logomamaninjashop

Как да съхраним летните спомени

Лятото свърши, но никак не ни се иска да се сбогуваме със спомените, които ни създаде. Можем да ги съхраним при това с полза за детето. Ето няколко идеи, които могат да ни помогнат да направим истински дневник за пътешественици и да се забавляваме заедно децата си.
Хлапетата винаги са привлечени от ярките корици на книжките и с удоволствие изпълняват всякакви задачки скрити в тях – оцветяват, лепят, рисуват. Защо да не направим заедно една книжка за семейната почивка?
 
1. Мини албум (3-5) години

За да запазим впечатленията на детето от семейната ваканция задълго, можем да направим албум на спомените. За това са ни нужни: цветен картон или велпапе, цветна хартия, парчета плат, моливи, флумастери, ножици, лепило, двойно залепящо тиксо, перфоратор, красива лента или шнурче или това, с което разполагаме у дома.

Да оформим корицата
Със сигурност имаме достатъчно снимки от пътешествието си и сме уловили всички по-интересни моменти от него: необичайни дървета, красиви пейзажи, цветя, интересни камъчета или миди, птици и т.н.

За корица са подходящи тематичните снимки от мястото, където сме пребивавали: домове, сгради, градини, пейки улици и др.
Вземаме лист цветен картон, определяме какво ще е разположението по страниците – вертикално или хоризонтално. В лявата част на корицата правим две дупки с перфоратора (както и на всяка страница от албума). Те ще послужат за съединяване на готовите страници. Разделяме пространството на корицата визуално на три части – заглавие, колаж и място за снимката на малкия пътешественик.
c5185707829c42a76ad91578383abfe8

Заглавието на албума разполагаме най-горе. Изписваме го с някакъв необичаен шрифт: може да е ръкописен в стила на древните летописи, да е като части на пъзел или наниз от понички или балончета. Малкото дете с удоволствие ще оцвети тези нестандартни буквички.

Най-много място оставяме за колажа. Избираме с мъника снимките и картинките, които най-добре илюстрират главните моменти от пътешествието ни. Изрязваме ги, като им придаваме предпочитаната от детето форма, разполагаме ги върху корицата и с помощта на двойнозалепящо тиксо или лепило ги фиксираме към картона.

Да си направим карта
Вземаме лист плътна бяла хартия за първа страничка на албума. Върху него рисуваме подробен маршрут на пътешествието.

Пътят. За начало изрисуваме улица, започвайки от дома и завършвайки в крайната цел. Описваме на детето пътя, по който сме минали, левите и десни завои (те са условни и само повод), после го караме да вдигне лявата или дясна ръка, да тропне с ляв или десен крак, за да се убедим, че правилно се ориентира. За него една такава „гимнастика на посоките“ ще е забавна. Знаем, че малките деца трудно задържат вниманието си и е добре да има с какво да се разсеят.
Идва ред на криптирането. Нанасяме върху картата основните обекти, които сме срещнали по пътя си. Измисляме, заедно с детето, с какви символи можем да ги обозначим. Квадратче за дома, светофарче апликирано от цветна хартия, дървета, реки или езера от синя хартия или парче полиетилен. Каквото имаме под ръка, у всеки у нас дреме един хендмейкър. За най-интересните обекти избираме по-специален символ и ги надписваме.
str1

Карта на съкровището. Ако детето е открило някакъв много интересен предмет (камъче с необичайна форма, красива мида или рапан и всякакви други „невероятни“ съкровища), можем да ги сложим в кутия и да ги скрием с малчугана на „тайно“ място. Когато заровим съкровището ще го обозначим на картата. Може да го скрием в близкия парк, някъде в дома, изборът е на детето. След време ще имаме повод да предприемем пътешествие за търсене на съкровището, за което вече имаме подробна карта.

Малки спомени
Често си вземаме сувенир от мястото, което сме посетили, дори да не е от някоя туристическа сергия. Може да съберем находките на малчугана, да му предложим да избере кои от тях могат да се използват, ако са подходящи за залепяне.

Красотата на природата. За оформянето на такава страничка ще ни помогнат всякакви изсушени листа, цветя, малки плоски камъчета, дреболийки, които могат да бъдат фиксирани върху страницата с двойнозалепящо тиксо или лепило. Надписваме всеки „сувенир“.
1485907366 17

Творчество. Това е страницата на впечатленията. Можем да залепим снимка от посещение на зоопарк и да помолим детето да разказва какви животни и птици и видяло там, докато майсторим заедно албума. Впечатленията ( и снимките) може да са свързани и с посещение на детски кът, плаване с лодка, каране на рикша или каквото друго сме организирали като забавление на детето. Може да залепим билетче от филм, ако го пазим, или някакъв друг спомен от това събитие. А може и просто да ги нарисуваме. Можем да украсим страницата с лапички на кучета и котета и помолим мъника да ги запълни с пластилин.

Фоторепортаж
Това е страницата на крайната цел на пътуването ни. Избираме снимките, които най-добре илюстрират мястото, където сме почивали (според преценката на детето, разбира се). Подреждаме ги хронологично и ги залепяме към страница от цветен картон. Под някои от снимките може да измислим интересен коментар например: „Първата среща на Дани с морето“, „Пясъчният дворец на тате“, „А, къде ми е тялото?“ и др. подобни.
Вече сме готови с нашия „Албум на малкия пътешественик“. Съединяваме страниците с лентата или шнурчето, което сме си приготвили. Разглеждаме заедно  с малчугана общото си творение. Да, ангажиращо е, изисква посвещаване на време и труд, но пък какъв чудесен спомен от лятото ще е след време! А и никой не е казал, че всичко трябва да бъде свършено за един ден. Можем да посветим няколко творчески уикенда на албума, ако времето не позволява игри навън.

21585896 1458202857596324 2084106214 ok

2. Дневник на пътешественика (6–10 години)

Можем да използваме вече споменатите материали и всичко друго, с което разполагаме вкъщи. „Герой“ на дневника може да бъде всеки посетен от семейството град, който детето си избере. Може, разбира се, да опишем и всички места, които сме разгледали по време на пътешествието си, но затова ще са нужни много повече време и усилия.

Оформяме корицата
Написваме заглавието, което детето си избере, колкото и да е необичайно, след време ще е забавен спомен. Отделните букви то може да украси с ярък пластилин, това ще придаде релеф на корицата. Можем да залепим символа на мястото, ако има такъв или емблемата му.

Фотоколаж. Той заема най-голяма част от корицата. Нека детето да избере снимките, които са му любими от посетеното място.

В долния десен ъгъл слагаме малка снимка на пътешественика, чийто дневник правим заедно, в целия му блясък!

21641209 1458202964262980 658752814 nokpng
Природа и изглед от градчето, където е посетената атракция
Посвещаваме страница на забележителностите на това място, обсъждаме кои от тях да включим с детето. Провокираме въображението му като го оставим то да измисли заглавията на снимките с някакво необичайно название, според емоцията, която му създава мястото. Бихме могли да посветим страница на разказа на младия пътешественик. Най-забавните и интересни впечатления, които е споделил, мъдри мисли и констатации.

Следващата страница е за посетения обект. Тук всякакви сувенири под формата на билетчета от атракции, дребни сувенири от мястото, стикери, брошури от забележителности могат да бъдат залепени в реда и формата, които детето си избере. Забавните обяснения към „артефактите“ са задължителни.
На друга страница можем са съхраним в плик паметни бележчици, изписани върху цветна хартия, смешни думи и определения за местата, които детето е видяло, неща, които не сме залепили другаде, но са не по-малко ценни.

Национална кухня.
В тази възраст пътешественикът вече може да оцени качествата на местната кулинария. Можем да сложим снимка от мястото, където сме се хранили. Нека детето да украси менюто, което сме опитали. Може да нарисува или залепи картинка на ястието, което най-много му е харесало, ако междувременно сме се сдобили и с рецепта. Кулинарната страница детето може да изрисува с всякакви кухненски съдове, продукти и каквото друго му хрумне, това ще е чудесен фон за кулинарното кътче.
21640544 1458202910929652 922355132 ok

Фоторепортаж
Любимите места и обекти оставяме за последната страница. Може тази страница да е летопис за следващите поколения, с няколко мъдри послания от пътешественика в духа на: „Ти, който отваряш този дневник... ще разбереш как преди… години аз съм пътешествал по тези нместа.“ Може да прибавим и няколко „завета“ и препоръки на пътешественика, към следващите, които ще поискат да посетят описаното място – какво да имат предвид. На гърба на последната страница обозначаваме кой и кога е създал този дневник на пътешествието.

Коментар на педагога
Рисуването на карти създава у детето елементарна представа за пространството, което обкръжава дома му, за мястото, където е било посещението. Това е възможност да обогати речника си с понятия като улица, светофар, адрес и др. 
Обяснете на малкото дете колко далеч е дома ви от крайната цел на пътешествието, като сравните с разстояние, което му е по-познато – например от дома ви до детската площадка. Така ще започне да разбира, че всички предмети на улицата са разположени на различно разстояние един от друг. Занимания като оцветяване, изрязване, лепене и моделиране развиват и усъвършенстват фината моторика. Обозначаването на местата, които са посетени, надписването на снимките, колажите или забавните рисунки тренира паметта, усъвършенства говора и умението за свързване на думите в текст и трениране на новите попълнения в речника му. Предизвикателството да опише в малък разказ преживяното провокира въображението.

Препоръчваме ви още:

 

Как да съхраним спомените от детството
Как да създаваме радост и да отглеждаме щастие 
Мамо, скучно ми е! 
Домакински задължения по възраст 

 

Материала подготви Янка Петкова. Източник на снимките и идеите - интернет и личен опит. 

Последно променена в Понеделник, 16 Октомври 2017 16:37

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам