logomamaninjashop

10 неща, които майката иска да каже на децата си

(преди да са станали твърде „куул“, за да я слушат)

Думите на Кейт Бартолота биха могли да бъдат казани от всяка майка, стига да улови точния момент.

Неотдавна дъщеря ми стана на 10 и аз стигнах до следното прозрение: Има куп неща, които искам да успея да й кажа точно сега, преди да отиде в гимназия, когато да слуша майка си ще е голям срам. 
Така си съставих списък с 10 неща, които бих искала дъщеря ми и нейният по-малък брат да чуят, преди от „мама, която знае всичко за света“ да се превърна в „мама, която нищо не разбира“.

1. Накрая всичко ще бъде наред, а ако е не е, значи това все още не е краят.

Искрено вярвам в това. Семейството ни имаше трудни години, ти също ще имаш своите трудни години. Но си струва. Трудностите каляват характера и учат на съчувствие към другите. Най-хубавите неща в живота ми са свързани с моментите, през които ми е било ужасно трудно да премина. Затова, ако се отчайваш или мислиш, че по-добре няма да стане никога, помни, че някога ще се връщаш към тези мигове и ще се удивляваш. Ще успееш.

2. Всички мои страхове, свързани с алкохола и наркотиците, всъщност не са за алкохола и наркотиците.

Ще опиташ много неща. Ако е веднъж, нямам нищо против. Понякога опитваме – пушим от цигарата на приятелката си, която ни се струва супер готина, напиваме се на купон, пушим трева, защото „всички казват, че са опитвали, аз да не съм най-глупавата.“ Но има една уловка. Всичко това ти е нужно само, за да се „изключиш“ от живота. Да бъдеш „включен“, да виждаш ясно какво се случва около теб – е много по-яко. Ако опитваш да компенсираш това, че не си супер, с пиене и наркотици, (или с ядене и шопинг), усещането, че не си „куул“ не изчезва. Сама ще трябва да се справиш с него и тогава животът ти наистина ще стане по-добър. И все пак, ако всичко около теб така се обърка, че вече не знаеш какво да правиш, позвъни ми.

Не се извинявай, не се страхувай, не крий сълзите си

4d579989f459a06bb4be6c39e1df5046 XL

3. Разбери какво наистина обичаш да правиш и му се отдай напълно.

Ако хабиш живота си, опитвайки се да откриеш себе си в чуждите интереси и увлечения, ще живееш скучно и тъжно. Опитвай различни неща. Опитвай наред. Ако откриеш това, което кара сърцето ти да пее, хвани се за него. Проучи го до най-малките подробности. Открий и други хора, които са влюбени в същото. Ако само следваш тези, които ти се струват супер, и се преструваш, че си увлечена от това, което харесват те, ще продължиш да общуваш с неточните хора. Обичай това, което обичаш, бъди себе си. Тогава в живота ще се появят хората, с които наистина ще ти е добре.

4. Не се страхувай от провалите

Винаги съм обичала този цитат на Нийл Геймън: „Ако допускаш грешки, значи опитваш нещо ново, учиш се, живееш, изпитваш издръжливостта си, променяш се, променяш света около себе си. “ Не можеш да създадеш нищо ценно, без да правиш грешки. Нито да нарисуваш картина, нито да обичаш и да имаш връзка, нито да си намериш подходяща работа… нито да изживееш живота си. Ако чакаш идеалните обстоятелства, за да започнеш нещо, ще ти се наложи да почакаш до пенсия. Аз и досега не успявам да го постигна, но продължавам да опитвам. Грешката не е поражение, тя е начин да научиш нещо.

5. Ти заслужаваш уважение

Заслужаваш уважение от мен, от баща си, от приятелите, от учителите, от всички хора в живота ти. И най-добрият начин да те уважават е като започнеш да уважаваш себе си. Говори ясно, дръж главата си високо вдигната. Упорито отстоявай това, в което вярваш. Вземай решения, от които няма да се срамуваш. Някой се отнася пренебрежително към теб - кажи му в очите, че не приемаш това. Ако нищо не се промени, направи така, че той да отнема по-малко от времето ти и да има по-малко място в живота ти. Дръж близо хората, които не се съгласяват с теб, които те предизвикват, иначе ще живееш в сапунен мехур и ще гледаш живота от своята камбанария, като зрител. Не бива и да търпиш удари от тези, които не те уважават.

6. Първият, който се загледа в тебе, не е ТОЙ, Мъжът, Единственият на 100%

По-скоро единственият може да е вторият, третият, дори четвъртият. Знаеш ли защо? Защото Най-добрата, Единствената, Неповторимата си ти самата. Любовта не кръжи наоколо, няма да ти я поднесат на тепсия. Тя е вътре в теб. Това е златното зрънце, вътре в нас, което ни прави живи. И най-хубавите моменти в живота са тези, в които се сближаваме с човека, който ще сподели любовта си с нас. Не забравяй, че първо трябва да се научиш да обичаш себе си. Ако обичаш и уважаваш себе си, ще си милион пъти по-способна да споделиш това чувство с другите. В живота си ще срещнеш удивителни и прекрасни хора, и аз се надявам, че поне с един от тях ще можеш да изпиташ това чувство, за да станете наистина сплотена двойка. А докато го намериш, влюби се първо в собствения си живот, защото няма кой да го направи вместо теб. 

След 3 години ще мога да те изгоня от къщи

c0d58f8b5c85506c36aa35da43edf14a L

7. Да си влюбен е яко, но не е същото като любовта

Сексът с любим човек е нещо прекрасно. Но не е единственото. Ще имаш своята първа целувка, от която ще изтръпнеш до палците краката, но ще имаш и целувка „Господи, обичам го!“. Ти обичаш точно тази целувка. Един ден ще срещнеш твоя човек и ще почувстваш нещо подобно на любовта по филмите. Това „нещо“ е всъщност удивителна химическа реакция. Хората, с които ще изследваш тази наука за живота, няма да останат дълго с теб и в това няма нищо лошо. Животът е низ от истории и най-интересното е да наблюдаваш как твоята история се пресича с нечия друга. Понякога хората остават в живота ни до самия му край, друг път присъстват в една-две глави от него. Само смелите разбират кога една история е свършила и как да се разделят достойно с нея.

8. Добротата никога не е неуместна

Когато ти самата станеш голяма, ще забравиш много от нещата, които са ти се стрували супер важни в училище или в университета. Ще забравиш какви оценки си имала на матурите. Ще следиш съучениците си в социалните мрежи и ще се питаш как изобщо си могла да се влюбиш в този клоун. Ще отвориш албума на випуска си и ще се чудиш кой те е навил да си направиш тази идиотска прическа. Но никога няма да забравиш хората, които са били истински добри с теб. Кой ти е помогнал, когато си се чувствала зле, кой те е обичал, дори когато си се мразила. Бъди такъв човек за своите приятели.

10 ценни урока за 10-годишните ни деца

ea3d3fde3158404e736694c1ce93ec41 XL

9. Не зная всички отговори, но винаги съм готова да те изслушам

Точно сега вие с брат ти сте убедени, че знам всичко. А аз знам, че тази ера ще скоро ще свърши и дори, в известен смисъл, се радвам. Благодарна съм на своите родители, не за мъдрите им съвети, а за това, че ми показаха, че възрастните също се променят и израстват. Учат се на нови неща. Когато нещо не им се получава, продължават нататък и опитват иначе. Истинската зрелост е в умението да отхвърлиш това, което е непродуктивно и да си готов да опиташ нещо друго. Ти ще правиш своите грешки, ще намериш собствени отговори, но докато трае този процес, аз ще съм винаги готова да те изслушам.

10. Никога не е късно да живееш така, че да имаш с какво да се гордееш

Дори да забравиш всичко, което ти казах дотук, запомни следното: всички ние имаме право на още един опит. За да промениш посоката на живота си няма възрастови ограничения, но да се обвържеш и да заседнеш в живот, в който няма нищо истинско, е трагедия.
Един мъдър мъж го е казал най-добре: „Никога не е късно да станеш този, който искаш да бъдеш. Няма ограничения във времето, няма спиране по необходимост. Можеш да се променяш или да си останеш какъвто си. В това няма правила. От всичко можеш да извлечеш най-доброто, но и най-лошото. Надявам се да извлечеш най-доброто.“

И се надявам, че ще срещнеш нещо, което ще те удиви. Надявам се да усетиш нещо, което не си усещала никога. Надявам се срещнеш хора с различна гледна точка. Надявам се да живееш живот, с който ще се гордееш. Ако не се получи, надявам се да имаш смелост да започнеш всичко отначало.
Обичам те. Върви и направи своите блестящи грешки. Върви и се влюби до уши в собствения си живот. 

 

Препоръчваме ви още:

Не казвайте това на момичето!

Дъщеря

"Странен" или "уникален" зависи от нас

 

Последно променена в Сряда, 13 Юни 2018 10:00

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам