logomamaninjashop

Ваксини и автоимунни заболявания

  • 28 Мар, 2018

Автор: проф. Златимир Коларов, дмн

Знаем колко е противоречива темата за ваксините, но не можем да останем безразлични при новината, че има условия за епидемия от морбили у нас. Това бе оповестено от главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. В интервю за национална телевизия той заяви, че в Европа има нарастване на случаите в последните години – от 4000 за 2015-а до 15 000 през 2017-а година. Най-много са в Италия и съседна Румъния. Затова ви предлагаме мнението на уважавания български медик проф. Златимир Коларов, дмн, специалист по ревматология и вътрешни болести в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“.

Можем ли да говорим за връзка между ваксинирането и развитието на автоимунните ревматични болести?

Широко дискутиран момент в ревматологичната практика е връзката между ваксините и развитието на автоимунните ревматични болести. При много от тях се обсъжда възможна причинно-следствена (патогенетична) връзка, но за нито една не е доказана със сигурност подобна зависимост. На настоящия етап от развитието на медицинската наука липсват сигурни и надеждни средства за доказване на пряка връзка между ваксинирането и появяването на някоя от тези болести, т.е. подобна връзка може да се обсъжда, но не може да се докаже със сигурност. Освен това може да се касае за съвпадение във времето между ваксинирането и появата или обострянето на съответната автоимунна болест. И тази възможност не може да бъде подкрепена или доказана с надеждни диагностични и прогностични средства на настоящия етап от развитието на медицината. Друг е въпросът, че много от ревматично болните са имунологично компрометирани от болестта и лечението с кортикостероиди и имуносупресори, податливи са на всякакви инфекции и се нуждаят от надеждна протекция – съответни хигиенни мерки, ограничаване на контакта с инфекциозно болни при епидемии, ваксиниране на застрашени контингенти болни при съответна епидемиологична ситуация след преценка на лекуващите ревматолози и др.

Скъпи родители, лъжат ви!

vax2

Когато се обсъждат проблемите за или против ваксинитетрябва да се има предвид, че от първата ваксина през 1796 г. от д-р Едуард Дженър досега са изминали повече от 200 години. Благодарение на ваксинациите в световен мащаб, този период е достатъчен СЗО да обяви едрата шарка за решен медицински проблем на 8 май 1980 г.

Това е безспорен и безпрецедентен пример за триумфа на медицинската мисъл и наука.

От тогава до сега, благодарение на ваксините са спасени милиони човешки същества, съдбите на милиони хора са променени към здраве, живот и дълголетие. Благодарение на ваксинациите силно намаляха детската смъртност и смъртността при възрастните и като следствие през последните два века средната продължителност на човешкия живот се повиши. Даде се шанс на милиони хора не само да живеят, но и да се радват на добро здраве.

Морбили - рискови групи, мерки и усложнения

vax3

Ако се откажем от ваксините и ваксинациитеозначава да се върнем във времената преди д-р Дженър и смъртността да се увеличи, както е било през средните векове. Благодарение на ваксините и пространните програми за ваксиниране на населението в България и света има болести, които повечето съвременни лекари познават само по описание от учебниците – едра шарка, дифтерит, коклюш, петнист и коремен тиф и други, и са спасени милиони хора. Като пример ще посоча, че шансът за оцеляване от дифтерит е 40-50%, т.е. всеки втори е потенциален смъртник. От десетилетия тази болест я няма в България.

 Тези страшни лекари!

Въпреки всички резерви, които съществуват към ваксините, моето твърдо убеждение е, че хората трябва стриктно да се придържат към изискванията на Имунизационния календар при липсата на конкретни противопоказания, определени от наблюдаващите лекари. Възможността за усложнения, които поначало се срещат при малък брой хора – следствие от специфичността на биологичната материя, не трябва да възпира от най-надеждното за момента средство за борба със сериозните и безпощадни инфекциозни болести, които съвременната медицина профилактира. Всички лекари са наясно, че винаги е по-лесно и безрисково да профилактираш, отколкото да лекуваш, а болестите, колкото и добре да са лекувани и овладявани със съвременни и надеждни лечебни средства, продължават да вземат своите жертви.

*Откъсът е от книга първа "За човека, болестта и още нещо".  

17d1e17a8ff26c177441ed51d8c431d4 validationType 1Cr10833920dcd3a27256ad18dafd80f4b2

Източник: credoweb.bg


Препоръчваме ви още:

Природата ще реши проблема, но скъпо

Още едно "безумно писание"

Последно променена в Сряда, 28 Март 2018 08:47

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам