logomamaninjashop

12 съвета за поведение при пожар в мол

  • 29 Мар, 2018

След пожара в търговския център в Кемерово бяха опустошени десетки семейства. Трагедията е най-коментираното събитие в социалните мрежи в Русия (и не само) през последните дни. Хората споделят клипове на родители, изгубили децата си, последните думи, написани от загинали в чатовете. Едновременно с това, един друг пост набира все по-голяма популярност. На стената си във фейсбук Александра Иванова публикува правила за поведение при пожар в мол, с коментар:

„Таткото на едно дете е пожарникар, той моли да споделим тези правила с надеждата, че никога няма да потрябват на нас и нашите близки.“

1. Вие виждате и чувате:

- включването на системата за оповестяване;

- виждате дим, пламъци;

- усещате мирис на изгоряло и дим;

- виждате хора, които се евакуират;

- чувате информация от очевидци.

2. Какво да правите:

Огледайте се и преценете дали е настъпила паника.

3. Ако все още няма паника:

 - Бързо напуснете центъра от най-близкия ПОЗНАТ и ПРОВЕРЕН изход (централните изходи, изходите към паркинга).

- Постарайте се да напуснете сградата ДО началото на масовата евакуация на хора (имате около 5-10 минути след появата на първите признаци на пожар).

- НИКОГА не използвайте асансьорите (ясно е защо).

- НАЙ-ДОБРЕ НЕ ИЗПОЛЗВАЙТЕ страничните (служебните) стълбища, ДОРИ АВАРИЙНИТЕ (в повече случаи изходите към тях са заключени и вие ще се окажете в капан, ще бъдете пометени от прииждащия поток хора, освен това тези стълбища много бързо се пълнят с отровен дим, който няма къде да се разсее, нямате шанс да се измъкнете оттам).

4. Ако паниката е започнала

- Ако сте здрав, възрастен мъж и сте сам, тръгвайте смело към основните изходи на търговския център, заедно с останалите (не използвайте служебни/аварийни стълбища, докато не се убедите, че са отворени).

- Във всички останали случаи НИКОГА не бива да правите това.

- Потърсете някое свободно място, по-далеч от общия поток хора.

- Огледайте хората, които се евакуират по стълбите и преценете да ги последвате ли.

5. Ако потокът по дадено стълбище е постоянен и не спира, няма задръстване, значи изходът, към който води, е отворен, следвайте тези хора.

- Ако на някое от стълбищата има „тапа“, значи вътре е меле и изходът е затворен.

6. Обърнете внимание на изходите към зоната за паркиране.

Паркингът е друг противопожарен отсек, евакуационните изходи от него и изходите за автомобилите водят директно към улицата и не са свързани с надземната част на сградата. Не се качвайте в автомобила си, внимателно, по възможност без паника, се движете по тротоара.

7. В най-краен случай, ако нито един вариант не проработи, влезте в тоалетната.

- ЗАДЪЛЖИТЕЛНО оставете пред входа й някаква своя вещ – яке, шапка, обувки. Това е СИГНАЛ за пожарникарите, че вътре има човек.

- Пуснете водата в умивалниците.

- Намокрете всички възможни дрехи и вещи, които носите.

- С мокрите вещи покрийте вратата. Важно е да бъдат запълнени всичките й фуги.

- Мокрете вещите си периодично. Чакайте пожарникарите.

8. Прозорците

Прозорецът е най-крайният път към спасението. Ако, разбира се, не е на първия етаж, без решетка и се отваря лесно.

9. Използването на прозореца като изход има смисъл, ако:

- се намирате не по-високо от третия етаж на сграда с височина на таваните до 3 метра, в мол това означава не по-високо от ВТОРИ етаж;

- е видно, че прозорецът може да бъде отворен.

Да скочите от височина над 5 метра е много опасно, но до 9 метра вероятно ще счупите краката си, но ще останете живи. По-нависоко шансове за успешен изход от скачането няма.

Вероятност да ви хванат, ако сте на височина над 9 метра практически няма, а и материята, върху която се приземявате трябва да е специална и хората, които ви поемат, трябва да са подготвени. А най-важното е, ако има такова платно и трябва да скачате, да паднете по гръб.

10. Как да използвате прозореца

- Можете да скочите от прозореца на 3-ия (втория в моловете) етаж, ако сте възрастен, здрав човек. С голяма вероятност ще си счупите краката, но ще останете живи.

- Децата, възрастните хора, бременните жени не са готови за такъв скок. Не бива да им помагате да скочат. Няма да преживеят падането. Ако сте решили да скочите, съкратете разстоянието до земята, като увиснете на перваза преди скока, с изпънати ръце, дръжте краката полусвити, стремете се да паднете настрани при съприкосновение със земята. Ако по трасето ви има вентилационен тръбопровод, извъртете се така, че траекторията на полета ви да не се пресича с него.

11. Как да използвате прозореца, ако сте над третия (втория за мол) етаж

- Максималното, което можете да направите, ако има широки первази, е да седнете внимателно от външната страна и да чакате помощ. Не е безопасно, но в краен случай може да ви спаси от отравяне с изгорели газове.

- Ако помещението е силно задимено и няма накъде да отстъпвате, а прозорците нямат широки первази или са много малки, изтеглете главата си максимално към отворения прозорец, доколкото е възможно.

12. НЕ ОТВАРЯЙТЕ прозорец, ако в помещението, в което се намирате, може да се диша. Отвореният прозорец провокира тягата и най-вероятно мястото, на което се намирате, бързо ще се запълни с дим и отровни газове. Освен това там, където има отворени точки, пламъкът се разпространява по-бързо.

Бел.ред. Напомням ви, че децата, които загинаха в кинозалата в Кемерово, са били заключени там от съображения за безопасност - за да не излязат и тръгнат из мола. Никога и в никакъв случай не оставяйте деца (и възрастни) заключени и без изход - нито в учебна зала, нито у дома, нито на обществено събитие. Много се надявам след тази история и в българските молове да се изиска сериозна проверка на безопасността, както и в кина, театри и други обществени сгради. Защото това обяснение - небрежност - ми звучи много познато и за нашата действителност. А лошото на небрежността е, че когато стане престъпна небрежност, за някого вече е късно...


Препоръчваме ви още:

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Златните правила за безопасност - 10 полезни съвета

Ако детето се изгуби

 

Последно променена в Четвъртък, 29 Март 2018 14:43

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам