За любовта - по мъжки

„Когато до мен се доближат твърде близо, мълниеносно включвах защитните си механизми. Крачка назад, установяване на дистанция, стъпка встрани… Но после се влюбих. Оказа се, че това не е спорт за слабаци“. Писателят и блогър Дани Флайшър с размисли защо е толкова сложно да обичаш и да позволиш да те обичат.


Твоите чувства не са толкова важни
Чувствата са по-лесната част от любовта. Те могат да бъдат прекрасни и да ти осигурят много приятни минути. Но реално твоите чувства не означават толкова много.

Действията и постъпките – ето кое има значение.

Всеки ден общуваш и слушаш, правиш компромиси, прощаваш, призоваваш търпението си, за да можеш да издържиш на всичко това или за да изтичаш в полунощ, да й купиш сладолед – ето кое те заставя да повярваш, че я обичаш и чувствата ти са истински. И в това е проблемът.

Любовта не побеждава всичко
Понякога времето я побеждава. Или логистиката; или товарът, който носиш със себе си; или страхът; или незнанието какво реално искаш от живота си; или липсата на секс; или напиването в мъжка компания, или натрапчивото мъжко внимание към Нея; или дълговете ти. Но нито едно от тези неща не отрича само по себе си любовта, която е в центъра на всичко, което съществува между вас.

Любовта не търпи хипотези
Ти имаш някаква представа кой си, къде е мястото ти в този свят, какво представляваш, но това са само твоите представи. До момента, в който отношенията помежду ви не ги опровергаят или потвърдят. Само тогава ще разбереш, че в реалността, в една конкретна ситуация, правиш това, което никога не си предполагал за себе си.

Веднъж може да се окаже, че си по-силен отколкото си мислиш. Друг път ще установиш, че си по-слаб. Възможно е да се разбереш, че си по-добър, отколкото предполагаш, но не е изключено и да откриеш, че всъщност мащабите ти са значително по-малки. Това са неща, които няма как да знаеш предварително.

На тях ще те научи животът с Нея.

Понякога е по-добре да си легнеш, дори да си ядосан
Случва се да стигнеш точката, след която нищо добро не може да последва. Ти си говорил, доказвал, отстъпвал. И отново си настоявал, без никакъв прогрес в отношенията ви. Приеми, че няма вариант този ден да завърши по-добре и се оттегли, преди да си казал нещо, за което после ще съжаляваш. В такъв момент добрият сън е единственото ти спасение. (Но не бъди идиот, и не напускай общата спалня, за да се изолираш на дивана в хола.) Просто уважавай невидимата разделителна линия помежду ви.

18721123 10211716637165175 2055446450 o
Смей се на всичко и особено над себе си
Най-доброто, което може да остане след поредната ш….а ситуация, през която сте преминали, е способността да погледнете на нея с чувство за хумор. 

Прощавай й. Можеш
Прави го винаги, когато е нужно. 


Вие сте две отделни личности
Не "консумирай" другия, колкото и да ти се иска. С времето ще установиш, че както и преди, всеки от вас е сам и си е самодостатъчен, с всичко, което носи в себе си, и това няма никакво отношение към другия.

Най-доброто, което можеш да направиш е да останеш там, откъдето ще можеш да продължиш да живееш и без партньора си, ако се наложи. Да, ще бъдеш опустошен и изгубен за известно време, но светът ти няма да се срути. Тя винаги ще усети, ако опиташ да изградиш своя свят, използвайки нейния. А това е жалко.

Любовта не е спасение
Ти не можеш да спасиш никого и никой не може да спаси теб.

Не можеш да „ремонтираш“ или да „излекуваш“ отношенията си.

Можеш само да събереш всички свои „части“ и да спасиш себе си, за да имаш сили да бъдеш опора, докато жената до теб прави същото. Само това. Ако се опитваш да я спасяваш сам, едва ли ще успееш. А ако разчиташ на това, че тя може да го направи за теб, очакванията ти ще я направят безпомощна.

Позволи си да бъдеш слаб. На себе си. На нея
Всички проявяваме слабост, понякога сме жалки. Всеки има срамни моменти, умело скътани под слоеве „житейски тлъстини“. И все някога, някой се добира до тях. Такива страхове обикновено са затворени дълбоко. Трябва да позволиш на другия да бъде слаб, макар че понякога това не е лесно за теб. Нека знае, че заради своята слабост, той няма да бъде унизен. Това е важно. Нарича се сигурност в отношенията.


Нищо лично
Понякога е много трудно да разбереш, че са те наранили не от злоба. Има удари под кръста, при които човекът отсреща се отбранява не от теб, а от миналото си. Избухването може да настъпи съвсем внезапно, на „равно място“, защото ти например неправилно си заредил съдомиялната машина или си купил „неправилните“ ябълки. Какво й напомня това? Не можеш да знаеш.

И все пак твоите чувства имат значение
Въпреки всичко теб понякога те боли. И ти се иска да разкажеш.

Направи го.

Изненадвай я!
Цветята на масата в четвъртък; „обичам те!“ без повод; сресването на косата й; затоплянето на колата, преди още да се е качила в нея. Това са онези малки, дребни нещица, от които има достатъчно, за един дълъг път заедно.

Материала подготви Янка Петкова

Препоръчваме ви Що е то "добър съпруг"?, където нашата психоложка Цвети Чобанова ни разказва за различния смисъл, който всяка от нас влага в тази фраза. 

В Мъжете, жените и парите обсъждаме стереотипите в семейството и как разминаването на очакванията може да съсипе един брак.

Прочетете и един много хубав текст за Компромисите, които превръщат зимите в лято.

Последно променена в Четвъртък, 15 Юни 2017 07:45
Прочетена 3851 пъти
Ако искате веднъж седмично да получавате обзор на най-доброто от сайта, можете да се абонирате ето тук.
  1. Най-популярни
  2. Най-нови

Има ли място за бебе?

Има ли място за бебе?

15 Май, 2018 Отношения

Децата ни пречат!

Децата ни пречат!

19 Май, 2018 Истории

Когато не става, не става

Когато не става, не става

28 Апр, 2018 Отношения

Село за млади хора

Село за млади хора

05 Май, 2018 Истории

Не яж, поти се и обличай!

Не яж, поти се и обличай!

14 Май, 2018 Забавно

Facebook

Hi, Granny :) #mamaninja #grandson #babybobby

A post shared by Maria Peeva (@mimipeeva) on

Бисквитки

Използвайки нашия уебсайт, вие се съгласявате с използването на „бисквитки“ /сookies/ . Съгласен съм