logomamaninjashop

Първият купон – правила за безопасност

Денят настъпи. Тийнейджърът ни отправя гореща молба да бъде пуснат на първия си самостоятелен купон до късно. Съгласяваме се. Знаем, че рано или късно ще чуем подобна молба. После изтръпваме от мисълта, колко глупости може да направи наследникът ни в компанията на себеподобни, без никакъв родителски надзор. Може и нищо особено да не се случи. Но все едно, на нас ни предстои една твърде напрегната нощ. Да се застраховаме, доколкото е възможно. Какво да обсъдим и за какво да се договорим преди да настъпи този момент.

Първи купон – условията и правилата

Фактът, че сме съгласни да пуснем детето си на събиране с приятели, сам по себе си означава, че му имаме известно доверие. Признаваме, че е пораснало и вярваме, че няма да злоупотреби с новопридобитата си самостоятелност. Сега нека седнем и заедно да обсъдим условията, при които сме съгласни да го пуснем. Първото и най-важно сред тях е да знаем точно къде и с кого ще бъде.

Детето трябва да знае, че се притеснявате за него.
Възможно е това да го подсети да се обади
и да ви успокои, че с него всичко е наред.

 

Празнуването като възрастни е отговорност и то истинска. С разрешението си ние жертваме собственото си спокойствие и сме в правото си да поставяме условия. Още повече, че те касаят безопасността на пубера. Затова е добре:

  • да запишем телефона на поне двама негови приятели, които също ще присъстват. Оптималният вариант е, ако ги познаваме и имаме тези контакти.
  • да разберем адреса, на който ще се състои купона. Ако сме от по-неспокойните можем дори предварително да проучим как се стига до мястото, за да не губим време, ако ни се наложи да реагираме бързо.
  • да се чуем с родителите на детето, което организира събирането, и да се уговорим да си взаимодействаме при необходимост;
  • да предложим събирането да се състои в нашия дом, така поне няма да се притесняваме къде е тийнейджърът (краен вариант за по-тревожните);
  • да се договорим за контролно прозвъняване по време на купона. Важно е да напомним на тийна, че трябва да зареди телефона си, за да имаме връзка с него.

Защо тийнейджърите смятат своите родители за идиоти

1441 ok3

Алкохолът и наркотиците

Знаем, че алкохолът е непозволено изкушение в тази възраст, но и не сме толкова наивни да смятаме, че цяла вечер ще пият сокчета. Предупреждението ни, да внимава с алкохола, най-вероятно ще бъде подминато. Затова е добре да поговорим какво трябва да се прави в случай, че консумацията му предизвика проблем. Да се опрем на личния си опит и да предупредим, че този вид напитки не те хващат от първата глътка, но те повалят внезапно. В началото се чувстваш еуфорично, весело ти е, докато не настъпи моментът, в който губиш контрол над себе си. Последствията са унизителни и неприятни. Границата между „весело и отвратително“ много бързо се размива. Затова е най-добре тийнът да бъде внимателен, ако иска да му остане добър спомен от събирането. Разбира се, за предпочитане е сам да купиш това, което ще консумираш, но рядко се случва точно така. Затова е добре да имаш контрол над чашата или бутилката си, сам да си наливаш и да не вземаш напитки от чужди ръце. Особено, ако компанията е голяма и сред гостите има непознати. Това е единственият начин да се предпазиш от нечий коварен план.

Предполага се, че до тази момент разговорът за наркотиците е проведен. Детето знае, че на подозрителни предложения и провокации трябва да отказва. Не можем обаче да сме сигурни, че приятелите му също са предупредени за това. В този разговор отказът е без алтернатива. Дайте му да прочете тази история - тя е на жена, която може да му е майка, и която съшо са я надрусали на купон:

Дизайнерската дрога

OBD okpg

Секс по време на купон – „не“ значи „не“

Да, говорили сме за равнопоставеността в секса, за правото на неприкосновеност, но е възможно друг присъстващ на събирането напълно да игнорира тези правила. Затова е добре да напомним.

Правило номер 1 за момичето
Не си готова за секс - не оставай насаме с момчето, което те ухажва. Остави първия си път за друга обстановка. 
Не си длъжна да приемеш интимност с някого, само защото му харесваш, защото този някой има ерекция или ти е неудобно да му откажеш. Да отклониш предложение за секс е нормално. Да се противопоставиш и да напуснеш не е срамно.

Правило номер 1 за момчето
Приеми спокойно отказа на момичето, не го принуждавай и в никакъв случай не се възползвай от безпомощното му състояние.

Дали да дадем на тийна презервативи трябва да преценим сами. Това е тънък момент – някои се смущават и ги изхвърлят, други оценяват доверието, трети решават, че това е стимул към действие, за което може и да не са готови. В този случай всичко зависи от степента на близост помежду ни, как семейството ни обсъжда темата. Но просто за сложим няколко презерватива тайно в джоба му не е вариант.

Какво да направиш, ако си преживял сексуално насилие

O6M3 ok

Правила на безопасност в екстремни ситуации

Добре би било да помислим за отстъпление, ако не всичко протече както трябва. Какво може да се случи на един тийнейджърски купон?

- склоняване към секс;

- скандал и изясняване на отношения;

- скарване, обиди или булинг (тормоз);

- настойчиви покани за употреба на алкохол и наркотици;

- забавления, които подлагат участниците в тях на риск или унижение.

Тийнейджърът трябва да знае, че не бива да чака ситуацията да се влоши, защото скарването може бързо да прерасне в сбиване, а настойчивото ухажването в изнасилване. Ако нещата ескалират, а тревогата и дискомфортът му нараснат, трябва да напусне мястото възможно най-скоро.

Бащата на три деца Бърт Фълкс има План Х за такива ситуации. Ако назрява проблем, тийнът изпраща есемес с буквата Х. Получавайки съобщението, бащата звъни и казва, че вкъщи се е случило нещо и ще дойде да прибере сина си до 10 минути. Връстниците нямат повод да се усъмнят в приятеля си и той не се чувства унизен от намесата на родителя си. Все пак не бяга, а си тръгва, защото вкъщи имат нужда от него.

Майка на тийнейджърка предлага на дъщеря си да си запише номера й в телефона не като „мама“ а с името й: „Ако се случи да попаднеш в лоша компания и не можеш да избягаш, престори се, че искаш да извикаш и приятелката си, която е много готина и в момента скучае вкъщи. Като чуя: „Здравей, скучаеш ли? Тук има як купон.“, аз веднага ще разбера, че имаш нужда от мен. Дори разговорът ни да е на високоговорител, ще имам предвид това.“

Не казвайте това на момичето!

OD2 ok

Какво още можем да направим:

- да определим кодова фраза, която ще означава „прибери ме оттук“ и да кажем на детето си да я сложи в шаблоните на съобщенията, за да реагира бързо, когато се наложи;

- да изберем заедно специален емотикон, който да ни изпрати в чата при нужда;

- да запише няколко номера на таксиметрови фирми в телефона си, за да има и друг вариант за реакция, ако не успее да се свърже навреме с нас;

- да го предупредим, че в никакъв случай не бива да тръгва с непознат (или малко познат) и да се качва в колата му.

Правилата за безопасност трябва да се обсъждат без излишен драматизъм.
Ако изглеждате параноични в очите на детето си, няма да ви вземе насериозно.
Липсата на негативен опит го прави лекомислено.

Не е нужно да ставаме досадни. Можем да разкажем някоя история: „С дъщерята на моя приятелка се случи нещо неприятно на такъв купон. Притеснявам се. Хайде за всеки случай да се уговорим така, за да не те мисля.“ За да има ефект подобно застраховане, то не трябва да е първия и единствен откровен разговор. От степента на доверие зависи дали тийнът ще се вслуша в думите ни и ще потърси потърси първо нас, ако има нужда от помощ.

Източник: uaua.info

Препоръчваме ви още:

Пубер вкъщи

Как да говорим с децата си за наркотиците

Прибра се с пиърсинг на пъпа

 

 

Последно променена в Петък, 11 Май 2018 08:46

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам