logomamaninjashop

Добри новини за COVID-19: Стадният имунитет е все по-близо

  • 18 Авг, 2020

Ню Йорк Таймс публикува обнадеждаващо изследване за стадния имунитет, според което може би ще преборим пандемията по-скоро от очакваното.

Първоначално учените смятаха, че за да се постигне стаден имунитет е необходимо около 70% от населението да бъде засегнато от вируса. Напоследък новините са по-оптимистични. Учените установиха много по-нисък праг – около 50%. Според тях, в някои части от Ню Йорк, Лондон и Мумбай вече може да се говори за изграден стаден имунитет.

Какво означава това за населението?

Вирусът в реалността не се придържа към математическите модели. Така в една общност се оказва достатъчно 43% от хората в нея да са изкарали вируса и да са се възстановили, за да бъде неговото действие отслабено.

Хората, развили защитни антитела, се превръщат в защитна стена и пазят останалите.

Други изследователи предполагат, че стадният имунитет може да бъде постигнат при праг от 10 или 20%, и че цели държави може би вече са го изградили.

Кои общности са вирусоустойчиви?

След огромните огнища на вируса в Мумбай и Бруклин, хиляди бяха заразени, а стотици загинаха. В някои клиники, до 80 процента от тестваните хора са имали антитела срещу вируса. 

Най-голямо е било разпространението сред подрастващите момчета.

Изследователи в Мумбай провели проучване на случаен принцип сред домакинствата и открили поразително различие между най-бедните квартали на града и неговите по-заможни анклави. Между 51 и 58 % от жителите в бедните райони са имали антитела срещу 11 до 17%  в други райони на града.

Според учените, жителите с най-ниски доходи живеят в маломерни жилища, споделят общи хигиенни помещения, имат по-ограничен достъп до предпазни средства, което улеснява разпространението на болестта.

Какво се случва, ако процентите са по-ниски

Учените са категорични, че вирусът няма да има такова силно разпространение като в началото, ако се върне в места с изграден, в някаква степен, стаден имунитет. Промяната в поведението на хората също ще има много по-голям ефект, щом има достигнат процент на общо заразяване на населението.

Затова и общностите трябва да бъдат разглеждани като разделени на подгрупи по възраст, раса, социална йерархия. Така подходът ще бъде най-правилен и ще могат да бъдат защитени хората с най-слаб имунитет.

Според изследователите, най-голям ефект от имунизацията ще има, ако тя се приложи първо на хора, изложени на свръхразпространение на вируса.

Те правят аналогия с пневмококовата ваксина, която започва да се прилага на деца в началото на 2000-та година, а процентът на бактериална пневмония при възрастни хора бързо спада, поради „стадния ефект“. 

Ситуацията в България

Според доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН, голяма част от българите вече са се сблъскали с коронавируса и за огромен брой хора, през които е преминал коронавирусът, никога няма да бъде доказано, че са позитивни. 

Всички здрави хора би трябвало да прекарат коронавируса, защото само така те няма да бъдат потенциални вирусоносители и да заразят рисковите групи.

Рисковите групи – възрастни и хронично болни, категорично трябва да се пазят.

Сблъсък с COVID-19

coronavirus 5054082 1280

Защо спазването на 2 метра дистанция помага?

Коронавирусът се разпространява главно чрез капчици от устата и носа, особено когато кашляте или кихате. Учените основават препоръката си  на факта, че повечето големи капчици, които хората изхвърлят, когато кашлят или кихат, ще паднат на земята в рамките на въпросното разстояние. Но тези 2 метра не са вълшебно число, което гарантира пълна защита. Кихането например може да изстреля капчици много по-далеч, показва скорошно проучване . 

Правилото е: Трябва да спазвате дистанция най-малко от два метра, особено когато е ветровито. Използвайте маска по всяко време, дори когато смятате, че сте достатъчно отдалечени.

Имам антитела. Имунизиран ли съм?

Към момента сте имунизиран,  поне за няколко месеца.  Хората, заразени с коронавирус, обикновено произвеждат имунни молекули, наречени антитела, които са протективни протеини, в отговор на инфекцията. Тези антитела могат да са в организма само от два до три месеца, което може да изглежда притеснително, но това е напълно нормално, след като острата инфекция отшуми. Възможно е отново да се заразите с коронавирус, но е много малко вероятно да се случи в кратък период от първоначалното заразяване.  

Какви са правата ми, ако се притеснявам да се върна на работа?

Работодателите трябва да осигурят безопасно работно място с правила, които защитават всички еднакво. Ако някой от вашите колеги има положителен резултат за коронавирус,  работодателят трябва да уведоми своите служители, без да разкрива името на болния служител.

Как ще изглежда училището през септември?

На различни места по света учебната година вече започна - присъствено или дистанционно. Двете най-големи държавни училищни общности в Калифорния - Лос Анджелис и Сан Диего - заявиха, че обучението ще бъде дистанционно само през есента, като се позовават на опасенията, че нарастващите коронавирусни инфекции в техните райони представляват твърде тежък риск за учениците и учителите. На много места се разработват хибридни планове, които включват присъствено и онлайн обучение. В България учебната година започва присъствено, като учениците с медицински проблеми ще имат избор за дистанционно образование.

Източници:  Ню Йорк Таймс, Нова телевизия

Още по темата: 

Безопасно ли е децата да се върнат на училище?

Учебната година започва присъствено

Последно променена в Сряда, 19 Август 2020 10:16

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам