членове от семейството за съответния брой дни. Така всеки път ще се разтоварва само един куфар и евентуално някоя чанта с лаптоп, козметика, играчки и други дреболии.

Примерно – във Виена ще останем за две нощувки. Значи ще ни трябват по два чифта чорапи, бельо, къси панталони, тениски на мъжката част от семейството, а на мен –  удобни за разходка роклички, които да изглеждат достатъчно добре, за да седна с тях и в ресторант вечерта. Всичките обувки са в един общ сак, а отделно нося и резервни дебели дрехи за извънредни случаи. Така че за разлика от друг път, багажът вместо три големи куфара представлява голям брой малки сакчета и куфари – по един за всеки отделен град, в който ще се нощува, още един с резервни обувки и дебели дрехи, един с козметика и аксесоари, и раничките на момчетата с техните си неща. Задължително нося винаги и тънки якета за дъжд и вятър – те са задължителни за всеки екскурзиант, заемат малко място и може да ги пъхнеш в раницата или дамската си чанта. Те трябва да са винаги под ръка, а не заровени в някой куфар. Нося и някои лекарства, както обикновено. Дано изобщо не ми потрябват.  

 Това е моят списък с лекарства

за почивка с деца.  

5. Предварителна подготовка на децата. Един от съществените елементи на пътуването. С момчетата предварително сме разгледали набелязания маршрут, чели сме пътеписи и препоръки, и сме си избрали малко на брой, но интересни места за посещение, така че всички да са доволни. За два-три дни човек не може да види всичко, а и никак не обичам да тичаме като луди и да гоним твърде стегнат график. Направих предварителни резервации и за атракциите навсякъде където е възможно, като разбира се, проверих и почивните им дни, за да се съобразим с тях. Така си спестявам време впоследствие и децата няма да останат разочаровани, че не сме си изпълнили обещанието.

 

6. Забавления за колата. На такъв дълъг път няма как децата да спят през цялото време. Аз не обичам да чета в кола, заболява ме глава, затова и тях не ги поощрявам да го правят. Вместо това приготвяме разни занимавки, които те харесват, според възрастта им. Винаги нося напитки и някакви леки закуски. Освен това играем и много игри по пътя. Бях ви разказвала за тунелистките, нали? Освен това и си говорим, понякога и се караме, случва се дори да пеем (за ужас на Косьо). Но така или иначе, винаги е забавно да се пътува. Това ни е първото наистина дълго пътешествие и всички го очакваме с голямо нетърпение.

И естествено, ще ви занимавам подробно с всички смехории, които ни се случват. Надявам се да са за разказване. :)

Защото понякога ни се случват ето такива неща:

Мама му стара и гаси диода тръгват на море 

Как си починах на морето 

Мама нинджа стяга багажа 

А защо мразя футбол, може да прочетете тук.

 

Последно променена в Четвъртък, 17 Юни 2021 13:18

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам