logomamaninjashop

Коледно джудже

Автор: Нина Любенова

Обичам традициите. Обичам да ги разучавам и тези, които ми допаднат, да приобщавам към семейните празненства.
Последната, която осинових преди 3 години, се казва Elf on the shelf - Елф на полицата.

Дядо Коледа праща на 1-ви декември едно от джуджетата си да следи изкъсо дали децата слушат. А те го хващат в крачка всеки ден. Разбира се, има и правила. Елфът не бива да се пипа, защото коледната магия е много фина и той ще загуби магическите си способности и няма да може да се завърне на Северния Полюс. Елфът не може да мърда и говори, ако хората са будни. Неговата работа е да гледа и да слуша.

Но докато спим или не сме у дома, прави бели, носи подаръци, играе си с играчките на децата, има чувство за хумор и се забавлява. Понякога иска нещо в замяна за добра дума пред белобрадия старец. Но когато децата са непослушни, умее да се сърди.
Родителското въображение граници няма в името на това коледния дух да се поддържа и малчуганите да осмислят поведението си.

Първия път, когато елфът посети нашата къща, Макси беше на 2 години и не осъзнаваше добре самата идея, затова вместо да го хващаме в различни ситуации, той му носеше подаръци. Бързо се сприятелиха и заедно се забавляваха. Кръстихме го Мориц. Изненадите измислях в движение, някои - ден за ден - и често аз (и всичките ни приятели, както се оказа впоследствие) бях по-любопитна от самото дете какво ще се случи утре. Прибираше се от градина и хукваше да търси елфа из къщата.

djudje1

 

Рисуваха с паста за зъби по плочките в банята, писаха писмо до дядо Коледа и му го изпратиха, разнасяха картички на съседите, биха се с водни бомби, украсиха къщата, правиха влак от обувки, играха в снега, правиха снежен човек от хартия, гледаха филм, боледуваха заедно, играха различни игри, Макси получи 10 цветни балона за десетия ден от декември и сурвачка на изпроводяк, правиха елха от пластмасови чаши, прескачаха препятствия, твориха и се забавляваха.

dj2

През втората година Макси се беше вманиaчил в яйцата с играчка-изненада. А елфът Дестъни му носеше всеки ден по едно, като пазеше така желаното яйце със Спайдърмен за последно и само в случай, че беладжията слуша. Вторият пък никак не хареса идеята да го докладват колко много не слуша и отношенията им далеч не бяха безоблачни, но пък това направи дните до Коледа още по-забавни.

djudje2017

Тази година на пост в нашата къща е Елф, който веднага се сприятели с Макси за разлика от Дестъни. Доста е стриктен. Всяка нощ записва Макси послушен или немирен е бил, за да попълни отчета пред дядо Коледа. Дойде с подарък - коледен гирлянд, от който всеки ден режем по едно кръгче и така отброяваме дните до празника. Освен това е много забавен и изобретателен. Как да не спечели детското сърце?!

А ако се чудите защо при цялата ми заетост се занимавам с излишни "глупости" (то по наше време такива глезотии нямаше), само погледнете широката усмивка и блясъка в очите му, вълнението, вярата, магията... Именно в тях се крие коледният дух, нали? 

 

Max1

 

Още интересни статии от Нина може да прочетете ето тук:

Урок по безопасност за най-малките

Децата и околните

Ако бях забременяла в Англия

Едно раждане в английска болница

 

Последно променена в Събота, 09 Декември 2017 17:01
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам