logomamaninjashop

Как да подготвим детето за лагер

Автор: Мария Пеева

Повечето от нас имат страхотни преживявания от лагерите в детството ни. Сега разнообразието от летни занимания е огромно и първото предизвикателство за родителя е да избере точно този лагер, където детето ще се чувства най-щастливо. Ако още не сте направили избор, може да погледнете нашите идеи ето тук. А ако вече сте се насочили, идва следващата стъпка - да подготвим детето за лагера така, че да се забавлява пълноценно и да се върне с чудесни спомени.

1. Списъкът

Следвайте го точно. Повечето лагери пращат на родителите списък със задължителни вещи, както и списък с нежелателни. Внимателно проучете списъка и не подготвяйте багажа на детето по същия начин, по който го правите, когато пътува с вас, а според изискванията. Постарайте се да не пропуснете нищо, защото заради някоя дреболия, например забравени очила, шапка или пояс, може детето да не бъде допуснато до басейна. Но и не окуражавайте децата да носят забранени храни или вещи, например електронни игри. Проверете и каква е политиката на лагера за лекарствата. Най-вероятно те ще трябва да се съхраняват при медицинската сестра или възпитателите. Обикновено сумата за джобните също се уточнява предварително. Не е добре детето да носи много пари в брой. Погрижете се всички дрехи и обувки да са удобни и подредени така, че детето лесно да ги открива. Включете го в подреждането на багажа, за да намира по-лесно впоследствие всичко нужно.

2. Медицинска грижа

За някои лагери се изисква да се попълни формуляр от личния лекар след преглед на детето. Погрижете се навреме за това, според указанията от организаторите на лагера. Уверете се, че детето е здраво и няма въшки. И в най-престижните училища въшките напоследък са голяма напаст. Препоръчва се за лагера да дадете на детето шампоан и спрей против въшки, както и спрей за насекоми и кърлежи. Ако детето е с хронично заболяване, проверете дали в лагера е осигурена подходящата за него медицинска грижа. Ако политиката на лагера позволява, подгответе си и аптечка за детето според нуждите му. Както споменах по-горе, обикновено тя се съхранява от отговорника на групата. 

Малка аптечка за морска почивка

aptechka3. Етикети с името

Това е изключително важно. Надпишете дрешките и обувките на детето. Децата обикновено просто хвърлят дрехите си, като влязат в стаята, или на поляната, или на мястото за хранене. Рискът детето ви да си изгуби нещо важно още на първия ден е огромен. Постарайте се да го улесните, за да не мисли за това и да се притеснява дали ще изгуби нещо, вместо да се забавлява. Не чакайте последната вечер, а няколко дни по-рано си вземете един перманентен маркер и набързо надпишете всички дрехи на етикета. Естествено, покажете му къде са надписани, за да знае къде да гледа.

4. Очакванията

Децата обичат изненадите, но само ако става дума за играчки и подаръци. В ежедневието те обичат да се чувстват сигурни. За да си прекарат добре и да са спокойни, е важно да знаят точно какво да очакват. Какъв ще е режимът. Каква ще е храната и по колко пъти на ден. Кога ще се ляга и става. Ако е лагер на море, ще има ли басейн или ще се плува само в морето. Ако е лагер на планина, на хижа ли ще са, или в палатки. Нека са наясно с всичко това още при избора на лагера, за да бъдат подготвени. Покажете им снимки от сайта на лагера. Обща ли ще е банята, или всяка стая ще има отделна. Какви са тоалетните (на места в лагерите на село е възможно да има тоалетни с клекало). Всякакви подробности от този сорт са важни. 

Прочетохте ли тези

5 признака, че детето не е готово за летен лагер

gotovo5. Носталгията

Не се учудвайте, ако детето се обади в първите дни и иска да се прибере. Това са съвсем нормални чувства. Важно е да го изпратим с усмивка и добро настроение и дори ако се притесняваме, да не го изразяваме. Децата веднага попиват нашите настроения, особено когато сме тревожни. Психолозите съветват да не взимаме детето веднага от лагера, ако се обади на втория ден, че не му харесва и иска да се прибира. Трябва да му дадем време да посвикне. Затова възпитателите би трябвало да помогнат и в повечето случаи се справят чудесно - след два-три дни носталгията по дома отминава. Така или иначе, докато детето е на лагер, вие няма как да му помогнете, дори ако настоява да ви се обажда по десет пъти на ден. А ако отива за първи път, най-вероятно това ще се случи. Не се тревожете излишно. Обикновено в крайна сметка детето си изкарва прекрасно и напрежението е било излишно. Много е важно да проверите политиката на лагера - децата ще имат ли право да ползват телефони, само вечер ли или и през деня. И разбира се, колко пъти ще може да се чувате.

6. Новите приятели

Много е удобно, когато детето отива на лагер с деца, които познава отпреди. Но лагерите са чудесно място и за нови приятелства. Окуражете детето да си намери нови приятели и внимателно успокойте притесненията му, че може да се чувства изолирано. Добре е да носи разни дреболии (стига да са позволени), които са добър повод да се запознае с другите деца. Например пакетчета дъвки, разни карти и играчки за размяна и разглеждане, любими списания и книжки, може би и някоя настолна игра, която не отнема място в багажа и не е твърде ценна. Изобщо избягвайте ценните вещи.

Имаш ли приятели?

pri27. Гответе се за изненади

Лагерите променят децата. Обикновено те се завръщат с нови идеи, нови приятели, нови интереси и нови навици. Всичко това не бива да ви учудва. Малка част от тези новости ще се запише, но едно е сигурно - новите преживявания ще обогатят детето и ще му помогнат да опознае по-добре не само света, но и собствените си възможности.


Препоръчваме ви още:

Идеи за летни лагери 2018

5 съвета за почивката с деца

Багажът - драма в три действия

Последно променена в Четвъртък, 31 Май 2018 16:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам