logomamaninjashop

Как да разпознаем автоимунно заболяване при децата

  • 04 Ное, 2017

Кога трябва да потърсим лекар-специалист

В последните години, все по-често, автоимунните възпалителни заболявания засягат и децата. Най-честите сред тях са псориазис, псориатичен артрит, болест на Бехтерев, ювенилен идиопатичен артрит, улцерозен колит и болест на Крон. Възрастовата граница на пациентите пада, сред тях вече има и 3-годишни деца. Медицината няма категорично обяснение на този феномен. При възрастните пациенти симптоматиката е по-ясна, защото те могат да обяснят какво точно им се случва и какво изпитват. При децата обаче поставянето на диагнозата е съпътствано от много неясни моменти и въпросителни, защото освен че не могат да кажат какво точно изпитват, някои от проявите при тях протичат по-различно, отколкото при възрастен човек.

Псориазис – не го бъркайте с дерматита!

Доц. Любомир Дормишев, дерматолог, специалист по псориазис при децата 


Едно от автоимунните заболявания, които най-лесно се диагностицират. В някои случаи може да засегне и ставите. Тогава говорим за псориатичен артрит - възпаление, което засяга различни мускулно-скелетни структури, периферните стави, сухожилията и обвивката им, както и ставните капсули. Псориазисът пък се изразява като силно лющене на кожата със зачервяване, в някои случаи със сърбеж. Заболяването не е заразно. Често педиатрите бъркат псориазиса с алергичен дерматит или дерматит с неустановен произход и третират участъците с лющеща се кожа с препарати, които не действат.

Диагнозата се поставя от дерматолог.

Затова, ако родителят забележи лющене на кожата с едва забележими червени участъци, които не намаляват и не преминават след мазане с препарати срещу дерматити в рамките на 5-7 дни, следва да потърсят кожен лекар. Диагнозата се установява или се отхвърля с биопсия на взет материал от засегнатите участъци, което е безболезнено за детето и не го стресира.

Псориазисът, както и всички останали автоимунни заболявания, е хронично заболяване, което не може да бъде излекувано. С подходящо лечение обаче може да бъде постигната много добра ремисия, участъците да не се разрастват и за определени периоди да намаляват до съвсем малка забележимост.

Първоначалното лечение е конвенционално, с определени препарати, предписани от дерматолога. По негова преценка може да бъде приложена фототерапия – също безболезнена за детето. Ако и това не помогне, се прибягва към биологичните препарати, които се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса и осигуряват трайна ремисия.

family with teenager playing in soccer 1398 2835

Това не са болки на растежа!
Ювенилен идиопатичен артрит и болест на Бехтерев при децата

Доц. Стефан Стефанов, детски ревматолог


Тези автоимунни заболявания са свързани с болки в ставите и гръбначния стълб, в някои случаи и с отоци. При децата е напълно възможно болките да се проявят за кратко, а след това да отшумят за продължителен период. Затова не са изключения случаите, в които родителите смятат, че детето им страда от болка в резултат на падане, травма в час по физическо възпитание или си е навехнало глезена или китката на ръката, докато е играе. Тъй като болката в детска възраст изчезва скоро, и то за по-продължителен период от време, родителите не водят детето на лекар-специалист, а само при педиатъра, който невинаги се ориентира за истинската картина на оплакването. 
Някои родители дори отдават тези неразположения на „болките от растежа”.

Ако забележите, че детето ви куца, щади едното краче или ръка и има оток, но няма реална причина за тези оплаквания, го заведете на детски ревматолог. Добре е да знаете, че тези специалисти са малко - има ги предимно в София, Плевен и Пловдив - градове, в които има медицински университети. От ювенилен идиопатичен артрит към момента засегнатите деца са около 800, като сред тях има и 5-годишни. Заболяването обаче се проявява най-често към 14-16-годишна възраст.

При малчуганите и тийнейджърите болестта на Бехтерев протича нетипично.

Тя започва като артрит на периферните стави, а не с характерните болки в гръбначния стълб. Затова, ако детето ви се оплаква от болки в ставите на пръстите или в местата, където сухожилията се захващат за ставите и костите, потърсете детски ревматолог. Специалистът се ориентира бързо в клиничната картина. За да е сигурен, ще ви изпрати за кръвни изследвания, които трябва да покажат дали детето е носител на определен антиген, отговорен за заболяването. При необходимост ще му направят и имунологично изследване.

Лечението на болестта на Бехтерев и ювенилния идиопатичен артрит започва конвенционално. Ако се окаже, че това не действа, се преминава към биологична терапия. Към момента тя се поема от НЗОК. Ако лечението започне навреме, то подобрява качеството на живот и социалната адаптация на децата. Освен това, за разлика от близкото минало, вече не се появяват дефекти, които да дават отражение във височината и теглото, както и деформации на крайниците.

students drinking soda in class 1098 2435

Болест на Крон и улцерозен колит – тийнейджърските болести

Д-р Пенка Янева, детски гастроентеролог


Това са автоимунни заболявания, засягат тийнейджърите между 14- и 16–годишна възраст, но има и случаи при деца на 4 години. Възпаленията при болестта на Крон обхващат цялото дебело черво. Те преминават през цялата му стена и могат да засегнат съседни органи. Появяват се фистули, възможно е червото дори да бъде пробито. Симптомите са липса на апетит, диария или запек.

За разлика от болестта на Крон, при улцерозния колит се наблюдават рани и възпаления само на лигавицата на дебелото черво. Затова и при него диарията е с кръв и слуз. И при двете заболявания децата често се оплакват от коремни болки, не наддават на тегло, както и на ръст. Едно дете трябва да наддава на година поне с 2 кг и 5-6 см на височина.

Внимание!

Ако детето ви системно не желае да се храни, не мислете, че това е каприз. Ако се оплаква от чести болки в корема и страда от диария или запек, потърсете консултация с детски гастроентеролог. Диагнозата се потвърждава или отхвърля с кръвна картина и изследване на анален секрет.

Ако първоначалните резултати са положителни, за потвърждаване на диагнозата, и при двете заболявания, се прилага фиброколоноскопия. Под специален микроскоп се оглежда структурата на лигавицата за евентуални възпаления.

Първоначално се прилага конвенционална терапия, а ако тя не даде очаквания резултат - и биологични средства. При болестта на Крон помага и преминаването на специална диета. Лечението е постоянно и поддържащо, като ремисията настъпва след втория месец.


Макар да са нелечими (на този етап в развитието на медицината) автоимунните заболявания имат ремисия, която при адекватно лечение, може да осигури нормален живот на децата. Неотдавна ви запознахме и инициативата на Асоциацията за развитие на медицинската общност (АРМО), която започна информационна кампания в подкрепа на децата с възпалителни автоимунни заболявания. Стремежът на участниците в нея е да бъда предоставени възможности за подходящо лечение и комплексна грижа на малките пациенти и юношите, страдащи от тези болести. 


Препоръчваме ви още: 

Това, което няма да ви кажат...

Маркери на детското развитие до една година

Маркери на детското развитие от 1 до 5 години

Истинските лекари на децата са родителите им 

Откриха център за деца с ревматични заболявания

Последно променена в Събота, 04 Ноември 2017 09:13
Вижте тази публикация в Instagram.

World is such a lovely playpen! #babybobby

Публикация, споделена от Maria Peeva (@mimipeeva) на

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Повече информация Приемам