logomamaninjashop

"Грижа в ранната възраст" за 458 деца, родители и специалисти


Общо 148 деца, 245 родители и 56 специалисти получиха подкрепата на мултидисциплинарния мобилен екип от специалисти - психолог, специалист „Ранна детска интервенция“, специалист „Ранно детско развитие“ и рехабилитатор. През последните шест месеца те работиха с деца, семейства и специалисти от УМБАЛ Пловдив, 1 МБАЛ София и СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ София, като част от партньорството със здравните заведения.
Екипът подкрепя приемните деца и семейства от Център по приемна грижа и бебетата от детската къща на фондация „За Нашите Деца“.

В болничната среда, мобилният екип продължава да подпомага здравните специалисти, чрез дейности по развитие на здравно-социален модел на грижа за детето и семейството. Само за последните шест месеца, специалистите по проекта работиха с 113 лица от УМБАЛ Пловдив, 73 лица от 1 МБАЛ София и с 210 лица от СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, като извършиха специализирани консултации, обучения и дискусионни формати, насочени към здравни специалисти и към родители. Мобилният екип работи с настанените в болниците деца за намаляване на вредата от дългия болничен престой, превенция на уврежданията, социализация чрез различни образователни и развиващи уменията дейности. Обученията и дискусионните групи за родители и здравни специалисти обхванаха теми като „Недоносени деца“, „Здравословна диета и режим на хранене при деца до 7-годишна възраст“, „Комуникация на работното място – специалисти и родители“ и др.

Достъпът до всички услуги по проекта е напълно безплатен. Специалистите работят на място, в секторите, в които здравните специалисти оказват медицинска грижа за бебетата и децата.

До месец юни в УМБАЛ – Пловдив са подкрепени 15 недоносени деца, които преминават през услуга за късно проследяване - от тяхното изписване до 3-годишна възраст. С всяко от тях, по индивидуална програма, работи дългосрочно кинезитерапевт. Подкрепени са и 93 родители и 5 здравни специалисти с консултации за физическото и психично здраве на децата. Фондация „За Нашите Деца“ ще подпомогне и ремонта и оборудването на рехабилитационен кабинет към Отделението по неонатология с цел да се създаде максимален комфорт на децата, ползващи услуги по рехабилитация.

За първите 6 месеца от годината в 1 МБАЛ – София мобилният екип по проекта работи с 26 бебета, настанени в отделението за недоносени деца, консултира 36 родители и подкрепи 11 здравни специалиста на място, в отделението. Деца в стабилизирано здравословно състояние бяха настанени в специално ремонтираната от фондацията, с подкрепата на дарители, детска стая, която създава уют и комфорт за бебетата – условия, по-близки до домашната среда.

В детската педиатрия в София, СБАЛДБ „проф. д-р Иван Митев“, е оказана помощ на 74 деца, 108 родители и 28 здравни специалисти. Настанените деца в ранна възраст (0-7 г.) в болницата имат достъп до социализиращи дейности като арт ателиета, моделиране и образователни игри. Специалистите на мобилния екип на фондацията продължават да подкрепят чрез специализирани консултации родителите на настанените деца и здравните специалисти от детските отделения.

Изпълняваният от фондацията проект „Грижа в ранната възраст“, финансиран от фондация ОУК, има за основна цел е да подобри развитието и благосъстоянието на децата в ранна детска възраст (0-7 г.) като въведе интегриран здравно-социален и семейно-ориентиран подход към грижата. Чрез изследователски и застъпнически дейности, както и чрез пилотиране на социално-здравни услуги за директна работа с деца и семейства, проектът ще подпомогне подобряването на политиката и практиката по отношение на ранното детско развитие в здравната, социалната и образователната системи у нас.


Още за дейността на фондация „За Нашите деца“:

109 деца спасени от изоставяне 

Курс за кандидат-осиновители

Фондация „За Нашите Деца“ откри нова комбинирана площадка



Последно променена в Понеделник, 07 Август 2017 11:17

Facebook

Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам