logomamaninjashop

Не се чувствам виновна, че имам дете!

Майката, която ни прати този текст, помоли да остане анонимна. Уважаваме молбата й, защото и без това с детските градини е трудно. Дали споделеното от нея е истина, може да попитате плевенските майки.

В България има демографска криза, знаете ли? Мине не мине, и излезе някой високопоставен чиновник да обяснява как ще я борим тая криза. Всички обясняват как ние, българките, трябва да раждаме повече деца. Ние ще раждаме, а те - чиновниците, ще ни подсигурят условия за отглеждане на децата, за да сме сигурни, за да можем по-рано да се върнем на работа, да се чувстваме пълноценни. И ние, българките, клатим глава и вярваме.

И ето идва заветният момент, в който детето е прието в ясла. То започва с желание, лелките и сестрите са страхотни, всичко е прекрасно и… БАМ - ремонт на детска кухня, всички ясли затварят за 1 месец! Лято е, редуваме се с отпуските и намираме вариант детето да не ходи на ясла, а и вече е пораснало, време е за градина, която е със собствена кухня, ремонтирана и няма да се случват подобни неща.

Нали знаете онази поговорка дето Господ най-обичал някой да му каже плановете си и той да му се изсмее! Та и при нас така.

До детската градина и назад

4871edc72c8925d024a55a86241dbd48 XL

Започва детето градина. Избирала съм я с много питане, ходене, търсене. Сигурно бях първата, записала детето във великия списък за класирането. Щото ние не сме модерни и нямаме интернет система. Всичко още става на място, с наръч документи и голяма доза късмет!

Учителки, лелички, деца и среда - страхотни! Детето ходи с огромно желание, обича учителките, има приятели сред децата. Абе идилия! И... БАМ, основен ремонт на 6 детски градини по европроект. От общината ни уверяват, че за всяко дете ще се намери място и всичко ще е наред. „Децата няма да страдат от създалата се ситуация!“ е флагманът.

Да, да, ама не! Както се казва. Преместиха децата в една ужасна сграда с нови учители и лелки. Айде пак свикване, айде говорене, защото отказа категорично да ходи на градина! Отказа и да яде, живееше на хляб. Ние продължаваме да благодарим на общината, че все пак е намерила вариант, нали ще помагат на младите и не толкова млади семейства.

Цялото семейство чака морето и почивката. Идва този заветен миг и аз научавам, че децата започват да ги местят по различни групи в градината, в която са временно настанени, защото и там започват освежителни ремонти, а и трябва да си чистят. Искат 2 седмици… да, две седмици, за да изчистят помещението от нашите деца. Както каза един татко: “Бе ние да не водим мигранти там? Деца са!“

И така ми мина почивката в звънене на телефони и очакване да ми кажат къде ще настанят детето след почивката. Отговорът беше нееднократно: „Не знам, места няма!“. Намериха място и детето започна в друга група, отново със смяна на среда и учителки. Но само до сряда, после не се знае въобще дали ще има места за децата от нашата градина. “А пък всички от общината са в отпуска и не казват какво ще правим децата! Трябва да си ги гледате!“

Всички това ни казват, „ТРЯБВА ДА СИ ГИ ГЛЕДАТЕ!“

"Системата" я правим ние

973d452191c64a038927e95436dac7d2 XL

Госпожи и господа, аз само слушам за огромното ви желание да помагате на хората да се върнат на пазара на труда, но реални опити това да стане не виждам. През това лято нееднократно видях как общински чиновници и директори на детски градини се опитват да манипулират и да карат родителите да се чувстват виновни от това, че децата им ходят на градина. Редовно ни беше обяснявано, че трябва, длъжни сме, да намерим начин някой да ги гледа тия деца!

Тия деца не са ничии, че да говорите така за тях, те са и ваши, щом извършвате дейност, свързана с най-малките хора в тази страна!

Възмутена съм от бездействието на Община Плевен и от нерешаването на проблема. Думи от рода: „Правим го за доброто на децата и вие трябва да ни влезете в положението и да понесете кратки неудобства“, не са въобще на място. Защото, госпожи и господа, моята отпуска е 20 дни, както на мъжа ми и на всички роднини. И ние като вас искаме почивка и море, може и планина, и ако не е нагло, го искаме всички заедно! Защото сме семейство! И защото вие сте там да измислите как да ни помагате, а не как да вредите!

Аз не съм виновна, че имам дете! Вие сте виновни, че не сте предвидили всички възможни ситуации и начините за справяне с тях!


Препоръчваме ви още:

Как върнахме казармата в... детската градина

Колко още?

Как да подготвим детето за детска градина?

Последно променена в Петък, 07 Септември 2018 08:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам