logomamaninjashop

Животинчето Злоба

Автор: Мария Пеева

Една майка ми прати снимка на малка сладурана. Как ме трогна тази жена… Написа ми: “Миме, пращам ти снимка на моето момиче със специални потребности. Много искам да са повече хората, които учат децата си да се държат добре с различните. Когато лош човек обиди моето дете, аз й обяснявам, че има едно животинче Злоба, което живее в някои хора.”

Животинчето Злоба… Хареса ми това обяснение. Ние всъщност не се раждаме чак толкова зли, не мислите ли? Някъде по пътя се учим на лошотията. Пускаме в душата си животинчето Злоба и то се вкопчва в нея и почва да ни яде отвътре, а чрез нас да хапе и другите - първо наранява тези, които много не харесваме, а после подхваща всички наред - дори и най-любимите ни хора. Ужасен паразит е това животинче, а най-лошото е, когато толкова свикнем с него, че вече не искаме да се освободим от ноктите му.

Гледахте ли този велик филм “Чудо”Може би сте го гледали, но нека поясня за всеки случай. Филмът разказва историята на не/обикновено момченце, което страда от тежко и рядко генетично заболяване. След няколко години на домашно обучение най-после родителите му решават, че е време да го пратят на училище, сред другите деца. В началото то крие лицето си със скафандър. Но с помощта на семейството си успява да преодолее страховете си и намира нови приятели. Историята му е изключителна - история за тихата сила на обичта, за семейната подкрепа, за готовността да приемеш детето, което не изглежда като другите, но и за смелостта да приемеш себе си. Бяхме общо шест души в залата, трима някъде отзад, а аз, 10-годишният Коко и почти 5-годишният Алекс на по-предните редове, далеч от тях. Подозирах, че на Алекс може да му доскучае този филм със субтитри и да почне да шава, да бърбори и да им пречи. Нищо подобно. И Алекс, и Коко се заковаха на седалките и го изгледаха от край до край. Накрая хубаво си поплакахме двамата с Коко. А Алекс май не разбра съвсем защо подсмърчаме толкова. Сега ще видите защо.

След филма реших да го попитам дали е схванал за какво става дума.
- Хареса ли ти филмът, маме?
- Да, много.
- А дали разбра за какво се разказва в него?
- Оооо, да. - отговори той без никакво колебание. - За едно момченце, което иска да стане космонавт.

Моето петгодишно дете (всъщност беше още на четири тогава) е с толкова чисто сърце, че дори не можа да проумее защо момчето на филма в началото си слагаше скафандър, за да крие обезобразеното си личице. Грозно или красиво, за Алекс нямаше значение. Той не видя в него дете с увреждане, дете, което другите отблъскват. Той видя само едно момче, което иска да стане космонавт.

Животинчето Злоба още не е влязло в детската душица на сина ми и дано никога не я захапе. Доколкото зависи от мен, ще го науча да се бори с нея. Да не мрази хората, които не изглеждат като него, нито по-слабите и уязвимите. Да не ги обижда и измъчва, да не им се подиграва и унижава. И да не извръща очи с безразличие, когато е свидетел на злото.

Пазете децата си от животинчето Злоба. То е кошмарно чудовище. В началото е съвсем дребна буболечка, може дори да не я забележим. Но много бързо пораства в отровна среда. Храни се с омраза, отхвърляне, обиди, пренебрежение и тормоз. И един ден започва да разкъсва всички наред, без да подбира. Напада дори нас, родителите. Прогонете го с обич, задушете го с търпение, смачкайте го още в зародиш с добрия си пример. Оставим ли го да порасне, някой ден този звяр ще изяде и детето ни. Ще му отнеме всичката радост от живота, ще го накара да завижда и мрази, да напада и унищожава. Ще стъпче човешкото, докато остане само лошотията.

И знаете ли, мисля, че Алекс разбра по-добре от всички нас филма. Всъщност не е толкова важно дали сме здрави или болни, красиви или грозни, дали сме съвсем като другите или по-различни. За важните неща сме съвсем еднакви. Защото всички имаме потребност да ни приемат, да ни обичат и разбират. И също така имаме правото да мечтаем и да се борим за мечтите си. Нищо че не всички ще станем космонавти.

 

 

**************

 

Прочетете и тази история с Алекс. Не знам колко те учат от мен, но аз уча уроци от децата си всеки божи ден.

Тук ще намерите списък с много хубави тийн филми с важни за децата ни послания. Периодично го допълвам, така че можете да пращате идеи.

Последно променена в Сряда, 14 Март 2018 21:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам