logomamaninjashop

Спрете да ни плашите!

Елиша Бийч Уилсън е многодетна майка, която описва ежедневието си в своя блог. Повод за създаването му е една интересна история.

Преди време тя публикува в социалните мрежи откровена снимка, на която кърми, седнала върху тоалетната чиния. Снимката предизвиква противоречиви реакции. Обвиняват я, че не възпитава правилно децата си. Това я принуждава да разкаже повече за себе си на страницата си. Така опонентите й разбират, че Елиша е майка на четири биологични и четири приемни деца, които отглежда със съпруга си – актьора Майкъл Бийч. След тази случка тя решава да води собствен блог. Ето един от най-популярните й текстове, публикувани в Нuffingtonpost.

Всеки път, когато вляза в интернет, ме заливат купища статии за възпитанието. Всеки път ми обясняват кой метод на възпитание напълно ще разруши психиката на моите деца; в резултат на кои мои грешки децата ми ще станат тревожни, диабетици, асоциални или безпомощни възрастни… списъкът е безкраен.

Разбирам, че се пишат какви ли не небивалици заради трафика на сайтовете, особено ако заглавията са тревожни и всяват паника. Всеки път, когато общувам с други родители, установявам, че има някаква параноя, която ни кара да се съмняваме в уменията си да се грижим за децата. Готови сме да повярваме на всяка глупост, стига да е написана черно на бяло.

„Оставете детето да се нареве, така ще се научи само да се успокоява.“

„Предлагайте на детето само органична храна от местен произход и без глутен, иначе ще умре от диабет.“

„Оставяйте децата сами, за да пораснат самостоятелни.“

„Не оставяйте децата сами, за да не се чувстват изоставени.“

„Запишете ги на няколко курса и ще пораснат тревожни.“

„Не ги записвайте на никакви курсове и ще пораснат без чувство за собствено достойнство.“

„Никога не казвайте на децата „не“ и поддържайте само положителна обратна връзка с тях.“

1175517 10201378693323040 1205942672 n

Спрете! Не ни ли стига? В резултат на тези съвети аз започвам да се съмнявам в собствените си способности и не мога да взема нито едно разумно решение за децата си. А на тях, представете си, им е нужна психически здрава майка, на която да могат да разчитат в тоя свят.

Истината е, че всички семейства са различни, всички родители са различни и дори всички деца са различни. Дъщеря ми е различна от сина ми, изобщо моите синове и дъщери са много различни. Може ли в такъв случай да има универсален съвет за възпитанието? Това е невъзможно. Няма „или-или“, няма черно и бяло. Няма абсолютна методика.

Като майка аз всеки ден вземам куп решения и гарантирано греша в половината от случаите.

Но това не означава, че травмирам децата си. Не ме разбирайте погрешно – аз съм привърженик на грамотното, отговорно възпитание. Четете книги по детска психология, посещавайте групи за ранно развитие или търсете съвет от специалисти. Колкото повече знаете, толкова по-добре. Истината е, че като родители, ние винаги сме неспокойни, когато взимаме решения. Това е нормално, но не си струва да се докарваме до невроза. Съветите за възпитанието трябва да разказват как може да се постъпи, да обясняват какво може да се случи, но не и да плашат бездруго тревожните родители. Тези, на които им е все едно, а такива все пак има, няма да се стреснат. А нормалните родители само ще се паникьосат.

Нито един от нас не желае злото на детето си. Всеки може да сгреши. Всички ние можем да научим уроците си от собствените си грешки. Затова моят апел е – не приемайте съветите за възпитанието като догма! Информирайте се, проучвайте ги, но… Постъпвайте така, както смятате за правилно за своето дете.

 

Препоръчваме ви още:

Не слушайте чужди съвети

Скъпи родители, лъжат ви!

Моля, не ни учете кога да раждаме

Последно променена в Неделя, 14 Януари 2018 10:34

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам