logomamaninjashop

Не е лесно, но поне да го направим интересно

  • 06 Апр, 2020

Автор: Мария Пеева

Най-напред нека ви призная, че това, което преживяваме, не само ние, а и целият свят, не съм си го представяла, а уж съм човек с въображение (и немалко постапокалиптични книги съм изчела). Но при всичкия хаос на настоящето и тревога за бъдещето, виждам и положителни страни от ситуацията. За първи път в живота си сме заедно всички у дома и разполагаме с много време да правим всякакви неща заедно и поотделно. Здрави сме, държим се, справяме се, надяваме се. 

Някъде прочетох, че 4 милиарда души по света в момента са в това положение, затворени у дома си. Сред тях са всичките ми роднини - в Доминикана, Канада и Франция. Както и майките в групата ни и приятелите ми от всички краища на света.

Реших да споделя с вас някои забавни неща, с които те се занимават, както и някои наши идеи. Очаквам и вашите.

Като не е лесно, поне да си го направим интересно.

Домашен магазин за гироси си направиха Тони в Гърция. Тони е моята морска сирена, която се надявам да видя лятото и много ми липсва. Нейният син Антонис е връстник на Алекс и са първи приятели. Тони, съпругът й и двете им деца са си вкъщи от началото на карантината, кариерите и на двамата са "на пауза". За да не скучаят, си измислят всякакви игри и развлечения. Магазинът за гироси много ми хареса. Малкият предприемач си е направил табела: Ο γύρος του Αντώνη - “Гиросът на Антонис”, наредил е всички продукти и посреща клиентите с усмивка, като същински гръцки ресторантьор. Не знам с какво му плащат Тони, но си е заслужил добър бакшиш! Ето и рецептата на Тони:

Днес момчетата вкъщи решиха да правят домашен гирос-гръцки дюнер. След голямата цапаница резултатът беше повече от добър. Синът ми беше продавач. Наредихме всичко пред него и останалите минавахме да си поръчваме кой с какво иска, а той приготвяше. Нямам много реални снимки, но ще ви опиша.
Стандартно гиросът се състои от питка, месо, пържени картофи, домат на шайби, лук и дзадзики ( нашата Снежанка). Добавя се горчица или кетчуп по желание.
За питката:
В равни части брашно с цедено мляко и лъжица зехтин. Само това! Важното е брашното да е само набухващо или да се сложи малко бакпулвер. Разстила се на тиган и се пече като палачинка.
Месото-малки късчета от ребра. Да има мазно по тях. Пържат се на много силен огън за няколко минути до почервеняване.
Пържени картофи - правих ги на фурна на хартия за печене.
Дзадзики - цедено мляко, малко оцет, краставица, копър и чесън по желание.
По желание домати и лук.

Гирос 1А междувременно, далеч оттук, в Чикаго, Люси Рикспуун, моята съавторка в "Писмо до сестра ми", работи онлайн, докато съпругът и синът й си правят състезания за сандвичи. Впрочем Люси е изключителен кулинар и постоянно споделя разни невероятни рецепти, но е хубаво, когато у дома има кой да те отмени в кухнята. Ето какво сподели тя в кулинарната група на Яна "сол&пипер": 

Моите мъже организираха състезание за най-хубав сандвич днес - благодарение на един филм на Холмарк, който гледахме снощи :))) Аз съм журито ;))) Утре щели да се състезават за най-вкусна паста! Ето за такива неща нямахме много време в не-карантина.
91398684 10157884097535552 275717542985596928 n
За моя радост и у нас кандидат-шефовете са вече няколко, защото взех да се уморявам от постоянното висене на котлона. Напоследък обаче момчетата се включват много активно, при това с интересни рецепти. Мисля, че някои ще приключим тази карантина с нови хобита.
 
cookinghobby

Ако пък у вас имате сръчни домашни майстори, споделям с вас идеята на Кремена от майчинската ни група. От сушилника, който не използват, нейните мъже си направиха домашна джага, с която много се забавляват.

 Screen Shot 2020 04 06 at 16.10.01

И накрая - в нашето семейство джага няма да успеем да си сглобим, но пък си измислихме настолна игра, която единодушно нарекохме “Корона Гейм”. Много е лесна, но за сметка на това е доста забавна. Може да си я направите с подръчни средства у дома. Ще ви трябват лист, който да разграфите с цветни квадрати или да принтирате, зарче и няколко пионки или фигурки.

90468694 1060239427692507 3465648281244139520 n 1

Целта на играта е първи да стигнеш до края. Ако играчът попадне на квадратче с определен цвят, трябва да изпълни предизвикателство. Ние измислихме следнитe:

Игра Корона:

Зелено предизвикателство:

Направи 5 коремни преси

Оранжево предизвикателство:

Направи 5 лицеви опори

Синьо предизвикателство:

Отговори на въпроса на член от семейството по твой избор

Червено предизвикателство:

Изпълни желание на член от семейството по твой избор

Черно предизвикателство:

Върни се от начало.

Жълто предизвикателство:

Разсмей компанията

Пробвайте, като можете да промените правилата или да изберете свои. А победителят може да получи и реална награда - например да определи какво ще се сготви за вечеря или дори да бъде “господар на къщата” за един ден.

Споделете непременно и вашите идеи и очаквайте продължение.

Основната снимка е дело на моята "жрица на спомените" Ивелина Чолакова и е част от проекта й със спомени от карантината.

Последно променена в Понеделник, 06 Април 2020 16:19

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам