logomamaninjashop

Как да разпознаем токсичните връзки и да се предпазим от тях

Чувствате ли се като магнит за егоцентрични, самовлюбени в себе си нарцистични мъже?
Ако сте мила, независима и успешна жена, която крие в себе си някаква неувереност, тогава не се изненадвайте – тези качества ви превръщат в отлична мишена за тези момчета. Често срещано е погрешното схващане, че тези мъже са привлечени от слаби жени. Точно обратното - тези патологично егоцентрични момчета искат силна жена, която има какво да им даде. Едно от най-добрите умения на нарцисиста е невероятната му способност да разгадава вашите скрити слабости: каквито и да са те (всички ние имаме слаби места), той умело ще ги разкрие и до една ще ги използва в играта си.

Вероятно се чудите как да избягате от този вид връзки и избор на токсични мъже, които превръщат живота ви в ад. Питате се: „Как може една умна жена като мен да са хване на тези  манипулативни глупости… отново“? В никакъв случай не бива да се чувствате  засрамени  или глупави – тези мъже са експерти в това, което правят.

Какво прави този тип токсични мъже толкова привлекателен за вас? Как да ги разпознавате и да успеете да избягате презглава, преди да ви „хванат“ с номерата си!? Ето какво казва Самуел Лопес Де Виктория, доктор на науките в статията си Psychicentral:

Опитните нарцисисти притежават доста невероятни черти. По мое мнение, те могат да бъдат страхотни… Можете да бъдете очаровани от поглъщащата власт, която имат над вас, отразявайки ви напълно. Тази интензивна връзка създава усещането, че сте срещнали сродната си душа, сякаш ги познавате отдавна и първоначално се чувствате така сигурни с тях. Те са отключили вратата към най-съкровеното ви. Един опитен нарцисист знае отлично как да „отразява музиката на душата ви“ обратно към вас, така че да имате чувството, че той притежава плейлиста с любимите ви песни.

Нарцисистът е типичният алфа-мъжкар - вълнуващ, забавен, очарователен и остроумен. В началото на връзката той е интересен и пълен с енергия – когато сте с него няма скучен момент. Чувствате се спечелени, избрани. Между вас има химия и сте на седмото небе от вниманието му. Е, поне за известно време… В края на връзката, ако изобщо е имало връзка, се чувствате смазани, изтощени и по-несигурни отвсякога.

Ако сте привлечени от Аз-Аз-Аз типа нарцисист, моля, МОЛЯ, прочетете за тези три начина как да ги разпознавате и да ги държите далеч от вас.

1. Твърде хубаво, за да е истина - това е и един от знаците, за които трябва да сте особено внимателни!

Въпреки че е напълно егоцентричен, вашият нарцисист може да изглежда толкова щедър и мил. Купува хубави вина, кани ви на вечери. Казва това, което искате да чуете. Кара ви да се смеете. Непрекъснато се обажда или пуска смс-и, за да покаже, че мисли за вас и да ви омотае бавно във мрежата си – той е внимателен и очарователен, истински принц от приказките!

Независимо колко приятно е това чувство, това не е здравословно ухажване. Това се нарича love-bombing (бомбардиране с любов) и нарцисистите нямат равни в това. Тази тактика върши работа, защото отговаря на фантазиите ни как любовта трябва да ни подкоси и зашемети. Техният чар и интензивност на вниманието могат да бъдат опияняващи и ни накарат да се чувстваме обожавани и обгрижвани. И уверявам ви, момичета, всичко това е временно! Просто клопка изплетена специално за вас! „Бомбардирането с любов“ няма нищо общо с любовта.

Вгледайте се в отношенията ви - опитва ли се да ви опознае или просто да ви впечатли? Опитва ли се да се свърже с вас емоционално или просто да ви спечели? Уверените, пораснали мъже, които се стремят към връзка, са над детинското  преследване на жените, единствено, за да задоволят егото си. Те не изпитват нуждата да правят представление, за да ви впечатлят. Те наистина искат да ви опознаят.

Как да дръпнете завесата зад която се крие истинското им Аз? Не ги оставяйте да ви замаят. Когато подозирате, че ви „бомбардира с любов“, бъдете предпазливи и внимателни. Не му позволявайте да ви пришпорва. Настоявайте да се „движите“ с вашето темпото. Кажете му, че имате нужда да „забавите“, че ви е нужно време, за да се опознаете, преди да правите планове или обещания. Внимателно следете как реагира на това ваше желание: показва ли уважение към него? Ако той е добър човек, който е просто е прекалено ентусиазиран, ще го видите отново и той ще се съобрази с вас.

Останете здраво на земята, с широко отворени очи, доверете се на интуицията си! Ако тя се опитва да ви предупреди – послушайте я!

2. Всичко във връзката скоро започва да се върти около неговата личност, желания и цели

Нарцисистите могат да изглеждат  много щедри – стига да е нещо, което Те искат да дадат. Например той може да иска да излиза с приятелите си, но не и с вашите. Или да ходите само там, където Той иска да отиде, когато Той иска да отиде. Той очаква от вас да му правите услуги, но някак така се получава, че това не се отнася за него.
Имате ли чувството, че не ви чува, когато говорите за себе си, макар че много внимателно ви слуша? Когато си позволите да се вгледате в така наречената ви връзка, не е ли това всъщност неговият свят; а вие не сте ли просто част от него? Опитва ли се да ви внуши „в името на връзката“ да направите саможертва – да се откажете от следване в университет, да заминете с него, да се откажете от любимо занимание или професия?

Не оставяйте нещата да стигнат толкова далеч, че да се чувствате притиснати от такова важно решение! Поискайте нещата да се случват така, като вие желаете, и вижте как той отговаря.

Започнете с малки стъпки например: опитайте вие да предложите програмата за вечерта - в кой ресторант да отидете или кой филм да гледате; помолете го за промяна на часа или датата на срещата ви, или да се обади в определено време. С една дума – поставете ясни граници и вижте дали ги уважава или обратното – границите го изнервят.

Нарцисистът ще продължи да се опитва да ви манипулира, за да получи това, което иска. Отстоявайте желанията си и ценностите си и ако отказва да ви чуе и вашето настояване го кара да избухне, тогава се махайте бързо и стойте далеч от него! Последното нещо, което нарцисистът иска е жена, която очаква да се отговаря на нейните нужди, а границите, които поставя – да бъдат уважавани. Така че, бъдете тази жена!

Независимо колко сте очаровани или колко е забавно с него, когато решавате дали той може да бъде потенциален партньор, останете съсредоточени върху своите нужди. Не се оставяйте да бъдете въвлечени в тази романтична и пагубна фантазия. Когато сте ухажвани по този начин, шансът вашият ухажор да е нарцисист, използвач и/или вманиачена по контрола откачалка, е много голям.

Искате човек, който е честен, надежден и щедър, нали? Искате да се чувствате ценени, уважавани и разбрани… онази жена, която сте наистина. Ако установите, че трябва да правите компромис с ценностите си, е време да го отрежете, колкото по-рано, толкова по-добре.

3. Той никога не е виновен за нищо - вината винаги е ваша или на някой друг!

Опитва ли се винаги да е център на внимание? Дали той доминира в разговора и обръща ли винаги темата на разговора обратно към себе си? Обича ли да говори за постиженията си и да изтъква заслугите си? Обвинява ли винаги другите за неуспехите си? Когато ви разстрои, успявали винаги да ви накара да се чувствате виновни и че сте сгрешили? Той омаловажава ли нещата, които казвате, или които искате, твърдейки, че знае по-добре какво е добре за вас? Чувствате ли, че е злоупотребил с вашата доброта?

Имате ли чувството, че той не споделя вътрешните си чувства и житейски преживявания? Помолете го да разкаже истории от детството си – на кого би искал да благодари, или на кого би искал да се извини. Ако се сепне и не знае как да ви отговори – бъдете нащрек! Един нарцисист никога не се извинява и мрази да благодари! Може години да минат преди да чуете думичката „Извинявай“! Или ако я казва – звучи фалшиво и неискрено. И докато за него е трудно да каже вълшебната думичка, все по-често вие ще се хващате, че намирате извинения за своя нарцистичен мъж, в моментите, в които се чувствате пренебрегнати или игнорирани.

И накрая, мислете за нарцистичните мъже като сърцеразбивачи облечени в дрехите на очарователен принц. Ако изглежда прекалено хубаво, за да е истина, най-вероятно не е. Но вие вече знаете кои са инструментите, с които да разпознавате тези мъже, така че ако не разпознаете в горните редове вашия нов любим, продължавайте напред във връзката със сърце и самочувствие.

По материали от huffingtonpost за вас преведе Ирина Любомирова. За родителите нарциси може да прочетете в тази статия на Люси Рикспуун.


Препоръчваме ви още: 

Аз, жертвата

Емоционалните тролове

Харви Уейнстейн по български

 

Последно променена в Неделя, 14 Януари 2018 15:17
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам