logomamaninjashop

Два бебешки ритуала

Автор: Мария Пеева

Доста сме говорили за кръщенетата, за погачата и прощъпулника, но сега искам да ви разкажа за два бебешки ритуала от чужбина, които все още не са се разпространили масово в България, а много ми допадат. Не само защото и аз като Мечо Пух съм на принципа колкото повече, толкова повече, а и защото виждам реален смисъл в тях.

А и щом свикнахме да празнуваме Свети Валентин и Хелоуин, да правим момински и ергенски партита, защо да не опитаме и бебешкото парти?

Бебешкото парти (baby shower на английски) е традиция от американската култура, която вече се е разпространила по цял свят. Прави се преди раждането на бебето за разлика от нашата погача, която се прави на 40-ия ден след раждането. В ритуала с погачата има и религиозен елемент, а в бебешкото парти такъв липсва, така че нищо не пречи да се направят и двата ритуала, като на погачата може да се покани само семейството, а по-широкият кръг гости да дойдат на бебешкото парти.

Защо това ми се струва добър вариант? По две основни причини, и двете свързани с удобството на майката и семейството. Първо - защото след раждането на бебето е по-изморително и трудно да се посрещат гости. Второ, защото всички гости винаги носят подаръци за бебето. Струва ми се добра идея тези подаръци да се получат преди бебето да се появи на бял свят, така ще са много по-полезни. 

Някои общи препоръки за бебешко парти: 

1. Организира се от приятелка на бъдещата майка или някоя близка роднина - сестра, майка, свекърва, леля. Разбира се, може и майката да го организира сама. Обикновено се прави месец-два преди термина.

2. Канят се само жени (като при българския обичай с погачата). Естествено, ако решите да поканите и мъже, никой не може да ви спре. Но в осми-девети месец вероятно ще предпочетете да не се преуморявате с гости. 

3. Обичайната почерпка са хапки и сладки. Представете си го като гости на кафе, не на вечеря с пет блюда. Разходите се поемат от домакинята или от домакинята и гостите. В крайна сметка идеята е да се помогне на бъдещата майка, не да я обременим допълнително с разходи.

4. Съвсем приемливо и дори препоръчително е да се уговорите с майката какво да й подарите. Никой няма нужда от пет активни гимнастики и двайсет плетени жилетчици.

5. Подаръците обикновено се отварят и разглеждат от всички гости. Ето ви една добра идея за бебешко парти - можете да направите нещо като книга с пожелания, в която всяка гостенка да напише нещо мило на бебето. Някой ден това ще е много приятен спомен за майката и гостенките, а детето много ще се забавлява с него. Може дори да го прочетете на сватбата му.

Ако не сте от суеверните родители, мисля, че едно бебешко парти ще ви донесе само радост. А ако единственото, което ви спира, са религиозни съображения, добре е да знаете, че в бебешкото парти няма религиозен нюанс и то не е в противоречие с никой православен или какъвто и е да празник.

Вторият обичай, който много ми допада, се прави в семейства, които очакват второ, трето, четвърто дете. Не знам как точно да го нарека, но по-важно е какво представлява. Идеята му е, че с раждането на новия член на семейството, по-големите деца получават подарък. Все едно бебето им го е донесло. Целта на този обичай е да се създаде положителна емоция с идването на бебето. Не че децата не се радват и вълнуват толкова много, но за малкото човече постоянно се купуват нови и нови неща и, което е още по-страшно, цялото внимание изведнъж се прехвърля върху него. Така у по-големите дечица е възможно да остане един горчив вкус, който е основата на ревността между децата и в бъдеще може да води до много сериозни проблеми. Един такъв жест - хубав, мечтан подарък, който уж е донесен от бебето, ще бъде запомнен завинаги. Може да го дадете още в болницата, а може и при изписването по ваша преценка. Ако веднага след раждането идват гости и роднини, непременно ги помолете да носят нещо и за другите ви деца или пък да не дават подаръци пред тях. Това е важно за по-голямото ви дете и не се притеснявайте толкова дали някой ще се обиди, а дали детето ви ще се наскърби. Още една добра практика е да направите заедно с голямото дете известия за раждането на бебето, които да са от тяхно име. Може да е нещо мило и шеговито, например:

“Теодор, Константин и Калоян имат удоволствието да ви съобщят, че вече имат малко братче на име Александър. Алекс се роди на 6 март с тегло цели 4,2 кг и сигурно ще бъде умен и красив като нас, големите му братя. Мама е добре и ви поздравява. Татко е на седмото небе и не се сети да ви прати поздрави, но все едно, ние ще ви ги предадем.“

Ритуалът с подаръците за по-голямото дете или деца е сравнително нов, но е много разпространен в Западна Европа. Надявам се да навлезе масово и тук.

Една идея, която си е моя, и бях споделяла с вас и по друг повод, ми се струва добро допълнение към този ритуал. За жалост ми хрумна чак с четвъртото дете, но пък е много забавна. Още с раждането му направих мейл, на който му пиша разни писъмца по повод и без повод. Ще му го дам като навърши 18 години. Споделих адреса и с батковците му. Мисля, че някой ден много ще се забавлява, когато чете как им е взимал играчките и късал домашните. А те от друга страна успяват да разтоварят негативната енергия, като пишейки до големия Алекс, поглеждат отстрани спорната ситуация и виждат, че всъщност не е станала кой знае каква драма.

Повече по темата за ревността между децата в семейството може да прочетете в тази статия.

Последно променена в Сряда, 25 Октомври 2017 18:25

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам