logomamaninjashop

Писмото на Линкълн - послание за всички учители

Автор Мария Пеева

В онези времена писмата били основно средство за комуникация и хората се изразявали писмено по всякакви поводи – от любовно обяснение до прощално писмо от фронта. А писмата на някои велики личности и до днес ни служат за вдъхновение. Линкълн е 16-ият президент на САЩ, този, който слага край на робството и повежда Севера до победа над Конфедерацията в Американската гражданска война. Той със сигурност е написал безброй други далеч по-важни писма, такива, които са решавали съдбата на стотици хиляди хора.

Но писмото, адресирано до учителя на сина му, е толкова лично, силно и вдъхновяващо, че днес звучи още по-актуално, отколкото преди 150 години. Може би защото дефицитът на ценности се усеща все по-болезнено и всички ние имаме нужда някой да ни напомни правилната посока.

Ето какво пише Ейбрахам Линкълн до учителя на сина си за първия му учебен ден.

Синът ми започва училище днес. Всичко ще бъде чуждо и ново за него в началото и бих желал да се отнасяте внимателно с него. Това е пътешествие, което може да го отведе на различни континенти. Предстоят му приключения, които вероятно включват войни, трагедия и скръб. За да живее този живот, ще му трябват вяра, любов и смелост.

Така че, скъпи учителю, ще ви моля да го поемете от ръката ми и да го научите на нещата, които той ще трябва да знае, преподавайте – но внимателно, ако можете. Научете го, че на всеки враг съответства приятел. Той ще трябва да научи, че всички хора не са равни, че всички хора не са предани. Но научете го също, че на всеки подлец съответства герой; че на всеки егоистичен политик съответства отдаден лидер.

Научете го, ако можете, че спечелените 10 цента са много по-ценни от един намерен долар. В училище го научете, че много по-почтено е да се провалиш, отколкото да измамиш.

Научете го да умее да губи и също да се радва на победите си.

Научете го да бъде благ с благите хора и твърд с твърдите. Дръжте го далеч от завистта, ако можете и го научете на тайната на тихия смях. Научете го, ако можете, как да се смее, когато е тъжен и че в сълзите няма нищо срамно. Научете го, че може да превърне славата в провал и отчаянието в успех. Научете го да се присмива на циниците.

Научете го, ако можете, на магията на книгите... но дайте му също тихи минути да размишлява върху вечната загадка на птиците в небето, пчелите на слънце и цветята на зеления хълм. Научете го да вярва в собствените си идеи, дори и когато всеки му казва, че греши.

Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички останали го правят. Научете го да изслушва всеки, но го научете също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема само доброто, което остава.

Научете го да продава силата и ума си на най-високата цена, но никога да не слага цена на сърцето и душата си. Нека да има смелостта да бъде нетърпелив и търпението да бъде смел. Научете го да има възвишена вяра в себе си, защото така винаги ще има възвишена вяра в човечеството и в Бога.

Това е огромно поръчение, учителю, но вижте какво можете да направите. Той е толкова добро малко момче, моят син. 

Няколко важни факта за Линкълн

Роден е 1809 г. в бедно семейство и се е образовал сам.

Изгубва майка си на 9 години, а няколко години по-късно умира и сестра му.

Като младеж го мислят за мързелив, защото постоянно се крие някъде да чете, вместо да помага в тежката физическа работа на баща си и братята си.

През 1858 г. не го избират за сенатор заради речта му против робството. Но през 1860 година го избират за президент точно заради убежденията му.

И демократите, и републиканците често го критикуват, но той упорито следва собствения си път.

Линкълн подписва Прокламацията за освобождение през 1863 г. и официално слага край на робството. Войната между Севера и Юга продължава от 1861 до 1865 г. и е най-кървавата в историята на САЩ. Общо двете световни войни не са взели толкова жертви от страна на американците колкото Гражданската война – около 700 000 войници.

Линкълн е застрелян от симпатизант на конфедератите на 14 април 1865 г., пет дни след като генерал Робърт Едуард Лий се предава и Югът губи войната.

Послепис: Авторитетни източници оспорват достоверността на това писмо. Оригиналът му не е намерен. Но независимо кой е авторът му, посланието е достатъчно силно и искрено.

Препоръчваме ви още:

Призивът на една учителка 
За нова образователна система
Готови за училище

Последно променена в Събота, 15 Септември 2018 21:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам