logomamaninjashop

6 типични грешки при закаляването

  • 10 Юли, 2018

За да не стане причина за безкраен низ от настинки, закаляването трябва да следва основни правила. В противен случай ефективността от него ще е ниска, а детето ще се съпротивлява на намеренията ни да го заздравим. Истина е, че колкото по-рано започне закаляването, толкова по-здраво ще е детето. То укрепва защитните сили на организма, грижи се за нервната система, подобрява кръвообращението и обмяната на веществата. Кои са най-разпространените грешки, които родителите допускат в стремежа си да укрепят имунитета на детето?

1. Нарушаване на последователността на процедурите и твърде активно начало на закаляването

Когато става дума за най-малките, началото трябва да бъде поставено с въздушни вани. Това е най-меката закалителна процедура. Когато преобличате детето, оставете го за кратко голо. Стаята трябва да е добре проветрена, а температурата на въздуха около 23-24 градуса С. Можете да правите това 2-3 пъти дневно, още с навършването на две седмици след раждането. 
Когато детето навърши 2-3 месеца, можете да преминете към обтриване и водни процедури. Първоначално, през първите 1,5-2 седмици, можете да го разтривате със суха кърпа или с парче мека вълнена тъкан до зачервяване. След сухите обтривания можете да преминете към влажни. Вземете хавлиена кесия, намокрете я и започнете обтриването с ръцете, крачетата, гърдите, корема и гръбчето на бебето, като се движите отдолу нагоре. Докато обтривате някоя част от тялото на детето, завийте останалите с кърпа, леко одеяло или чаршаф.
Босото ходене закалява. По стъпалото са разположени биологично активни точки, които отговарят за здравето на различни органи и системи.

Боси крачета

bosi

2. Рязка промяна в интензивността или продължителността на закалителните процедури

Често родителите губят търпение, в стремежа си да постигнат бързо резултати. Твърде бързо понижават температурата на водата или увеличават продължителността на въздушните бани и водните процедури. Трябва обаче да се има предвид, че терморегулацията при малките деца е в процес на формиране и организмът им не успява да се приспособи към бързата смяна на условията. Така лесно се преохлаждат, защитните сили намаляват и се разболяват. За да не се случва това снижаването на температурата на водата и увеличаването на времетраенето трябва да стават плавно. Препоръчително е въздушните бани от първия до шестия месец да са не повече от 2-5 минути; от 6 до 12 месеца – 10 минути. Времето трябва да се увеличава постепенно, като наблюдавате кожата на детето да не настръхва. За да не настъпи преохлаждане, можете да го сгрявате с масаж или гимнастика.
При влажните обтривания стартовата температура на водата трябва да е 35-36 градуса С. След седмица може да бъде понижена с един градус. Пределът е 30 градуса С. Продължителността на процедурата е от 2 до 4 минути. Що се отнася до къпането, то трябва да започне с температура на водата 37 градуса С, която да бъде понижавана с един градус на всеки месец, докато стигне 34 градуса С. Първоначално къпането не бива да продължава повече от 5 минути, а към 6-ия месец вече може да е четвърт час.

Закаляването през първата година

zakalyavane

3. Нередовно закаляване

Защо закаляваме детето? За да може имунната му система да реагира бързо да променящите се условия. Затова организмът трябва да е формирал адаптационните си механизми и да ги поддържа в тонус. Твърде големите интервали между процедурите водят до отслабване на механизмите, които регулират топлоотделянето. При децата ненавършили една година привикването към въздействието на студа изчезва след 5-7 дни, след като се прекратят въздушните вани или обтривания.

Добра идея

Когато къпете бебето, можете да правите следните упражнения:

Обърнете го по корем и го поддържайте долу, във водата. В това положение то ще започне да изпъва гръбчето си, стараейки се да вдигне главата си. Едновременно с това ще започне да движи ръцете и крачетата си като че ли плува.

Поставете бебето във вертикална позиция, като го държите под мишниците и „повървете“ по дъното на ваничката. То ще започне енергично да сгъва крачетата си.

За да си почива малкият плувец, от време на време го обръщайте по гръб, да полежи в поза „звезда“ върху ръцете ви, като придържате главичката му.

Слънце, въздух и вода -
правилата за безопасна лятна почивка

zak2

4. Отказване от закаляващите процедури, когато времето стане студено

Есента и зимата не са повод да се отказвате от укрепване на имунитета чрез закаляване. Трябва само да се съобразите с някои особености. Ако през лятото прохладният душ и ходенето с боси крачета по тревата или топлия пясък са били препоръчителни, през зимата е време за обливане с прохладна вода и разходки. Времето на чист въздух и активните игри снабдяват организма с кислород и помагат на дихателната система да работи по-активно. Използвайте всяка минута за разходки на открито – по час-час и половина дневно. Докато се разхождате, откривайте детето за слънцето, то има нужда от витамин D.

Защо детето боледува често

zak3

5. Отказ от закаляване след боледуване на детето

Детето се закалява, за да се простудява по-рядко. Но тези процедури все пак не гарантират, че ще престане съвсем да боледува. При закаленото дете обаче вирусните инфекции и респираторните заболявания са много по-редки и протичат по-леко. Не бива да забравяте, че закаляването е профилактична мярка. Когато детето заболее, то наистина трябва да бъде преустановено. Но след пълното оздравяване е нужно да се възобнови. Лекарите препоръчват да се започне отначало, като се преминава през отделните етапи малко по-ускорено. Ако детето е имало температура 1-2 дни, можете да се върнете към закалителните процедури 7-10 дни, след като тя се е нормализирала. Ако температурата се е задържала повече от 3 дни, ще трябва да изчакате поне две седмици, а в случай на ангина или пневмония – един месец. При това не бива да забравяте, че всеки случай е уникален и трябва първо да се посъветвате с педиатъра.

6. Закаляване на детето въпреки съпротивата му

Преди да започнете да закалявате детето, създайте му положителна нагласа. Ако плаче или се страхува, по-добре отложете процедурите или ги отменете. Обърнете внимание как малкото понася обтриването, въздушните вани, къпането и изберете това, което му достави удоволствие. Ако закаляването не му харесва – няма да има полза от него, а ако детето нервничи, опитайте по-мека процедура или намалете продължителността на въздействие.

Източник: Parents


Препоръчваме ви още:

Доверете се на природата

Имуностимулатори - да или не?

Какво учат децата, когато е мръсно и опасно

 

 

Последно променена в Вторник, 10 Юли 2018 08:14

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам