logomamaninjashop

Кога третата сливица става повече от УНГ проблем

  • 06 Юли, 2017

Автор: Милена Макавеева


Здравословните проблеми около третата сливица са неприятни за детето и цялото семейство и изискват много търпение и упоритост. За съжаление при сериозни възпаления (аденоидити) се налагат консултации и с други специалисти извън УНГ докторите, а именно: стоматолог, ортодонт и логопед.


Ето основните причини за тях:

Дишане през устата

Уголемяването на третата сливица, при наличие на възпалителен процес, води до стесняване на пространството за дишане. Детето е с усещането за запушен нос и започва да диша през устата. То хърка, сънят става неспокоен, може да има моменти на сънна апнея. Нарушеният сън е причина за унесеността и общата отпадналост на детето, ниският тонус и отслабено внимание. Хроничното дишане през устата във възрастта, в която се развива лицевият скелет, води до редица особености във вида на лицето, наречени „аденоиден вид“, а именно: лицето се удължава, устата е отворена, горната устна е леко повдигната, а долната може да изглежда напукана и изсъхнала, наблюдават се тъмни кръгове под очите. Често се установява високо положение на твърдото небце, а също и зъбни деформации, може да се наблюдава лош контрол над саливацията (т. е., да изтича част от слюнката извън устната кухина). В една част от случаите може да се констатира и сухота в устата, което създава благоприятна среда за развитие на бактерии и предразполага развитието на стоматологични проблеми. Децата, които не дишат през носа си, нямат добро обоняние и респективно се намалява апетитът, особено сутрин. Гласът става гъгнив, а звуковете са нарушени – от една страна поради стеснението в кухините, което се отразява на резонанса, от друга, поради ниското положение и слабата подвижност на езика. Ако детето ви демонстрира някоя от гореизброените особености, не се колебайте да се обърнете към специалист, дори в случаите, в които е извършена операция, мускулите се нуждаят от време и усилия, за да работят отново правилно и оптимално.

Възпаление на средното ухо

Близкото разположение на третата сливица до Евстахиевата тръба е причината при чести аденоидити да се получи възпаление на средното ухо. Евстахиевата тръба е тази част, която свързва средното ухо с гърлото и нейната функция е да се вентилира и дренира средното ухо. Освен това е свързана и с поддържането на налягането на въздуха. Когато третата сливица се възпали и уголеми, тя често притиска входа на тази тръба, засяга нейното функциониране и бактериите и вирусите лесно преминават в средното ухо и го възпаляват. Резултатът от това е настъпването на „среден“ отит, което е свързано със силна болка и прием на антибиотици. Този процес е податлив за хронифициране, а честите рецидиви на отит водят до леко снижение на слуха. В ранните години това се отразява на разбирането на езика, например думите „коса“, „кожа“ и „коша“ могат да звучат еднакво на детето и то да се ориентира по контекста за какво му се говори. В предучилищна възраст тези проблеми биха могли да компрометират фонологичното съзряване, което е базисно умение за процеса на ограмотяване.

Независимо от възрастта на детето, ако то има част от тези проблеми, не отлагайте консултацията с логопед. Неговата работа в случая би била на първо място: оценка на състоянието, обследване на лицевата и орална мускулатура, говорна продукция и разбиране на езика; ако възрастта позволява: оценка на висшите корови функции и фонологични умения. Както разбрахте, честите аденоидити имат сериозни последици върху оформянето на лицевите структури. В компетенциите на логопеда е въздействието на говорното дишане, раздвижването на езика и правилното му позициониране в покой и при изговаряне, подобряване на контрола над слюнката. По правило се правят редица упражнения за подобряване състоянието на кръглия мускул около устата, който отговаря за движенията й, а също има отношение към продукцията на лабиалните звукове. Извършват се и различни упражнения, под формата на игра, за оптимизиране силата на долната челюст. Звуковете от речта, които са нарушени се коригират и автоматизират в спонтанната продукция. От огромно значение за цялостното възстановяване на детето с чести аденоидити е и посещението при стоматолог и ортодонт. Тяхната работа от една страна цели превенция и лечение на проблемите в устата, възникнали основно поради устното дишане, а от друга – да превентират или третират деформации на зъбните редици и челюстите, да подпомогнат правилното им конфигуриране по време на израстването и развиването на лицевия скелет.

Какво е важно да знаем за третата сливица

Третата сливица (може да се срещнат и понятията: аденоидна вегетация или небна тонзила) е образувание, което физиологично има всяко дете. Счита се, че тя се формира към първата година, най-силно е действието й между третата и петата година от живота, към седмата започва да започва да закърнява и напълно изчезва през пубертета. По своята същност тя представлява лимфна тъкан, намираща се в задната част на носа, в горната част на фаринкса. Заедно с небните сливици и лимфните възли под челюстта, на шията и около ларинкса образуват т. нар. Валдаеров пръстен, който е важен имунологичен орган за човека.  Функцията на аденоидната вегетация за организма е да формира имунен отговор при откриване на алергени и антитела в лимфната тъкан и по този начин да защити долните дихателни пътища от различни вируси и бактерии. Най-честата причина тя да се възпали и уголеми са вирусните инфекции. Установено е обаче, че когато тези възпаления са чести и продължителни, се регистрира и бактериална инфекция (най-често стафилококова или стрептококова). Съществен фактор при възпалителните процеси на третата сливица е контактът с дихателни алергени. Независимо от типа на болестотворния фактор, при наличие на възпалителен процес се наблюдава хипертрофиране, уголемяване  на лимфната тъкан на сливицата, което се отразява пряко на дихателните пътища и съседните тъкани и органи.  Дишането през носа става шумно, затруднено, постепенно се замества от устно дишане. Често срещано явление са хъркането и неспокойният сън. Разрасналата се аденоидна тъкан започва да отделя секрет, който се стича по задната стена на небцето, което е причина за дразнещата кашлица, особено интензивна през нощта и на сутринта. Много неприятно усложнение от секретирането на  аденоидна тъкан е възпалението на средното ухо, поради запушване на Евстахиевата тръба, което води до отит.

Диагностицирането на евентуален проблем с третата сливица у детето става от специалист оториноларинголог, или УНГ. Лечението, ако е установен аденоидит (възпаление на аденоидната вегетация) и той се хронифицира, е трудно и продължително. В част от случаите са налага оперативното й отстраняване.


logoped okПовече за Милена

Завършила е бакалавърската си степен в СУ „Св. Климент Охридски“, а магистърската – в Нов Български Университет. Като студент работи в Специализираната болница за лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа „Св. София“, на доц. д-р Иван Чавдаров. Следва работата й като част от уникалния екип на Терапевтичен и обучителен център „Пумпелина“ за 5 години. След това стартира частната си практика, която понастоящем се провежда в Логопедичен кабинет „Светулките“ http://svetulkite.com/.
Професионалните й интереси са свързани с ранната интервенция и превенция, терапия на нарушения от типа на сензорноинтегративната дисфункция,  аутистичен  спектър, детска церебрална парализа, епилепсия и други неврологични заболявания.


Препоръчваме ви:


Късно проговаряне
 

Закаляване през първата година 
7 "безобидни" симптома при децата през първата година

Последно променена в Вторник, 08 Август 2017 10:22

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам