logomamaninjashop

Боси крачета

  • 25 Юни, 2018

Някои от нас все още изпитват носталгия по времето, когато тичахме боси по двора, та дори и на улицата, и скачахме в локвите да се разхладим. Сега боси деца можем да видим само по плажната ивица или около басейна.

Както обикновено се случва, когато нещо стане масова практика, в началото винаги има един специалист, който някога някъде се е произнесъл, че ходенето бос е вредно за малкото дете. Чуха се твърдения, че подобна практика не бива да се упражнява дори вкъщи. Затова с прохождането започнахме настойчиво да обуваме пантофки с висок борд и ортопедична стелка, за да е фиксирано крачето и да се формира правилно ходилото му. След време обаче специалистите преразгледаха собствените си препоръки.

Как се отразява босото ходене на детското краче

Мнението на специалиста

Наистина честият досег на ходилото до равна повърхност може да причини плоскостъпие. Но децата рядко се задържат на едно място, през цялото време ходят или тичат. Така подпомагат развитието на мускулите си, затова обезателно трябва да имат възможност да го правят. Обувките, които фиксират позицията на крачето и крепят глезена, могат да бъдат ползвани при разходка по улиците.

Колкото по-рано детето започне да ходи босо, толкова по-добре.

Активното формиране на стъпалото започва с първите крачки и завършва към 7-та година. Важно е да не се пропусне този момент, защото след тази възраст вече ще е късно. За да победим физиологичното плоскостъпие, което се смята за нормално при децата в доучилищна възраст, трябва редовно да се натоварва крачето с ходене по неравна повърхност. Тя принуждава мускулите да работят, укрепва свода и има много важна роля при правилното формиране на ходилото.

Детето ходи на пръсти. Нормално ли е?

bosi2

Важните препоръки

През лятото излизайте сред природата по-често и оставяйте детето да ходи босо. Нека бяга по тревата, дори по леко каменливи, неравни пътечки.

През зимата използвайте ортопедични килимчета. Те чудесно имитират твърдата или мека повърхност на тревата и пътеките, камъчетата, издатините на естествения път.

Ако имате възможност и място, купете малък батут. Когато детето скача мускулите се натоварват и извивката на свода се увеличава.

Оставете детето да ходи босо по дивана или спалнята. Това са меки, неравни повърхности, които също тренират мускулите на ходилото.

Не обувайте с пантофи детето вкъщи. Според ортопедите ходенето бос дори по равна повърхност е за предпочитане пред ходенето с обувки.

Всъщност тези препоръки са актуални и за деца с ортопедичен проблем. Тези, които имат изкривено ходило и ползват специални обувки със стелки, коригиращи посоката на стъпалото, също трябва да имат възможност да ходят боси. Защото това е единственият начин да тренират мускулите на ходилото, които са пасивни в обувката.

Децата трябва да имат възможност да натоварват ходилата си. И най-качествената обувка не може да разреши проблемите им, по-скоро ще ги задълбочи. При плоскостъпие мускулите на стъпалото се пренапрягат и се увеличава натоварването върху ставите (коленните, тазобедрените, кръстните и на гръбначния стълб). Затова по-късно, в периода на пубертета, детето може да страда от главоболие, остеохондроза и др. За такива деца разходките пеш са препоръчителни, както и тичането с боси крачета и носенето на ортопедични обувки. Но при плоскостъпие ходенето вкъщи по равна повърхност на бос крак не е препоръчително.

Закаляването през първата година

bosi

Закаляване

Другото много важно преимущество на босото ходене е естественото закаляване, с минимални усилия от страна на родителите и без неприятни усещания за детето.

Когато сте сред природата, в течение на деня температурата на въздуха се променя, макар и слабо. По обяд може да е 25-30 градуса, привечер да падне до 20. Този контраст е от полза.

Не бива да се страхувате да оставяте детето босо вкъщи. Не бива да бързате да обуете чорапките, ако ходилата ви се сторят студени. Те обичайно са по-хладни от която и да било друга част на тялото. Полезно е да насърчавате босото ходене не само през лятото, но и през зимата, вкъщи. Така детето бързо се адаптира към ниските температури, укрепва и боледува значително по-рядко.


Източник: Wdayday


Препоръчваме ви още:

Как да научим детето да не боледува

 

 

 

Последно променена в Понеделник, 25 Юни 2018 01:09

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам