logomamaninjashop

Не възпитавайте момичетата да харесват лоши момчета

Кармен Руис Репуйо – социолог и автор на изследването „Гласове зад данните” за насилието над момичетата сред юношите, е анкетирала над двайсет малтретирани момичета. Итервю на Присила Гилайн за xlsemanal.

Правилно ли е да обвиняваме за насилието над момичетата съвременните технологии?

Не смятам, че съвременните технологии предизвикват, нито че развиват форми на насилие или неравенство. Те са просто още един елемент от ежедневието ни. Ако между момчетата и момичетата има здравословна връзка като между равни, социалните мрежи не са проблем. Фокусът е върху това как ги възпитаваме.

Кога да подарим мобилен телефон?

За да използват толкова важен елемент като смартфона, децата трябва да са в известна степен зрели. Някои са такива още на 12, а други не са и на 14 години. Така или иначе трябва да ограничаваме достъпа до интернет. Мястото за среща вече не е паркът; сега прекарват часове, следейки разговорите в групите в УотсАп, в които участват. Не може да преминеш от това да нямаш мобилен телефон към смартфон с интернет 24 часа в денонощието.

Имат ли децата право на лично "виртуално" пространство?

ec4ce48d17b0bda36087b2cf3d86aa55 XL

Как трябва да реагират родителите на насилието над момичетата?

Ако усетят, че дъщеря им е жертва на насилие, най-напред трябва да потърсят професионална помощ, програми за психологическа подкрепа, които да им посочат как да подходят с дъщеря си. Правилата трябва да се нагодят към момента, който преживява дъщеря им във връзката си. Не е едно и също дали е с приятеля си от три месеца или от три години.

Има ли смисъл да бъде наказвана или да й бъде забранено да се вижда с момчето?

Обикновено така се прави, но това не е добро решение – то настройва момичетата срещу семейството им. Трябва да си върнем доверието на децата. Трябва да оставим момичето само да сложи край на връзката. Разбира се, ако има ясно изразена опасност и то не го осъзнава, трябва да се намесим.

Като подадем жалба?

Много семейства подават жалба срещу насилника, но опитът ми показва, че жалбата невинаги е начинът да се прекъсне една връзка. Някои момичета остават с приятелите си дори при наличието на ограничителна заповед. Необходимо е да бъде прекъсната емоционалната връзка. Законовата раздяла невинаги е достатъчна. Затова е много важно семействата да са подготвени да помогнат на дъщерите си.

Как да покажем на момичетата, че са в токсична връзка?

Те вече познават теорията – знаят какво е здравословна връзка и какво не. Но имат проблем да я приложат на практика. Много е важно да осъзнаят, че ревността не е израз на любов. Тази асоциация трябва да бъде унищожена. Трябва да се работи дълго с тези момичета. Не е достатъчна двучасова лекция.

Приятел, гадже или насилник?

ca799c3c70cb8eac9ab96b4e08b0da03 XL

Как да ги предпазим?

Трябва да развием самочувствието им; да ги възпитаме да са силни (да се чувстват способни и да знаят, че не стоят по-долу от мъжете); да оспорим някои филми и неуместни коментари; да покажем примери за силни жени от семейството. От основно значение е да сме последователни в наставленията си.

А що се отнася до момчетата?

Трябва да ги научим, че мъжествеността е свързана с уважението; да развенчаем привлекателността на хулигана като модел за мъжественост. Трябва да покажем като привлекателни момчетата, които в обществото не се възприемат като такива, но на тях може да се разчита; приятели, с които спокойно можеш да споделиш проблемите си. Трябва да променим този манталитет, за да намират за привлекателно това момче, а не побойника.

Какви са в най-общи линии последиците от насилието над момичетата?

Те са три групи. На първо място, това са здравословните проблеми. Обикновено са свързани с ниско самочувствие, тревожност и стрес. Много момичета получават стомашни проблеми, втрисане и припадъци. Здравето им също може да бъде засегнато от аборт или от честото приемане на противозачатъчни след полов акт, ако приятелят им обикновено отхвърля употребата на презервативи. На второ място са последиците за образованието им. Успехът им в училище спада и много от тях остават да повтарят, защото преживяното не им позволява да се съсредоточат върху ученето. И на трето място, социалният ефект. Много момичета са отхвърлени от околните. Отхвърлените не са насилниците. Това ги кара да се чувстват още по-зле. Освен това, заради контрола, на който са били подложени във връзката си, остават изолирани и без приятели. Когато скъсат с момчето, трябва отново да си създадат социален живот.

Този текст преведе за вас Татяна Иванова


Препоръчваме ви още:

Не, тя не е длъжна да прегръща никого

Как да говорим с децата си за секс?

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие

 

 

Последно променена в Събота, 12 Октомври 2019 12:31

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам