logomamaninjashop

Между два века

5 разлики между родителите "от вчера" и днес



С появата на интернет и развитието на виртуалното общуване, животът ни се промени във всички сфери. И родителството не е изключение – стана по-осъзнато и активно. 
Само преди 10 години семейството се въртеше около детето, а сега детето е член на семейната общност като всички останали. Родителите не се лишават от културни и други „недетски“ удоволствия в полза на зоопарка или детския кът. А вместо да готвят специално меню за мъника, просто преминават на здравословно хранене. Как еволюират родителите от началото на 21 век до наши дни?


1. Изхвърлиха бибероните

Все повече майки се придържат към естественото хранене – кърмят на поискване поне 6 месеца, захранват с лъжичка, бързо осъществяват прехода към чашката. А преди 10-15 години беше екзотика да отглеждаш детето без биберон-залъгалка например. Докато отвори уста да заплаче и „заглушителят“ вече е наместен. А ако, не дай Боже, забравят залъгалката настъпва истинска суматоха.

Вижте 

Захранване водено от бебето

2. Не налагат тотален контрол

Съвременните родители предоставят повече свобода на децата си. Ако по-рано мъникът, който се катери по парапета, е бил свалян веднага, сега мама и татко са до него, предпазвайки го с усмивка. Детето има право на избор. То решава какво да облече или обуе (дори да не е съвсем адекватно). Не го тормозят с „лъжичка за мама, лъжичка за тате“, когато се храни, ако не му се яде. Не го обличат, ако каже, че не му е студено. Хиперопеката и суперконтролът бавно и сигурно пътуват към забвението.

Прочетете

Как да си отгледаме жертва


3. Доверяват се на бавачката

Ако преди години бавачките са били привилегия само на много заможните семейства, сега помощничка могат да си позволят повече родители. И не е само въпрос на средства. Доскоро битуваше мнението, че с децата трябва да се занимават бабите им, но днес много жени в активна възраст не са склонни да посвещават времето си изключително на грижи по внуците. Продължават да работят, имат интензивен личен и социален живот, хоби и увлечения. А родителите установиха, че добрата бавачка, която може не само да нахрани детето и да се разходи с него в парка, но и да го научи на нещо полезно например на буквите или на думи от английския език, е много добро решение за семейството. Важно е само да намериш жената, която ще „пасне“ на детето и родителите му.

Вижте

Закаляването през първата година


4. Не изнежват детето

Родителите престанаха на обличат децата си „като зелки“ (с няколко слоя дрехи) и отдавна не се придържат към правилото – детето трябва да е облечено като възрастните, но с един „кат“ повече. Подобно изискване има смисъл само ако е в количката и все още не се движи активно. Не се притесняват да го пуснат навън без шапка.
Те вече знаят, че прегряването е не по-малко опасно от измръзването.

Прочете Децата и околните


5. Атмосферата kids friendly


Все по-често в заведенията могат да бъдат видени детски столчета, менюто за малчугани не е изключение, а макар и бавно се наслагва тенденцията в ресторантите да не се ограничава присъствието на деца. Магазините също станаха по-достъпни – често може да бъде видяна майка, която пазарува с бебешката количка и това вече не учудва никого.

 

В по-ново време родителството от сложна наука се превърна в естествен процес, детето е пълноправен член на семейството, освободен от свръхопеката на възрастните, с право на избор и достъп до територии, които по-рано бяха абсолютно табу.

 

Източник: news.i.ua

Препоръчваме ви още:


Гладен ли съм, или ми е студено?

Капани за модерни родители
Как да създаваме радост и да отглеждаме щастие

Последно променена в Петък, 10 Ноември 2017 08:49

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам