logomamaninjashop

Интернет е голям и опасности дебнат отвсякъде

  • 27 Фев, 2019

Автор: Яна Пеева

Помните ли Синия кит? А чували ли сте за Предизвикателството Момо (The Momo Challenge)?

През последните дни притеснени родители във Фейсбук споделят статии и новини, предупреждаващи за предизвикателството, което е насочено към малки деца и може да бъде наистина стряскащо. Твърди се, че по време на клипове в Youtube и Youtube Kids (детската версия на платформата, която се предполага, че филтрира съдържанието, така че да бъде подходящо за малки деца) се появява видео с така наречения Момо (всъщност снимка на скулптура, правена за фирмата за специални ефекти Link Factory), който казва на децата да се свържат с него във Whatsapp, Snapchat или други платформи за съобщения. Ако детето го направи, започват инструкции за самонараняване, както и заплахи, че ако инструкциите не бъдат спазени, детето и семейството му ще пострадат, защото Момо вече знае къде живеят, кои са, какви са телефоните им и т.н.

Предизвикателството витае из интернет пространството последните години, като пикът на паниката около него е през юли 2018. Има и няколко подадени сигнала за пострадали деца. Засега няма информация кой стои зад него, нито какви са мотивите и целите му, както и дали авторът му е един.

Във Великобритания, както и в други държави, полицията апелира родителите да предупредят децата си за Момо и да следят внимателно съдържанието, което стига до тях. Въпреки че може да бъде наистина стряскащо, децата трябва да знаят, че Момо не може да изскочи от телефона и да им навреди наистина и че не са длъжни да изпълняват инструкциите му. Въпреки че на нас, възрастните хора това ни се струва логично, в страха си семейството им да не пострада е възможно децата да скрият, че са в комуникация с Момо. В случая най-добрата реакция са превантивните разговори и добрата интернет култура. Може също така да им кажете, че Момо всъщност е просто снимка на скулптура в далечен музей в Япония и въобще не съществува.

Момо:

pjimage 1 18

Добра идея е да пускате клипове само от официалните канали на Cartoon Network и DisneyChannel и да следите внимателно какви са клиповете, които се появяват в related. Момо не е единствен, в Youtube e пълно с пародийни версии на популярни детски предавания (Peppa the pig, Micky Mouse и т.н.), в които главните герои се режат, бодат, целите са в кръв, правят секс и всякакви други неподходящи за децата дейности. Подобни клипчета успяват да влязат и в Youtube Kids, въпреки твърдението на фирмата, че съдържанието там се филтрира. Докато децата ни са толкова малки, е наша отговорност да ги опазим от опаснотите, които дебнат, а в интернет те са безброй. В случая няма нужда от паника, но все пак е добре да предприемем някакви мерки, така че да се опитаме да предотвратим една такава ситуация или ако не успеем, то поне да сме сигурни, че децата ни ще се обърнат към нас веднага и няма да се поддадат на манипулации от непознати. Без значение дали става въпрос за Момо, Синия кит или нещо, което все още не е измислено. 

Прочетете още:

За "Синия кит" и сектите

 

Последно променена в Четвъртък, 28 Февруари 2019 09:48

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам