logomamaninjashop

Тийн филми

Идеята за тази тема дойде от една майка, която ми написа следното:

От известно време все по-натрапчиво ми се върти в главата статията за "Въпросите, чиито отговор трябва да знае всяко дете" - благодаря ви за нея. С децата си се опитвам да разговарям като с големи хора и сме разисквали много от темите като наркотици, алкохол, вредно влияние на телефони и телевизия (главно от здравословна гледна точка), тепърва ни предстоят по-сложните теми като отвличане, изнасилване, физически и психически тормоз. Когато водим тези разговори, винаги се опитвам да стъпя на нещо, което те могат да видят или чуят (статия, научни изследвания със снимков материал, конкретни ТВ предавания) със собствените си очи и уши и което аз след това да дообясня или да отговоря на породените въпроси. В тази връзка ще съм ви безкрайно благодарна, ако намерите време и сили да подберете в една статия или пост, както е по удобно - някои подходящи филми за цялото семейство, засягащи подобни теми, като горецитираните.На времето като тийнейджър гледах филм, доста брутален, за алкохола и наркотиците и пагубното им влияние, но не си спомням заглавието му (май "Хлапета") - за мен той беше много полезен. Мисля, ако не се лъжа, вие бяхте споменали за един филм в помощ на родителите по отношение на социалните мрежи със заглавие “Доверие".

 

Идеята е страхотна и веднага я прегърнах. Ние вкъщи си организираме поне веднъж седмично семейна киновечер, обикновено избираме някоя комедия и се настаняваме всички на големия диван, с кучетата в краката ни, малкият Алекс се разполага някъде върху нас, ядем плодове, хрускаме ядки и си изкарваме чудесно. Защо от време на време да не включим някой филм, който освен че е стойностен и интересен, може да провокира и разговор по важна тема, който да не звучи назидателно?

 

Тук е мястото да изразя специална благодарност към приятелите ми от бутиковата ни група за кинолюбители Cinema lovers, които допринесоха към подбора на филмите с блестящи идеи. Първоначално мислех да ги разпределя по теми - наркотици, насилие, сексуално насилие, тормоз, отчуждение с родителите. Но се оказа невъзможно, защото често всички тези проблеми са тясно свързани. Затова просто ще изброя филмите с кратък анонс, а вие ще си прецените кога и какво е подходящо за вашето дете. Някои от филмите са доста шокиращи и брутални, което задължително ще спомена. Но моето лично мнение е, че ако едно дете на тринайсет е достатъчно голямо да се забърка в ситуация с наркотици, забременяване и насилие, значи на 12 е достатъчно голямо и да бъде предупредено за това. Така че оставям преценката на вас, а моята е “за” тези филми. Самата аз бях от “цветята в саксия”, които родителите предпазваха от всичко и знаете ли какво? Не успяха. В крайна сметка ме предпази късметът и собствената ми преценка за добро и зло. И така, без повече приказки минавам по същество към филмите.

 

Хлапета - Kids.

Филм за празния живот на група хлапета, поели по пътя на дрогата, безразборния секс и престъпленията. Теми - дрога, секс, СПИН. Задължително да се гледа. Според мен трябва да им го прожектират и в училище.

 

Тринайсет - Thirteen

Филм за тринайсетгодишно момиче, което попада под опасното влияние на приятелката си и бива въвлечено в света на дрогата, секса, престъпленията. Теми - влияние на средата, дрога, секс, престъпления, групички в училище.

 

Клюки - Gossip

Филм за опасните последици, които разпространяването на слухове в затворена общност като училището или колежа може да има.

 

13 причини защо - 13 reasons why 

Сериал за тормоза в училище, социалния натиск, депресията, изнасилването. Историята на гимназист и неговата съученичка, която се самоубива, след като е жертва на тормоз. Тя оставя кутия със запис на причините да сложи край на живота си. Има брутални сцени.

 

Почти на 17 - The Edge of Seventeen

Мой личен фаворит, не само защото съм го превеждала. Филм за момиче-аутсайдер, което намразва единствената си приятелка, защото разбира, че излиза с големия й брат. Теми - депресия, отчуждение, вражда между братя и сестри, приятелство, доверие. Страхотна, блестяща роля на Уди Харелсън в ролята на учителя.

 

Реквием за една мечта - Requiem for a dream 

Брутален филм за дрогата, която съсипва тотално четири живота. Много, много жесток филм, предупреждавам. Препоръчвам го, само заради ето този коментар - “За тийн не би бил първи избор, но аз като скорошен тийн, идващ от лоша компания, мога да кажа, че след като го гледах, твърдо започнах да отказвам да погледна каквито и да е наркотици.”

 

Баскетболни дневници - The basketball diaries

Мечтата на Джим да стане баскетболна звезда се проваля, след като наркотиците стават част от живота му. Филм за лошото влияние, отчуждението, наркотиците, упадъка на едно дете с потенциал, докато стигне до затвора. Финалът е положителен. 

 

Били Елиът - Billy Eliot

Не знам дали този филм не трябва да се гледа повече от родителите, отколкото от децата. Филм за мечтите, тежкото детство, контактът и подкрепата в семейството. Превъзходен!

 

Предай нататък - Pay it Forward

Прекрасен филм, макар и тъжен, за насилието в училище, за силата на доброто, за семейството и приятелството. За мен е задължителен.

 

Доверие - Trust

По темата за груминга много е говорено и мисля, че този филм е идеален за илюстрация. Рисковете на приятелството с непознат в интернет, който се оказва не дете, а възрастен мъж. Изключително добър филм за опасностите на социалните мрежи.

 

Скъпи Франки - Dear Frankie

Прекрасен филм за самотното родителство

 

Говори - Speak

Филм за момиче, жертва на изнасилване, което крие престъплението и тайната все повече я превръща в аутсайдер. Теми - сексуално насилие, тайни, самота, клики, тормоз. Много важен филм!!!

 

Предимствата да бъдеш аутсайдер - The Perks of Being a Wallflower

Филм за сътресенията на тийнейджърството, самотата, загубата, новите приятели, секса и наркотиците. Изобщи за странните моменти на порастването и усещането, че се наблюдаваш отстрани, докато то сякаш се случва с някой друг.

 

Един руски филм - “Ученикът"

“Ученикът” е много добър филм затова колко е лесно едно хлапе да попадне под влиянието на манипулативния фанатизъм, който може да му промие мозъка и да го превърне в друг човек. Изключително актуална тема в наше време, за жалост.

 

И още смислени филми, които можете да обмислите за семейна киновечер:

 

Еди Орела - Eddie, the Eagle - много вдъхновяващ филм по истинска история за невъзможните мечти

 

Аз, Ърл и умиращото момиче - нищо сладникаво няма в този филм. Прекрасен е.

 

Вината в нашите звезди - на този се плаче много - любовта между двама болни от рак тийнове. Въпреки това го препоръчвам.

 

Хартиени градове - филм за приятелството и любовта

 

Cyberbully - филм за кибертормоза

 

Повелителят на мухите - по романа на Уилям Голдинг. Ако детето ви не иска да чете книгата, можете да пробвате с филма. Важно е да научим децата колко е лесно хората да се превърнат в злодеи

 

Mean Girls - за кликите в училище

 

Precious - брутален. Филм за дете, обект на жестоко родителско насилие. Мисля, че трябва да се гледа от по-големите деца, за да могат да разпознаят, ако някой около тях е жертва на насилие. Вие си решавате.

 

Обществото на мъртвите поети - този филм задължително трябва да се гледа на някоя възраст. От всички.

 

"Чудо" - Wonder великолепен, вдъхновяващ филм за дете с тежко генетично увреждане. Филм за приемането, обичта и тихата сила на добротата, която побеждава злото.

 

Like Stars on Earth - филм за осемгодишно момченце, което смятат за мързелив ученик и пакостник. Ще ни помогне да осъзнаем, че има различен подход при деца с дислекция, и че ако сме наясно с тази форма на обработка на информацията, ще сме много по-ефективни родители, ако някое от децата ни е различно.

 

Очаквам да допълвате списъка с коментари. Може би ще ви е интересна и тази статия за книгите, които може да обсъдите с вашия тийнейджър.

Последно променена в Събота, 13 Юни 2020 16:03

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам