logomamaninjashop

ParaKids - за да спортуват всички деца


Ние сме Даниела и Бояна - основателите на
ParaKids. По образование сме кинезитерапевт и треньор, с магистратура Адаптирана физическа активност и спорт (иначе казано - „спорт за хора с увреждания“). Срещнахме се, когато спечелихме стипендии за докторанти в НСА „Васил Левски“. След няколко разговора осъзнахме, че сме намерили сродна душа за осъществяване на общи цели - достъпен спорт за децата с увреждания в България и подобряване на качеството на живот на тях и семействата им. Нашето желание е да приложим добрите практики, които сме усвоили в Академията, от опита на Финландия и САЩ и от всички места, от които сме черпили знания и опит.

Нашата мисия е да направим спорта достъпен за децата с увреждания, гръбначни изкривявания и наднормено тегло. Предоставяме достъп до адаптирано плуване и адаптирани ски, както и изправителна гимнастика. Желанието ни е да осигурим максимално разнообразие от спортни занимания и адаптирана екипировка.

IMG 0788 ok

Преди броени дни осъществихме първия си летен спортен лагер за деца със и без увреждания „Морски приключения“, организиран на морето, в партньорство с Акаша Сърф, Порше БГ и Georgo’s Sports Wear.
За целите на лагера, закупихме първата в България количка, която осигурява лесен достъп до пясъка и водата на плажа, за децата с тежки физически увреждания. Това се случи благодарение на паричната награда от конкурса на Промяната.
Следващата стъпка е да осигурим специализирана екипировка за адаптирани ски за децата с увреждания на опорно-двигателния апарат. Започнахме с търсенето на спонсори, за да реализираме и зимен спортен лагер.

Дейността ни се развива, защото силно вярваме и виждаме ефекта от нея, както и благодарение на подкрепата, която ни осигурават от Промяната (финансова, медийна, експертна и др.).

19720255 1398052576944686 755413729 o


За конкурса

Той е мечта за всеки социален предприемач, който търси положителна промяна. Форматът му е иновативен за България, фокусът пада върху подкрепата за развитие и надграждане на смислени идеи и каузи, чрез обучения и контакти, с експерти от различни области. Промяната дава свобода и вдъхновение на предприемачи, здраво стъпили на земята. За да е успешна една кауза, трябва да има гъвкавост и смелост.

Професията „социален предприемач“

Социалният предприемач е преди всичко много наблюдателен и чувствителен към заобикалящата го среда. Регистрира недостатъците, но вижда и решения. Решения, които подобряват живота на хората, обществената среда. Социалният предприемач вярва в реализирането на целите си и ги приема като кауза. Социалните предприемачи в България са хора с мечти и големи сърца. Хора, които искат да живеят в балансирано общество, което се развива и надгражда.
Не всички оправдават общественото доверие и очаквания. Но благодарение на упоритите хора, които съвестно и всеотдайно развиват своите каузи и се борят за тях, общественото мнение се променя. Все повече хора се чувстват въвлечени и отговорни за подобряването на заобикалящата среда и начина на живот. Наблюдава се осъзнаване на необходимостта от промяната като процес, който протича отвътре навън: „Бъди ПРОМЯНАТА, която искаш да видиш в другите.“
15032819 1940530139507568 122634623894327485 n

Очакваните и неочакваните герои на Промяната

Честно казано, очакванията ни бяха надхвърлени многократно. По време на конкурса, както и в Акселератора, срещнахме хора с невероятен заряд и ентусиазъм, хора със смислени идеи и каузи. Хора, които са готови да споделят опит и да ти помогнат да се развиваш. В Акселератора бяхме заедно с Дарина от „Приятели на морето“, която много точно го описа в едно изречение: „Невероятно е как конкуренти си помагат, за да развиват дейността си!“. Наистина е невероятна обстановката на разбиране и взаимопомощ, без задни мисли и спестяване на информация, невероятно е усещането за безрезервна подкрепа и активност от останалите смели социални предприемачи.

Има много смислени проекти и дейности, които се случват и подобряват живота на децата и хората в България, но за жалост, малко се говори за тях и рядко се споменават от медиите. Конкурсът е изключително успешен, благодарение на широкото медийно отразяване. Когато каузите, делата и резултатите стигнат до повече хора, става като вълна. Превръща се в епидемия – все повече хора се заразяват с кураж, ентусиазъм и смелост, за да има по-добро бъдеще на всички нас. Промяната е приключение, което развива всеки социален предприемач.


Препоръчваме ви:

Готови ли сте за промяната? 
Ерготерапията
 - професия от бъдещето 
Най-великите шампиони

Последно променена в Четвъртък, 10 Август 2017 10:51

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам