logomamaninjashop

Банка за майчина кърма търси донорки


Знаете ли, че най-големият ни и многолюден град София разполага с едва 50 донорки на майчина кърма годишно? А знаете ли колко жени осигуряват кърма за Банка за майчина кърма в столицата в момента – 13. Благодарение на тях 15 деца имат възможност да получат най-ценната храна в първите месеци от развитието си. Девет от децата са със заболяване, три от майките имат здравословен проблем, който им пречи да кърмят, а три здрави деца на здрави майки получават кърма срещу заплащане. За другите тя е напълно безплатна. Ето ви още един любопитен факт – литър майчина кърма струва 1,80 лева, ако се закупи от Банката. Донорките получават за същото количество 7,20 лв., ако екип на Банката я взема от дома им и 9 лв., ако я доставят сами. Има и случаи обаче, в които жените-дарителки отказват да вземат пари, тогава сумата заделена за услугата им в бюджета на Банката се връща на Столична община. Д-р Русинова, директор на БМК
(Банка за майчина кърма) казва, че напоследък се обаждат много жени, които разполагат със замразена кърма, която няма какво да правят, но тъй като е съхранявана неправилно е негодна. Така се изхвърлят количества, които биха помогнали на много деца с хранителни алергии и други здравословни проблеми. Тя признава, че търсенето е голямо, още повече, че се е увеличил и процентът на майките, които поради здравословен проблем не могат да кърмят децата си. Практиката показва, че обикновено нуждаещите се деца са два пъти повече от донорките.

Оказва се, че въпреки масовото говорене за ползата от кърменето, младите жени все така често се отказват да кърмят, ако срещнат трудности през първия месец. Все още в много болници бебетата се захранват с адаптирана формула и това се отразява пагубно на лактацията на току-що родилата жена и на мотивацията й да кърми. Както разбирате нищо не се е променило. Затова решихме да привлечем вниманието ви към възможностите за даряване в Банка за майчина кърма.

Изисквания към дарителките на Банката за майчина кърма:

- да са здрави жени, които не употребяват алкохол, цигари и лекарства, живеят при добри битови условия, с добра лична хигиена;

- излишното количеството кърма, което отделят, трябва да бъде около 250 мл за денонощие, слeд като са задоволили нуждите на собственото си бебе;

- необходимо е да притежават нискотемпературна хладилна камера или фризер.

Кандидат-донорките задължително се подлагат на изследвания за СПИН, Хепатит В, Хепатит С, сифилис, носителство на патогенни микроорганизми в гърлен и носен секрет и фецес, туберкулоза. Изследванията са за сметка на Банка за майчина кърма.

Екип от лекар или медицинска сестра посещава дома на кандидат-донорката, преценяват се условията, в които тя живее, запознава донорката с изискванията за изцеждане и съхранение на кърмата и взима проби за изследвания.

Донорката съхранява кърмата в хладилна камера или фризер до момента на транспортирането й в БМК.

Събраната от кърма се доставя в БМК от екип - медицинска сестра и шофьор или от самата донорка.

Кандидат-донорки - еднократно

Банка за майчина кърма приема еднократно и предварително изцедена и замразена в домашни условия майчина кърма, съхранявана в стерилни пликчета, контейнери или други стерилни опаковки, на които задължително е написана датата на изцеждане. Кърмата трябва да е изцедена преди не повече от 2 месеца.
В този случай кандидат-донорката преминава през съкратена процедура за одобрение, правят се само серологични изследвания - СПИН, сифилис, Хепатит В, Хепатит С, които са за сметка на БМК.


Как на практика се осъществява процесът на одобрение и даряване за Банка за майчина кърма разказват две от донорките.

banka3

Цветелина Цветкова: „Ще се радвам, ако успеем да накараме повече жени да даряват майчина кърма.“

Няма нищо по-полезно за едно бебе от естественото хранене. Аз имам две деца - момче на 5 години и момиче на 5+ месеца. Донор съм за втори път. Взех това решение, защото имах много кърма, която остава след като съм задоволила хранителните нужди на бебето си и след като напълних фризерите вкъщи. Прецених, че вместо да я изхвърлям, може да помагам на някое бебе в нужда, а след това разбрах, че се заплаща между 7 и 9 лв. на литър майчина кърма (което си е в помощ). За тази възможност научих от позната, която преди е била донорка.
Периодът на одобряване премина много бързо за около 3 дни. Свързах се с Банката за майчина кърма и ме посети медицинско лице, което ми направи безплатни задължителни изследвания.
Осигуряването на кърма за донорство се осъществява след като съм задоволила нуждите на собственото си бебе. Използват се стерилни инструменти (помпа за изцеждане и банки за съхранение). Измиват се гърдите, след което се изцежда излишното количество кърма (освобождава се гърдата от която е сукано и се отпуска другата, така че да остане храна за следващото хранене). Изцедената кърма се прибира в стерилни банки (шишета), които се осигуряват от БМК и се съхранява във фризер с максимално ниска температура. На мен лично тази процедура ми отнема около 10/15 минути на изцеждане или средно около 1 час на денонощие, но това е много различно за всеки. Моята уговорка с Банката за кърма е всяка седмица да идват вкъщи и да вземат осигурената от мен кърма. Взетата кърма се изследва абсолютно всеки път, което е изключително важно за нуждаещите се бебета. Ако е попаднал някакъв микроорганизъм в кърмата тя се бракува, но на мен това не ми се е случвало до този момент.

Често се чуваме с екипа на Банката, те винаги са на разположение, ако имам някакви въпроси, дават сведения за резултатите от кърмата и редовно всеки месец заплащат осигуреното от мен количество кърма.

banka4
Надежда Николова: „Фактът, че дарявате здраве на едно или няколко бебчета и помагате на родителите им да отглеждат спокойни и здрави дечица, е сам по себе си безценен.“

Дъщеричката ни Никол е на четири месеца и половина. Имах доста труден старт с успешното кърмене, понеже родих с цезарово сечение и кърмата ми слезе на 4-ия ден. След като ни изписаха, млякото ми не достигаше, но бях твърдо решена да не давам адаптирано. Стресът от раждането, както и липсата на опит може би, бяха причината за по-малкото кърма. Детенцето губеше тегло, но не се поддадох на „изкушението" да дохранвам, въпреки че близките ми ме увещаваха, че нямало нищо страшно. Доводите бяха, че много деца са отгледани по този начин и че това не било краят на света. За съжаление, успешният маркетинг или по-точно пропагандата на фирмите-производители на АМ (адаптирано мляко), съчетани с мързела на „модерните" майки, превръщат кърменето в отживелица.

Бях чела доста материали по темата за ползите от кърменето. Още в реанимацията на Втора САГБАЛ „Шейново" се срещнах с консултант по кърмене от Националната Асоциация „Подкрепа за кърмене". Знаех какви са недостатъците на изкуственото хранене. Лично за мен, да храня дъщеричката си с адаптирано мляко означаваше, че съм се провалила като майка.

Бях се подготвила с двойна електрическа помпа, тъй като едновременното изцеждане на двете гърди, доказано води до производството на повече кърма. Бях запасена и с разтворим чай за кърмачки, както и таблетки за стимулиране на отделяне на кърма, но все още млякото ми не стигаше.

Като православна християнка и вече майка, се обърнах към Св. Богородица. Близки намериха и ми изпратиха молитва при недостиг на майчина кърма към чудотворната икона на Св. Богородица – Млекопитателница. Знам, че за доста от младите хора да си вярващ е демоде, но истината е, че едва след усърдни молитви кърмата ми се увеличи значително - до такава степен, че за един месец напълних цялата фризерна половина на голям хладилник. Предложих да давам кърма на мои познати майки, които нямаха възможност да кърмят децата си, но се случи така, че в този момент не можеха да я вземат.

Тъй като знам каква борба е и колко много ме болеше, когато не можех да нахраня детето си, за мен беше грехота да изхвърлям това чисто злато за бебчетата, а нямах къде да съхранявам повече кърма. Тогава мои близки - вече ветерани майки от енорията на храма "Св. Йоан Рилски" към Софийската духовна семинария, ми напомниха за Банката за майчина кърма. Проведох разговор и с една от жените, която е бивша донорка и реших да се свържа с тях.

banka1
Веднага ми направи впечатление колко мили и отговорни бяха хората, с които се свързах по телефона. Още на следващия ден уговорихме среща с екипа. Те дойдоха на домашно посещение, за да оценят средата, в която живея и дали тя отговаря на хигиенните изисквания. Взеха ми кръв, фекална проба, а също така носогърлен секрет на мен и дъщеричката ми. Показаха ми как да мия гърдите и ръцете си и ми обясниха защо не бива да ги подсушавам, а да изчакам малко, докато изсъхнат. Ако се подсушават трябва да е всеки път с нова прана и изгладена кърпа.

Показах им препарата за почистване на бебешки съдове, който ползвам преди да ги стерилизирам. Инспектираха и стерилизатора, тъй като е необходимо той да не е за ползване в микровълнова печка и времето на стерилизация да е поне 10 минути.

Преминахме към съхранението на кърма. За целта фризерът трябва да поддържа минимум -18 градуса по Целзий, това е стандартна температура за всички фризери от по-ново поколение.

Оцениха общата хигиена на жилището, наличието на растения в дома и разположението им по стаите, тъй като не бива в помещението, в което се цеди кърма да има растителни полени. Това е абсолютно нормално, понеже самите новородени не бива да са изложени на потенциални алергени и не трябва да има каквито и да е цветя в помещенията, където спят и/или прекарват май-голяма част от денонощието.

Изискванията към хранителния режим, не са нищо по-различно от стандартните за всяка кърмачка:

- не повече от един цитрусов плод на ден;

- не повече от едно кафе на ден;

- не повече от едно късо редче шоколад;

- не повече от една чаша кола или друга енергизираща напитка (и то ако не се комбинира с прием на кафе в същото денонощие);

- не повече от шепичка фъстъци или малко мед, понеже са силен алерген;

- никакъв твърд алкохол (допустими са по максимум една чашка бира или вино на денонощие);

- никакво тютюнопушене.

Бяха ми донесени всички необходими документи за кандидатстването, както и договора, в случай че бъда одобрена. От мен се изискваше да посетя личния си лекар, който да даде уверение, че съм клинично здрава. След два работни дни от Банката се свързаха с мен и ми съобщиха, че отговарям на всички критерии и съм одобрена. На следващия ден последва още едно домашно посещение в удобен за мен час, на което подписах и предадох договора, заедно с лекарското уверение. Бяха ми предадени стерилните стъклени банки заедно с хладилната чанта.

Дали е ангажиращо донорството на кърма? Действително самото цедене на кърма отнема доста време - на мен лично около 4 часа дневно, но си струва всяка посветена минутка!

Съпругът ми и аз сами отглеждаме дъщеричката си и през цялата работна седмица аз сама полагам грижите за нея. Това не ми пречи да изцеждам и сама да доставям кърмата до Банката.

Едно от огромните удобства, които се предоставят на донорките, е, че кърмата може да бъде доставяна по всяко време на денонощието. В случай, че удобното за кърмачката време е извън стандартния работен ден, тя се свързва с охраната и човекът на смяна идва и пренася банките с хладилната чанта.

Контактите с Банката за майчина кърма са в истинския смисъл сътрудничество. Персоналът - от лекари и сестри, през касиери и охранители е отдаден, дружелюбен и грижовен.

Помогнаха ми и със съвети и най-важното: показаха ми как да съхранявам правилно кърмата си - дори за лична консумация, тъй като в интернет информацията е невярна!!! Кърмата трябва да се прибере във фризера веднага след изцеждане, да не стои там повече от 2 месеца на температура не по-висока от -18 градуса по Целзий. Ако не е съхранена правилно, кърмата ще вкисне и детето няма да я иска. И ако все пак бъде накарано да я изпие, това може да доведе до сериозни нарушения в храносмилането - да разстрои стомахчето, да предизвика киселини и рефлукс.

Искрено съветвам всяка жена, която може, да дарява кърма, защото тя е безценна за бебетата, а не може да се купи в аптеката или магазина. Бих ви приканила да се поставите на мястото на майките, които искат, но не могат да накърмят децата си. Нека не бъдем егоисти, все пак да си кърмачка се случва едва няколко пъти в живота. Да дарим здраве и спокойствие на още някого!


Как можете да се свържете със специалистите на Банка за майчина кърма:

телефони за връзка: (02) 8281510, (02) 8220930, (02) 8223007

е-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

адрес: София, ул. „Сава Михайлов" №57

Работно време: понеделник - петък - 08.00 - 16.30 ч.

 

Материала подготви Янка Петкова.

Снимки: БМК и личен архив

Препоръчваме ви и Съвети за кърмене през лятото.
Ще ви е полезен и текстът Захранването – какво трябва да знаем, а тук можете да прочетете повече за захранването на алергичното дете. 

Последно променена в Четвъртък, 27 Юли 2017 20:10

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам