logomamaninjashop

Призив на Мрежата за съвременна родилна грижа

  • 22 Авг, 2018

Мама Нинджа подкрепя призива на Мрежата за съвременна родилна грижа:

Настояваме за осъвременяване на родилните практики у нас.

Смъртта на две родилки за по-малко от месец може да бъде наречена нещастно стечение на обстоятелствата. По отношение на майчината смъртност България поддържа съизмерими със средните за Европа нива, като през 2017г. по данни на НСИ по причини свързани с бременността и раждането са починали 5 жени при раждането на 64 359 бебета.

Ние обаче вярваме, че през 21 в., в един от най-благосъстоятелните континенти на Земята, в държава членка на Европейския съюз, физическото оцеляване на майката и бебето не може да бъдe единственият показател за качеството на родилните грижи.

Двата трагични случая на починали при раждането на децата им млади и здрави жени дава болезнен повод да приканим в центъра на дебата за качеството на родилните грижи най-после да бъдат поставени тези, за които те са създадени – майките и бебетата.

Отчитайки лошите условия на труд, които българската здравна система създава за всички медицински специалисти; осъзнавайки огромната им отговорност и хуманния дълг, който повечето от тях неотлъчно следват в грижите си за бременните и раждащи жени; алармирайки, че практиката в българските родилни зали неприемливо често се разминава с утвърдените от международни гайдлайни добри практики, декларирайки своята готовност да дискутираме всеки научно или човешки обоснован аргумент, ние от Мрежа за съвременна родилна грижа настояваме:

Министерството на здравеопазването и парламентарната комисия по Здравеопазване да станат гарант за изработването на акушерски стандарт, съобразен с последните препоръки на международните професионални организации и съвременната акушерска наука.

Да се регламентират правомощията и финансирането от здравноосигурителната система на акушерките за осигуряване на самостоятелна продължаваща грижа, включваща проследяване на бременност, раждане и следродилни консултации за здравите жени с неусложнена бременност и вагиналните, неусложнени раждания.

Да се утвърдят мерки за плавно намаляване на процента раждания чрез цезарово сечение у нас.

Да се разпише специализиран протокол за поведение при водене на вагинално раждане, в който са ясно дефинирани препоръки, базирани на доказателства.

Като част от специалната конституционна закрила към жената-майка да се впише в нормативната база, регулираща оказването на родилна помощ, изрично задължение за спазване на основните права на раждащата жена:

– Всяка жена има право да получи безопасни и основани на научни доказателства родилни грижи;

– Всяка жена има право на родилна грижа, която зачита човешкото й достойнство;

– Всяка жена има право на дискретност и конфиденциалност;

– Всяка жена има право да бъде равноправен участник в решенията за своята бременност и раждане, базирани на научните доказателства, клиничния опит на обгрижващия специалист и нейните желания и комфорт;

– Всяка жена има право да получи родилна грижа в условията на равно третиране и недискриминация.

Да се осигури държавно финансиране за специализирана програма, водена от международни специалисти, за продължаващо обучение на акушерки и акушер-гинеколози, акцентираща върху създаването на практически умения за водене на вагинално раждане съобразно съвременните препоръки.

Да се оптимизира функционирането на така наречения „регистър на ражданията“, като в него се попълват своевременно и пълно данните за всички медицински манипулации и интервенции в рамките на всяко раждане. Годишният анализ на тези данни да се включи в публично достъпната здравна информация, която се обработва и публикува от НЦОЗА.

Ние вярваме, че стремежът на всички участници в родилния процес – родители, обгрижващи медицински специалисти, административни лица – е грижата да бъде максимално безопасна, хуманна и ефективна за всяка майка и всяко бебе.

Наша обща отговорност е да направим това възможно.

***

Мрежа за съвременна родителска грижа е сформирана през 2017 година и включва следните организации:

Сдружение “Естествено”

Учредено през 2008 година. Oбединява съмишленици, свързани от идеята за промяна на нагласите в обществото, в това число сред професионалните среди, към протичането на бременността, раждането и отглеждането на децата. Работи за разширяване на възможностите за избор и информираност на удовлетворени родители и здрави и щастливи деца. Постига целите си чрез информационни кампании, групи за подкрепа, курсове за родители, диалог с институции и сътрудничество с местни и световни организации.

Фондация “Макове за Мери”

Учредена през 2012 година, работи в подкрепа на родители, преживели перинатална загуба; за промяна на болничните практики, свързани с перинаталната загуба; но също така за превенция на интраутеринната и ранната неонатална смъртност чрез подобряване на майчиното здравеопазване и свързаните с него политики и професионални стандарти.

Асоциация на българските дули

Обединява дули – професионални придружители по време на раждането, които са завършили обучителен курс към една от сертифициращите организации в света. Целта на организацията е да популяризира новата за страната ни професия „дула“, както и да наложи стандарти за работа, които всеки желаещ да практикува трябва да покрива. Дулите предоставят емоционален и физически комфорт на раждащата жена, осигурявайки й индивидуална грижа преди, по време и веднага след раждането.

Акушерски кабинет „Зебра“

„Зебра“ е самостоятелна акушерска практика с поглед върху специфичните физически и психологически нужди на всяка жена. Целта на „Зебра“ е да постави жената в центъра на грижите за нейното здраве. Екипът на „Зебра“ цени високо индивидуалното преживяване на всяка жена с бременността, раждането и встъпването в родителството. Акушерският кабинет е отворен към уникалните нужди на всеки бъдещ родител и работи с всички конфигурации и произходи, в които съществува съвременното семейство.

Сдружение „Институт за акушерски изследвания“

Обединение, сформирано през 2015г. Основните цели на Института за акушерски изследвания са: налагане на медицински модел на грижи за жените преди, по време на и след бременност и раждане, базирани на научно доказани добри медицински практики; съдействие за въвеждане на световните и европейски практики и достижения в областта на акушерската наука и утвърждаване на акушерския модел на грижи за жените; провеждане на собствени изследвания в областта на акушерските грижи и майчиното здравеопазване, партниране на международни организации за изследвания в областта на акушерските грижи и майчиното здравеопазване (като COSТ http://www.cost.eu/about_cost) и др.

Фондация „Нашите недоносени деца“

Фондация “Нашите недоносени деца” е първата неправителствена организация, създадена в подкрепа на българските недоносени деца и техните семейства. С мисия да подкрепя недоносените бебета и техните семейства и основна цел намаляване на преждевременните раждания и увеличаване на здравите недоносени бебета, заедно с по-спокойни и информирани родители.

Елена Кръстева – психолог, активист, председател на сдружение „Естествено“

д-р Бояна Петкова – лекар, активист, председател на фондация „Макове за Мери“

Илона Нешкова – акушерка в акушерски кабинет „Зебра“ , активист

Йоана Станчева – акушерка в акушерски кабинет „Зебра“, активист

Ралица Димитрова – активист, член на Асоциация на българските дули

адв. Мария Шаркова – адвокат

адв. Даниела Фъртунова – адвокат, активист

адв. Адела Качаунова – адвокат, директор на правната програма на БХК, активист

Надежда Цекулова – специалист по комуникации в здравеопазването, журналист, активист

Мирослава Филипова – активист, член на Асоциация на българските дули

Надя Димитрова – активист, член на Асоциация на българските дули

Галя Нанева-Христозова – журналист, активист

Надя Дренска – активист, член на УС на Фондация „Нашите недоносени деца“

Йонка Петкова – акушерка, активист

д-р Деница Хинкова – активист, преподавател в СУ

Георги Методиев – активист, преподавател в СУ

Христина Шопова – активист, член на Асоциация на българските дули

Виктория Николова – активист, член на Асоциация на българските дули


Прочетохте ли

Родилките разказват...

Последно променена в Сряда, 22 Август 2018 14:20

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам