logomamaninjashop

За по-леки раници

Министерството на образованието планира отпускането на допълнителни средства, за да се осигури достъп до електронно-четими варианти на учебниците за всички ученици от I до VII клас. Мярката е резултат от усилията на МОН да изпълни поетите ангажименти за намаляване тежестта на ученическите раници и съответно за по-голяма ефективност на образователния процес и повишаване качеството на обучението. Достъпът до електронно четимите учебници ще бъде осигурен чрез създаване на електронен портал с учебно съдържание, в който ще бъдат публикувани тези учебници. Порталът трябва да заработи от април.

Същевременно учебниците от I до VII клас включително, които са печатни издания с обем над 18 печатни коли, ще се отпечатват вече като две отделни книжни тела. Това предвижда промяна в Наредбата за познавателните книжки, учебниците и учебните помагала, която също е насочена към олекотяване тежестта на ученическите раници и е предложена за обществено обсъждане до 23 март.  

За финансиране на електронните варианти допълнителните средства ще са 3% върху съответните нормативи за учебниците за I клас, които се използват за една учебна година, и 8% върху нормативите за учебниците за II – VII клас, чиято годност е три учебни години.

Междувременно бе оповестено, че министерството предвижда 2,9 милиона лева за закупуването на персонални шкафчета в училищата. С тези средства ще се осигури място за учебни пособия за около 200 хиляди ученици.  Средствата са за държавни и общински училища. Шкафчетата трябва да бъдат монтирани до 15 септември.

Припомняме ви, че mamaninja.bg постави темата през март 2017-а с текста „Вдигнете, госпожо, мама я мери, 13 килограма “.


Препоръчваме ви още:

Глупости на килограм

Какво искат родителите?

Печати, звездички и други емотикони

Последно променена в Понеделник, 12 Март 2018 15:23

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам