logomamaninjashop

Менюто в Англия

Нина Любенова, която често ни разказва интересни истории за живота на едно българско семейство в Англия, днес ще сподели впечатленията си от храненето в детската градина на сина й и в училищата.

Часът е 8 без 15. Нахлуваме в детската градина със забързана крачка, когато невероятният аромат от кухнята завладява сетивата ни и неусетно почти спираме пред вратата и любопитно надничаме вътре. Готвачката, с гръб към нас, си тананика звучащата по радиото песен и усещайки погледи по гърба си, се обръща с широка усмивка: "Добро утро, Макси!". 

Оставям детето и когато отново пресичам коридора, стомахът ми със завист изкъркорва. През главата ми минава мисъл да попитам учителките дали не може да ми слагат в кутия за вкъщи неизяденото от моя злояд наследник?! Поне ние с баща му да облажим... Ми то е престъпление такава хубава храна да се изхвърля!

В детските градини пасирана и пригодена за малки деца храна не се предлага.

Детето, след или по време на захранването, минава на храна за възрастни. Съответно порциите са доста примамливи не само за стомаха, но и за окото.

Вижте 

Как се хранят малките европейци

31124768 m

Детските градини сами избират менюто си. В нашата е различно в три последователни седмици, след което отново се завърта. 

Закуската не е разнообразна и не всички деца пристигат навреме за нея, някои закусват у дома. Децата сами избират какво им се яде. Единият вариант е мляко с голям избор от царевични/пшенични закуски. Другият е препечени филии с масло или друго подобно мазило, като хумус например, и по избор прясно мляко или чаша вода.

По средата на сутрешните занятия, около 10 часа, се предлагат сезонни плодове, нарязани на пръчици зеленчуци и стафиди, веднъж седмично crumpets (наподобява американска палачинка) с кашкавал.

Разнообразието идва в обедното меню.

В понеделник се предлагат според седмицата:

Седмица 1. Овчарски пай с гарнитура задушени броколи и карфиол, а за десерт мляко с ориз.

Седмица 2. Печено пиле с гарнитура зеленчуци и (по желание) залято със сос грейви. За десерт - ябълков десерт с крем.

Седмица 3. Кнедли с кайма, гарнитура - зеле и картофи. За десерт-плодова салата. 

Вторниците ядат:

Седмица 1. Спагети болонезе с чеснов хляб, а за десерт - домашен сладкиш с резени ананас в него. В моето детство майка ми правеше подобен с плодове от компот.

Седмица 2. Лазаня, салата и чеснов хляб. За десерт - плодове и сладолед.

Седмица 3. Рибен пай с гарнитура броколи и карфиол. За десерт - сезонни плодове. 

В сряда редуват:

Седмица 1. Печена наденица с гарнитура - картофено пюре, грах и моркови. Десертът е в чаша и е от типа, в който се редуват плодове, с крем или кисело мляко, бисквити.

Седмица 2. Обезкостено говежда и за десерт - чийзкейк.

Седмица 3. Пиле на тиган с моркови и картофи. Десертът е отново чийзкейк.

В първия четвъртък от поредицата сервират пилешки хапки с къри и ориз, а десертът е сезонни плодове.

Седмица 2. Пържола с картофено пюре, зелен фасул, зеле и по желание може да е залята със сос грейви. Десертът е домашен сладкиш с плодове.

Седмица 3. Наденици запечени с картоф и зеленчуци. За десерт - плодови мъфини.

В петък обядват риба на фурна с картофи и грах. Десерт - плодове със сладолед.

Седмица 2. Наденица с картофено пюре и боб. За десерт - мляко с ориз.

Седмица 3. пилешки хапки с картоф и грах, а десертът отново е мляко с ориз.
В ранния следобед отново имат междинна закуска от плодове, зеленчуци, ядки. 

Следобедната закуска също е разнообразна.

През първата седмица се редуват зеленчукова супа с хляб + печен десерт с плодове, паста с риба тон на фурна + извара, печен картоф с плънка + конфитюр, сандвич със шунка + плодова салата, спагети + ягодов сладкиш.

Във втората седмица сервират сандвич с боб + извара, зеленчуков пай + бананов сладкиш, джоб със зеленчуци и риба тон + конфитюр, супа леща + плодова салата, ризото + сезонни плодове.

През третата седмица редуват бъркани яйца с хляб + извара, сандвич с боб + сезонни плодове и сладолед, зеленчуков пай със салата + сезонни плодове, сандвич с яйца и риба тон + конфитюр, запечен боб с пълнеж + ягодов сладкиш.

В менюто ми харесва това, че два пъти седмично на децата се предлага риба; 4 пъти на ден ядат плодове и веднъж зеленчуци; тестените и млечните са сведени до минимум; повечето неща са печени или на пара; няма мазни храни. Предлагането на супа само веднъж седмично не ме притеснява, защото моето дете не обича, но и да не беше така, тя е идеален вариант за лека вечеря.  lunch

Част от обяда в училището - снимка от сайта на общината

За щастие, от есента в градината влизам само два дни в седмицата и сетивата ми не страдат ежедневно, защото достъп до училищната кухня нямам. Още след първата седмица детето започна да се прибира със стикер, че всичко е изяло. Реших, че просто искат да го стимулират да започне да се храни. Както вече споменах - ужасно злояд е. Обаче няколко седмици по-късно, след разговор с учителката му и предоставен график, на който под всяко ястие отбелязват дали детето е "яло, не е яло, само опитало", за мое удивление разбрах, че всъщност той наистина яде, ако не всичко, то почти всичко. Нямаше как да не поискам училищното меню! Препратиха ме към сайта на общината. Оказа се, че за училищата основното меню се избира от общината, а училищният готвач може да налага само леки изменения. Менютата са две - за училищата с деца между 3 и 11 години и за тези от 12 до 16 години.

Разликата е, че менюто е за 4 седмици и определя само обяда, но пък има избор измежду няколко варианта.

Не всички деца пристигат в училище преди занятията. Тези, които идват за закуска, я плащат при влизане на входа и тя е сходна с тази в градината. Като допълнение има повече мазила за препечените филии и кисело мляко.

В предучилищната група сервират на децата сутрин и следобед, в средата на занятията, плодове, зеленчуци или сандвичи с хумус, риба тон и подобни с чаша мляко или вода - по избор на детето. Забранено е сервирането или носенето от самите деца на нездравословна храна. Изключение правят тортите за рожден ден. Не знам как стои въпроса с междинните закуски в класовете.

Обядът в училище не е задължителен. Който иска, предварително трябва да го заплати на страницата на общината или в офиса на училището. Останалите деца носят кутия с храна от вкъщи, която трябва да е надписана с името им и при влизане се предава в кухнята.

Училищният обяд е безплатен за всички деца през първите три години от обучението им, а за предучилищната и горните класове е £2 на ден. За сравнение, закуската е £3, което ме навежда на мисълта, че обядът е субсидиран от държавата, за да е достъпен за повечето деца. Всяко дете заслужава топла прясна храна дори, когато е далеч от дома.

Освен основните порции храна, децата имат свободен достъп до напитки - вода, мляко, плодови сокове и плодови млека; разнообразен салатен бар; няколко вида прясно изпечен хляб; пресни плодове, сирена и кисело мляко.

Десертите са подобни на тези в менюто на детската градина - домашни сладкиши, плодови сладкиши и плодови кремове.

В понеделник и вторник се сервират разнообразно сготвени меса и картофени вариации, двете комбинирани със зеленчуци.

В сряда се предлага паста в различни вариации и пица, а алтернативата е зеленчукова - зеленчуци на тиган с ориз или зеленчуково тако (мексиканска питка) например.

Четвъртък е ден за традиционен английски обяд, като в четирите седмици се сменя само вида месо, с който се приготвя. Представлява изпечено по определен начин месо с гарнитура картофено пюре и голямо разнообразие задушени сезонни зеленчуци. Който не му е фен или традиционният неделен обяд със семейството му идва в повече, може да избере като алтернатива зеленчукови нудъли, печен картоф, пълен със зеленчуци, зеленчуков пай или ястие подобно на нашия лучник, но с плънка от различни зеленчуци.

Петък е рибен ден и като алтернатива се предлагат различни кашкавалени блюда като например различни вариации на пай/дюнер/пърленка с плънка от кашкавал и зеленчуци.

По време на родителска среща се предлагат всички ястия, така че родителите също могат да ги опитат.

Надявам се, не сте чели статията на гладен стомах.

Как детето да заобича

здравословната храна -

съветите на японските майки

 yaponce

Снимката на менюто ни изпрати Нина - от сайта на общината е. Великобритания е сред страните с най-висок процент затлъстяване в Европа, но се полагат много усилия в тази насока, при това на най-високо ниво. На 6 март тази година Великобритания предизвика всички бизнеси в местната хранителна индустрия да намалят калориите в продуктите с 20 процента до 2024 г., за да се справят с проблема със застлъстяването. В кампанията за намаляване на калориите се включиха гиганти като Теско, Макдоналдс, ПепсиКо и Събуей. През 2017 година като част от същата кампания всички бизнеси, които произвеждат захарни изделия предназначени за деца, вече бяха поканени да намалят съдържанието на захар с 20 процента. Главният нутриционист на здравното министерство на Великобритания Алисън Тедстоун заяви, че никоя държава няма да се пребори със затлъстяването, ако не предложи на населението достатъчно здравословни варианти за избор и затова ще има строг контрол над компаниите и мерките, които взимат, следвайки насоките на здравното министерство. Само с послания да живеем здравословно не става.

Така се случват нещата във Великобритания. Как е у нас е друга тема.


Препоръчваме ви още:

Неочакван гостенин

Едно раждане в английска болница

Урок по безопасност за най-малките

Последно променена в Вторник, 10 Април 2018 10:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам