logomamaninjashop

За да не видим дъщеря си да търси спонсор

Ростислава Димитрова ми прати този текст и сподели чувствата си относно един проблем, който никак не е маловажен. Иска ми се да го прочетат повече млади момичета. Иска ми се да стигне и до повече майки на момичета, за да може да си поговорят с тях откровено на тази тема. Знаете, че аз съм майка на момчета и не мога да споделя личен опит в тази връзка. Всъщност напротив, мога. Моите момчета никак не харесват пластичните корекции. Да, забелязват ги и не, не ги одобряват. Не защото аз съм коментирала по тази тема, тя не е сред най-обсъжданите в къщи. Просто им прави впечатление, когато видят момиче или жена с корекции и по някакъв начин разбират, че не е "истинска", колкото и умерена да е намесата. И възклицанията им не са от възхищение. Защо описвам тази реакция? Защото наистина не знам по каква причина млади и красиви момичета си правят подобни експерименти с външността си. Но ако целта им е да ги харесват млади и красиви момчета, са на грешен път. Достатъчно съм коментирала, ето и текста на Ростислава. Благодаря й, че насочва вниманието ни към този проблем.

 

Днес ми попадна статия на местен вестник, в която се описва нова мода сред младите момичета. Това е сайт, донякъде еквивалент на fundme (в който всеки може да популяризира каузата си и да събира средства), но с име включващо думата sexy. Там момичета качват свои снимки, за да бъдат СПОНСОРИРАНИ за различни процедури. Повечето не просто козметични, а за пластична хирургия. ЛЕЛЕ МАЙКО! Не знам с какви очаквания разгледах сайта, но те бяха потресаващо оправдани. Млади момичета – непълнолетни. Законно търсещи спонсори. Не намирам дума да опиша погнусата ми от видяното. Защото красивото, в техните представи, очевидно не може да се съвместява с моралното.

Може би, ако 16-годишното ми „аз“ беше попаднало на това, интересът ми щеше да бъде привлечен. НО едва ли щях да се пречупя да си търся „спонсор“. Самата аз съм мислила за увеличаване на гърдите, но се научих да се обичам такава, каквато съм. Това, което ме човърка е, че тези момичета нямат нужда от такива процедури. Но какво ги кара да ги искат? Лично мое мнение е, че това е налаганият модел по телевизии, сайтове, списания (макар и те май вече да не са толкова модерни) на еднакво изглеждащи жени. А тези жени се показват в предавания, в праймтайма на всяка телевизия. За тях пишат навсякъде. За поредния конкурс – „Мис джуки“, „Мис дупе“, „Мис силикон“ и т.н. Наредени една до друга се различават основно по цвета на косата. А другото е едно и също - неестетично щръкнали джуки, напомпани гърди до пръсване, екстеншъни и мигли, които тежат. И това не е всичко. Забелязвам тенденция за уеднаквяване на скулите при всички. Дори в комбинация с имплант в брадичката (или каквото е там), за да може да изглежда лицето по-дълго и слабо.

Познато ли ви е това чувство на преобръщане в стомаха, когато примерно гледате филм с кървища и сте погнусени? Това изпитвам. Нямам нищо против жените да се поддържат. Но имам против, когато това минава границите на естетиката и определено не е наложително. Да, корекция на носа – защо не? Когато има причина като счупване на пример. Но само защото искат да приличат на някоя плеймейтка? Защо?

А кого да обвиня? Телевизиите, сайтовете, вестниците? Семействата им? Обществото? Защо всички извръщаме глави от тази пошлост и сякаш, ако не говорим за нея, тя ще ни подмине. Докато не видим дъщеря си да си търси спонсор…


Препоръчваме ви още: 

Аз съм лошата майка на трудна тийнейджърка 

Умения, които помагат на тийнейджъра да оцелее 

Киселото грозде

За любовния живот на една тийнейджърка

Анорексия и булимия - модерните болести на децата ни


Последно променена в Вторник, 05 Декември 2017 11:54

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам