logomamaninjashop

Как учат съвременните деца – 9 съвета за учители

Децата от новото поколение постоянно задават въпроси, лесно се разсейват и активно общуват в социалните мрежи. Това създава проблеми в часовете. Ето какво предлага един учител за по-ефективно обучение на съвременните деца.

1. Съобразявайте се с ефекта Twitter

Предишните поколения нямаха такъв достъп до информация, но знаеха как да я търсят. Често им се налагаше и сами да измислят решение. Днешните ученици са по-облагодетелствани. Много от тях обаче дори не се сещат, че техниката и търсачките може да се използват не само за развлечение. Тези деца са подвластни на Twitter-ефекта, затова е добре обемът на всякакъв вид учебна дейност да е редуциран. По-рано учениците пишеха дълги съчинения, сега се задоволяват с текстове с минимален обем - 250 думи. Това е проблем, когато учителят иска по-разгърнат отговор. Децата просто не разбират защо е необходимо да говорят дълго, ако могат да се ограничат до няколко ключови фрази. Поколението им живее бързо, но това не бива да ви притеснява.

2. Не ги заставяйте да учат нещо, което не им е интересно

Те прекарват голяма част от времето си в интернет и няма смисъл да им обясняваме как трябва да живеят. Това са много информирани деца – в мрежата можеш да научиш всичко. Знаят кои са престижните професии например и какви знания са им нужни, за да ги придобият. Ние дори не бихме могли да си представим нещо подобно в собственото ни детство. Често се случваше първо да завършим образованието си, после да мислим как да се реализираме. Днешните ученици са целенасочени. Много от тях не искат да учат това, което им се струва ненужно. Затова учителите трябва да следят тенденциите, ако не искат да звучат архаично.

За мишката и книжката

mishka

3. Общувайте в мрежата, но бъдете внимателни

Използването на социалните мрежи в работата е полезно. Често учениците смятат, че общуват активно с тези, с които поддържат контакт в мрежата. Ако не могат да зададат на някого въпрос в тази форма, към която са привикнали, той не съществува за тях. По-будните дори биха се запитали – защо мога да общувам със съучениците си в чат, а с учителя си не мога? Отговорът „не е прието“ – в случая не работи. Отношенията с децата не трябва да са твърде формални. Понякога учителят няма време за такива контакти, но си струва да отдели някоя свободна минута за целта. Общуването с педагога в социалните мрежи изработва полезен навик у тях – да задават конкретни въпроси и да тълкуват лаконични отговори.

Важен момент при това общуване е, че е лично. Много деца не биха искали профилът им да бъде наблюдаван от педагога. Не добавяйте учениците в приятелската си листа по собствена инициатива, само отговаряйте на въпросите им, ако ви потърсят. По-добре е да не реагирате на това, което постват на стената си. Това е личното им пространство и не бива да правите изводи за живота им по техните профили.

За предпочитане е да не лайквате постовете им, а тези със спорно съдържание просто да игнорирате. Ученикът не бива да има усещането, че някой се опитва да контролира живота му в интернет. Това разрушава доверието.

4. Не сравнявайте децата със себе си

Безсмислено е на днешните хлапета да се казва: „По наше време… “. Не бива да ги сравнявате със себе си. Важно е да разберете каква е настройката на класа и да се синхронизирате с нея. Всяко поколение има характерни навици, които могат да бъдат използвани от учителя. На днешните ученици им е нужна конкуренция, те имат състезателен дух. Можете да им давате сложни задачи в изобилие, ако успеете да заложите състезателното начало.

7 принципа на образованието в най-добрите училища по света

d95ac1e7d6d78552526cbaae66d68531 XL

5. Не се опитвайте да ги вкарате в шаблони

Не използвайте традиционните форми („дадено", "отговор“) в контролните. Днешните деца не разбират защо е нужно това. Те смятат, че подобно оформление на задачите им само заема повече място. Вместо това можете да усложните задачата, ако изисква демонстриране на знания без излишни думи. Не е ефективно и да се дават обемни абстрактни задачи за домашно – например да напишат съчинение. Темата може да е интересна, но фактът, че изисква два часа еднообразна дейност демотивира децата. Това е поколението, което търси бързия резултат – ако той изисква повече от час, интересът му спада.

6. Запознайте се с полезните мултимедийни продукти

Това поколение обича видеото, затова използването на такива средства в час е много уместно. Достатъчно е просто да кажете ключовата дума и те ще открият всеки видеоматериал, който им е нужен. Използването на търсачки е добър начин да проверите дали дадена тема им е интересна. Ако човекът „гугълва“, значи вече се е включил в процеса. Добре е да имате предвид, че вероятно половината от класа вече е виждала видеата, които им предлагате. Те са непрекъснато в ютуб или в Инстаграм. Много трудно е да ги изненадате с нещо ново. Затова задачата на педагога е не да показва полезните видеа, а да даде на децата да разберат, че следи същите канали. Това помага за създаването на атмосфера на разбирателство.

7. Уважавайте интересите им

Полезно е да попитате учениците какво слушат, да ги помолите да ви препоръчат филм; да разкажат какво правят в свободното си време. Добре би било да се опитате да разберете какво в сайтовете, които посещават, ги кара да стоят дълго там. Не казвайте например, че рапът е упадъчен, все пак не сте специалисти, а и едва ли сте информирани за стила, колкото децата. Надменният подход „аз знам по-добре“ е отживелица. Той не помага в работата с ученици. Учителят знае повече само в рамките на часа. Снизходителното отношение към интересите на ученика предизвиква дистанциране, а в такава ситуация трудно може да бъде установено доверие.

10 причини да не обичаме училището

cd81e1cfd061a9d00f64f30a0272cbf3 XL

8. Обяснете им защо има смисъл да учат

Можете предварително да се договорите с класа, телефоните да не бъдат използвани, а ако някой се разсейва, добре би било да разберете с какво е зает. По-рано можеше да се постъпва радикално с вземане на мобилния телефон за определен период. Сега телефоните са много важни за децата, затова е по-добре да не го правите. Всъщност, ако просто кажете на ученика да прибере телефона си, има много голяма вероятност да ви послуша.

Днешните деца могат бързо и често да превключват вниманието си. По-бързо, отколкото очаквате. Разбира се, често им липсва съсредоточеност за по-обемни задачи, защото това изисква време и е скучно. Но когато трябва да се съсредоточат за известно време са способни да ви изненадат. Те играят с часове на компютърни игри, защото са мотивирани да го правят и им е интересно. По-рано се смяташе за нормално учениците да правят нещо, без да знаят какъв е смисълът от това „щом са казали, че трябва, значи - трябва“. Днешното поколение обаче знае много повече за света и задава въпроси. Няма да можете да ги накарате да правят нещо, в което не виждат смисъл.

9. Разберете какво искат те, а не родителите им

Всеки учител има ясна представа защо детето трябва да се занимава с даден предмет и дори може да му го обясни просто и логично. Но понякога се намесват родителите, които казват: „Бих искал да се занимава с програмиране. Много е перспективно.“Самият ученик обаче е твърде далеч от тази идея. Ясно е, че дори да послуша родителите си първоначално, не след дълго ще изостави тази дейност. Затова е безсмислено да се търсят стимули да повишаване на интереса му към предпочитаните от родителите дисциплини. По-разумно е да обясните на възрастните, че идеята е лоша.

Случва се децата да разбират, че предметът им е нужен, но да им е трудно да се принудят да се занимават с него. В този случай трябва да им създадем комфортни условия. Подготовката за матурите например не е нещо сложно – сядаш и решаваш задачи или пишеш есета. Но трябва да го правиш с главата си и това вече е въпрос на условия. Някой има нужда от музика, друг от тишина. Ако учителят успее да създаде атмосфера, учениците ще работят.

Автор: Георгий Арабули, учител по физика


Препоръчваме ви още:

5-те най-красиви училища в света

Разбирам те. Не те обвинявам. Ще ти помогна

Образова ли ни образованието?

Последно променена в Понеделник, 14 Септември 2020 09:50

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам